Dacă încă sunteți bulversați cu privire la modelele de telefoane pe care cei de la Xiaomi le lansează pe piață, care este diferența dintre ele și ce ar trebui să alegeți, nu sunteți singuri. Seria Redmi Note 11 de la Xiaomi cuprinde … șase modele (și de data asta sper să nu fi încurcat iar borcanele). Redmi Note 11 Pro+ 5G este fratele cel mare, dacă este să ne uităm peste specificațiile sale, și am avut ocazia să fac un review și pentru acest model de telefon de la Xiaomi.
În anunțul de lansare ai fi zis că cei de la Xiaomi au exagerat puțin lăudând telefonul, dar după ce l-am butonat am fost de acord că nu e chiar așa. Trebuie să recunosc că nu am mai văzut până acum un telefon care să se încarce atât de repede și că dacă mă vei întreba ce am reținut despre acest telefon este tehnologia de încărcare de 120W Xiaomi HyperCharge dar și impunătorul acumulator.
Despre această serie de telefoane am scris deja și făcut un review, poți citi aici iar un clip de unboxing poate fi vizionat in acest articol. Telefoanele testate sunt aproape identice deci nu ar fi motive să poposesc prea mult sau să insist asupra specificatiilor. Chiar și așa, există diferențe și voi aborda tot ce este diferit.
Aș începe prin a spune că Xiaomi a avut un model Plus și pentru seria de anul trecut. Anul trecut, singura diferență dintre Redmi Note 10 Pro și Redmi Note 10 Pro Max (așa cum a fost numit telefonul) a fost o cameră primară pe spate mai bună. De data aceasta, noile Redmi Note 11 Pro și Redmi Note 11 Pro+ 5G au procesoare diferite, suport de rețea diferit și, de asemenea, configurații de cameră ușor diferite – deși nu într-un mod la care v-ați aștepta.
Pentru început, să spunem că din perspectiva gamei de prețuri, seria Redmi Note 11 este de gamă medie, doar că prețurile din industrie, ca urmare a situației actuale la nivel global, au crescut și ele simțitor. Modelul despre care vă scriu este ceva mai scump, pentru 8GB RAM și 128 de GB stocare internă, versiunea globală costă undeva la 2000 de lei.
Dacă merită sau nu banii ăștia, asta depinde de ce anume cauți la un telefon.
Review Xiaomi Redmi Note 11 PRO+ 5G – DESIGN
La prima vedere, Redmi Note 11 Pro+ 5G pare destul de simplu și compact. Corpul este destul de dreptunghiular, cu colțuri rotunjite și laturi plate. Designul sculptat „Evol” al generației anterioare a fost succedat de „Evol Pro”, dar totul a fost netezit până la punctul în care nimic nu iese cu adevărat în evidență la acest telefon.
Fața frontală este complet neagră, iar inelul argintiu strălucitor din jurul camerei frontale încorporate este singurul mod în care ați ști care capăt este partea de sus și care este partea de jos atunci când acest telefon este întins pe orice suprafață.
Întoarceți acest telefon și veți vedea unde intervine flerul de design. Telefonul meu, primit in teste, a fost Forest Green, cu o textură simplă, mată.
Modulul camerei din colțul din stânga sus iese destul de mult în afară, într-un design în doi pași care face camera principală de 108 megapixeli să pară deosebit de proeminentă. Butonul de pornire din dreapta are un senzor de amprentă încorporat, deși este destul de mic, iar butoanele de volum sunt chiar deasupra acestuia. Există un difuzor în partea de sus, împreună cu o mufă audio de 3,5 mm și emițătorul IR marca comercială de la Xiaomi. Spre deosebire de modelul anterior Redmi Note 11 Pro testat, pe acest model Xiaomi a lipit și o etichetă pe partea de sus în care ne spune că sunetul este oferit de JBL. În partea de jos, veți găsi difuzorul principal, portul USB Type-C și tava hibridă dual-SIM.
Cântărind 204 g, Redmi Note 11 Pro+ 5G este puțin mai greu decât media. De asemenea, nu este cel mai confortabil de ținut și de folosit într-o singură mână, datorită designului său plat, dar și a dimensiunilor destul de mari. Acesta are 163.7 x 76.2 x 8.3 mm. Se spune că corpul are un soi de nano-acoperire rezistentă la stropire, iar tava SIM are o garnitură de cauciuc pentru a ajuta la prevenirea pătrunderii apei. O folie de protecție vine lipită în față.
