CCleaner infectat cu malware pentru raspandirea de virusi

Now Reading
CCleaner infectat cu malware pentru raspandirea de virusi


Folosit de milioane de utilizatori, software-ul CCleaner este folosit pentru curatarea calculatoarelor promitand optimizarea lui si functionarea mai rapida.

Doar ca o veste deloc placuta, confirmata chiar de producator, arata ca in realitate el nu facea mai nimic din ce promitea. Mai mult decat atat el a fost hackuit si folosit pentru a distribui malware direct utilizatorilor.

Aplicatia a ajuns la 2 miliarde de descarcari si are lunat peste 2,5 milioane de utilizatori activi, ajunsa acum in curtea celor de la Avast, a fost infectata timp de o luna de un virus ce permite hackerilor descarea si instalarea de alte softuri malitioase, precum ransomware sau keyloggers.

Dezvoltatorul Piriform si cei de la Avast spun ca, momentan, nu detin dovezi conform carora softul a fost folosit pentru descarcarea de alte programe.

PUBLICITATE

Si cu toate astea, malware-ul inclus in program a avut posibilitatea de a colecta extrem de multe date, cum ar fi:

  • Numele computerului
  • lista de programe instalate precum si actualizarile Windows
  • lista de procese ce ruleaza pe PC
  • Adresele MAC ale primelor 3 dispozitive conectate in retea
  • Informatii aditionale despre procesele care ruleaza si care au privilegii de administrator

Ca sa ne linisteasca putin, cei de la Piriform spun ca datele furate, timp de o luna de la peste 2,2 milioane de utilizatori, sunt criptate si nu pot fi folosite de hackeri.

Atacul a durat din luna august si a afectat versiunea 5.33 a aplicatiei CCleaner si numarul exact de utilizatori este de 2,27 milioane. Softul hackuit avea totusi o semnatura digitala de securitate de la Symantec.

Desi se insista pe faptul ca datele nu au fost inca folosite de hackeri si atacul a fost oprit inainte de a se intampla ceva si mai grav, exista serioase motive de ingrijorare.

Piriform spune ca, in cazul in care mai doriti sa folositi in continuare CCleaner (desi nu mai vedem logica de a avea incredere intr-un astfel de soft), ar trebui sa va instalati de urgenta cea mai recenta versiunea a aplicatii.

Pana una alta va recomandam sa va dezinstalati orice produs de la Piriform si sa efectuati o scanare antivirus a calculatoarului, chiar daca aveti un software ce scaneaza automat.


Aboneaza-te la noutati:
 
   

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa fi la curent cu cele mai recente noutati din lumea IT seteaza sa primesti actualizarile noastre in newsfeed-ul tau de Facebook. Daca ai dat deja LIKE paginii noastre de Facebook, nu uita sa selectezi optiunea 'Vezi mai intai' din sectiunea 'Urmareste'.


Cum ti s-a parut ?
Il ador
0%
Imi place
0%
Il vreau
0%
L-am avut
0%
Il urasc
100%
Interesant
0%
About The Author
IT MANIA