Zilele trecute navigam pe contul de Instagram și am dat peste un story al unui fotograf pe care îl urmăresc și care a fotografiat ecranul unui laptop mai vechi pe care rula clientul Yahoo! Messenger. În mod evident dacăr ar fi încercat să se logheze nu ar fi funcționat dar poza mi-a stârnit ceva amintiri.
Pentru cei mai tineri, Yahoo! Messenger poate să nu fie ceva cunoscut. Pentru ei să spunem că Yahoo Messenger a fost un serviciu de mesagerie instant de la Yahoo care a fost furnizat, la început pentru PC, și apoi chiar și pentru dispozitivele mobile prin intermediul aplicației dedicate pentru smartphone înainte de a fi închis. Epoca sa de glorie a fost programul software dedicat utilizatorilor de desktop prin web.
Yahoo a închis serviciul pe 17 iulie 2018. Cu toate acestea, nu este singurul program IM disponibil; există o mulțime de alternative Yahoo Messenger care funcționează practic în același mod.

Aplicația Yahoo Messenger semăna mult cu alte aplicații de mesagerie. Puteați trimite mesaje text gratuite prietenilor dvs. folosind internetul și a funcționat pe o varietate de platforme. Acest lucru însemna că puteați instala aplicația pe computer iar în epoca smartphone a existat o aplicație pentru telefon sau tabletă, ce pemitea trimiterea de mesaje gratuite fără a plăti pentru un serviciu de trimitere text.
Dincolo de text, a existat și suport pentru alte lucruri, apeluri video si audio, GIF-uri, imagini, emoticoane și alte fișiere. Atâta timp cât aveai o conexiune validă la internet, fie Wi-Fi, fie dintr-un plan de date mobile, puteai comunica cu prietenii și familia absolut gratuit.
O mulțime de modificări au fost făcute la Yahoo Messenger de-a lungul anilor. A fost lansat în 1998 sub numele de Yahoo! Paginar cu un serviciu de cameră de chat încorporat înainte de a fi redenumit Yahoo Messenger un an mai târziu.
Funcțiile au venit și au plecat, inclusiv pluginul LAUNCHcast Radio, streaming și jocuri pe YouTube în chat, VoIP, apeluri video, Yahoo! 360, mesagerie vocală, suport Flickr și capacitatea de a conversa cu prietenii de pe Facebook.
Ce s-a întâmplat cu Yahoo Messenger?
Nu este neobișnuit ca serviciile, în special cele cu o vechime mare, precum Yahoo Messenger, să ajungă la final. Compania evoluează, utilizatorii abandonează serviciul sau compania, apar servicii concurente, serviciul pierde bani etc.
Potrivit Yahoo, la momentul închiderii definitive, deținatorul de atunci a pus capăt Yahoo Messenger pentru a direcționa timpul și resursele către alte instrumente de comunicare:
Pe măsură ce peisajul comunicațiilor continuă să se schimbe, ne concentrăm pe construirea și introducerea unor instrumente de comunicare noi, interesante, care se potrivesc mai bine nevoilor consumatorilor.
În realitate declinul fostului gigant a continuat mult după aceea. Yahoo a trecut de la companii la companii, eșuând să mai lanseze servicii de comunicații noi. De fapt singurul serviciu rămas folosit de utilizatori este cel de mail. Versiunea pentru România a fostului Yahoo a dispărut cu totul. Yahoo nu mai are domeniu .ro și nu mai publică conținut agregat. Acum Yahoo România te duce spre un motor de căutare. Pe pagina motorului de căutare stă scris textul:
Începând cu 31 ianuarie 2023, Yahoo România va înceta să publice conținut. Celelalte servicii, inclusiv Yahoo Mail și Yahoo Search nu vor fi afectate de aceste modificări. Vă mulțumim pentru sprijin și lectură.
Yahoo Mail a rămas singurul serviciu al companiei în limba română.
Revenind la motivele pentru care Yahoo Messenger a dispărut, răspunsul este simplu: utilizatorii au părăsit platforma, compania nu știut să țină pasul cu serviciile concurente și nu a părut interesată nici măcar de ideea de a își păstra baza de utilizatori existentă.
Yahoo Messenger a fost victima concurenței dar și a propriilor greșeli. Există zeci de aplicații pe care le puteți utiliza, cum ar fi Facebook Messenger, Skype, WhatsApp și Signal. Înlocuirea pe care o alegeți ar trebui să depindă de ceea ce doriți să facă.
De exemplu, există o mulțime de moduri de a apela pe cineva folosind doar o aplicație. Sau poate doriți să efectuați apeluri video gratuite de pe computer.
Majoritatea aplicațiilor de mesagerie includ de fapt toate aceste funcții; vă permit să efectuați apeluri audio și video, să trimiteți și să primiți texte și să partajați fișiere. Unele, cum ar fi Facebook Messenger, sunt mai strâns legate de Yahoo Messenger decât altele și pot rula de pe telefon/tabletă, computer și un browser web.
Instagram, TikTok, Snapchat includ și ele funcții avansate de chat, pe lângă funcțiile de social networking.
Yahoo a introdus propria sa alternativă la Yahoo Messenger în 2018, numită inițial Yahoo! Squirrel și apoi Yahoo Together. Cu toate acestea, după doar un an, pe 4 aprilie 2019, au fost și el închise.
Planurile financiare ale Yahoo
Yahoo a anunțat la începutul lunii februarie că intenționează să concedieze mai mult de 20% din forța de muncă totală, ca parte a unei restructurari majore a diviziei sale de tehnologie publicitară.
Reducerile vor afecta aproape 50% dintre angajații din domeniul tehnologiei publicitare ai Yahoo până la sfârșitul acestui an, inclusiv aproape 1.000 de angajați.
Yahoo, care este deținută de firma de capital privat Apollo Global Management, după o achiziție de 5 miliarde de dolari în 2021, a adăugat că această mișcare va permite companiei să își reducă concentrarea și să investească în afacerea sa emblematică publicitară numită DSP.
Nu se știe dacă fondul de investiții ce deține acum marca Yahoo are planuri pe zona de tech, momentan Messenger rămâne îngropat și o amintire nostalgică.