Review Xiaomi Redmi Note 11 PRO+ 5G – HARDWARE
La interior găsim prima diferență față de alți frați din serie. Xiaomi a optat pentru procesorul MediaTek Dimensity 920 5G (6 nm). Primești fie 6 GB, fie 8 GB de RAM LPDDR4X și fie 128 GB, fie 256 GB spațiu de stocare UFS2.2, ceea ce înseamnă că cel mai probabil nu va trebui să adaugi un card microSD și să sacrifici un al doilea SIM.
Revenind la procesor, cipul Mediatek Dimensity 920 este un SoC rapid de gamă medie cu un modem 5G integrat. Include două nuclee ARM Cortex-A78 rapide de până la 2,5 GHz și șase nuclee Cortex-A55 eficiente din punct de vedere energetic la până la 2 GHz (Octa-Core cu procesare multiplă heterogenă). În plus, cipul integrează un GPU ARM Mali-G68 MC4 cu 4 nuclee, un modem Wi-Fi 6, un controler de memorie LPDDR4x, o unitate de procesare AI și decodare video.
Modemul 5G acceptă sub-6 GHz și SIM dual. Vitezele de descărcare pot ajunge până la 2,7 Gbit/s.
Panoul Super AMOLED de 6,67 inchi are o rezoluție full-HD+ (1080×2400 pixeli) și o rată de reîmprospătare maximă de 120 Hz. Xiaomi a folosit Corning Gorilla Glass 5 pentru afișaj și susține luminozitate maximă de 1200 nit, dar nu se menționează HDR.
Ecranul este destul de luminos, atât în setări automate, cât și manuale, iar culorile sale ies cu adevărat în evidență așa cum v-ați aștepta. Din păcate, rata de reîmprospătare rapidă se aplică doar la câteva aplicații selectate și chiar nu aveți prea mult control asupra acesteia. Comută doar între 60Hz, 90Hz și 120Hz, lipsind controlul adaptiv al ratei pe care îl au telefoanele mai scumpe. Cu toate acestea, aceste specificații fac ca Redmi Note 11 Pro+ să fie excelent pentru videoclipuri și jocuri, atâta timp cât nu vă așteptați la conținut HDR.
Primești difuzoare stereo, Bluetooth 5.1, Wi-Fi ac, GPS și senzori obișnuiți.
Când vine vorba de sunet, Redmi Note 11 Pro+ are performanțe admirabile. Lăcașul din partea de sus funcționează ca un al doilea difuzor, dar există un set de grile pe marginea superioară care acționează ca orificii de ventilație pentru ieșirea sunetului. Aceasta înseamnă că sunetul din configurația difuzoarelor stereo nu va suna înfundat și, ca rezultat, este de fapt destul de tare. Portul pentru căștile de 3,5 mm reprezintă un plus uriaș pentru unii audiofili, mai ales având în vedere că este o specie pe cale de dispariție în zilele noastre, chiar și printre telefoanele de nivel mediu.
Testele Geekbench 5 au arătat un scor mult-core de 2226 puncte. Spre comparație, Redmi k20 Pro, a obținut 2400 de puncte, Poco X3 Pro, a obținut 2429 puncte, Samsung Galaxy S20+ a obținut 2592 puncte. Ceea ce merită să rețineți este că telefonul este un bun companion pentru jocuri și se va descurca destul de bine chiar și în titluri ceva mai solicitante.
Review Xiaomi Redmi Note 11 PRO+ 5G – Tehnologia de încărcare scoate în evidență modelul Redmi Note 11 Pro+ 5G
O caracteristică unică a flagship-ului Redmi Note 11 Pro Plus 5G este suportul de încărcare rapidă de 120 W. Acesta este primul dispozitiv Redmi care acceptă o astfel de încărcare cu putere mare. Anterior, Xiaomi includea doar suport HyperCharge pentru dispozitivele lor emblematice, cum ar fi Xiaomi 11T Pro și Xiaomi 12 Pro.
Durata generală de viață a bateriei și experiența de încărcare de pe Redmi Note 11 Pro Plus 5G sunt cele mai bune din întreaga serie datorită procesorului eficient din punct de vedere energetic de 6 nm, bateriei mari de 4500 mAh și a funcției HyperCharge de 120 W.
Pentru persoanele care doresc o baterie mare și timpi de reîncărcare ultra-rapizi, Redmi Note 11 Pro Plus 5G este foarte surprinzător. Telefonul are capacitatea de a se încărca foarte repede. De exemplu, dacă de dimineață descoperi că bateria telefonului este descărcată vei fi uimit că în timp ce te pregătești să pleci la muncă telefonul poate ajunge să se încarce până la 100% în aproximativ 20 de minute, poate chiar mai puțin.
Pare uimitor… dar chiar funcționează și telefonul nu se supraîncălzește în timpul alimentării. În testele mele încărcarea de la 0 la 100% a durat cam 25 de minute. De notat este că, dacă la modelul non plus sesizasem că telefonul se supraîncălzea în momentul încărcării, de data asta am descoperit o funcție care este menită să se evite astfel de situații.
Ca să rămână un midrange, telefonul nu are totuși funcție de încărcare wireless, dar parcă nu prea mă deranjează foarte tare acest lucru.
Review Xiaomi Redmi Note 11 PRO+ 5G – Camere multe, performanțe de midrange
Configurația camerelor foto de pe acest model de telefon ar putea să te facă să crezi că ar putea excela la capitolul poze sau videoclipuri. Totuși, Redmi Note 11 Pro+ 5G are grijă să îți aducă aminte că este un model de gama medie, chiar și cu impresionantul senzor principal de 108MP.
Vă jur că sunt încă bulversat și am deschis inclusiv comunicatul de presă pentru a vă scrie corect configurația camerelor de pe spate. Citez din articolul original:
Redmi Note 11 Pro+ 5G este dotat cu o principală de 108MP, la care se adaugă o cameră ultra-wide de 8MP și una telemacro de 2MP. Camera principală are un senzor Samsung HM2 și ISO nativ dual. Eu pe modulul de camere din spate am numărat si un senzor pentru flash si un alt modul ce pare a fi pentru o camera… dar care se pare că nu face nimic, ci e pus doar ca element de design… ciudat aș zice.
Pe partea din față, senzorul de selfie este de 16 MP, f 2/4. Camera din față poate filma la rezoluție HD, 1080p.
Impresiile despre rezultate pot fi mixte, uneori pozele au o calitate destul de bună, alteori s-ar putea să nu fi mulțumit. Desigur vedeta aici este acea cameră principală de 108 megapixeli, care este, de asemenea, același senzor care și-a găsit drumul în Note 10 Pro 5G de anul trecut. Fotografiile capturate cu acest senzor sunt decente, cu detalii puternice și o paletă de culori rezonabil de naturală – cu condiția să lăsați selectorul de scene AI în pace. Este dezactivat în mod implicit, ceea ce este așa cum ar trebui să fie în toate condițiile, cu excepția celor mai dificile. Dacă îl pornești, fotografiile tale se luminează și vor primi un soi de efecte speciale de genul celor pe care le găsești ca filtre pe Instagram. Și chiar dacă e de preferat să nu fie nevoie de artificii pentru rezultate bune ale camerei, câteodată este mai bine să activezi acel buton AI.
Încă o dată, modul de Noapte se dovedește destul de neremarcabil. Nu lăsați numărul de megapixeli al senzorului principal să vă păcălească; acesta este încă un telefon midrange și, ca atare, veți găsi mult zgomot în acele fotografii cu lumină scăzută. Totuși, algoritmii Xiaomi nu devin prea agresivi cu efectul de strălucire, așa că totul are un ton relativ natural.
Nu aș vrea să intru în detalii legate de utilizarea separată a celorlalți doi senzori, pentru că rezultatele nu au fost întotdeauna pe placul meu.
Chiar dacă par un pic cam exigent, pentru gama în care se încadrează acest telefon, pozele sunt totuși reușite în anumite condiții. Ce m-a dezamăgit au fost rezultatele pe partea de zoom, personal mi-aș fi dorit să nu le fi folosit deloc.
ZOOM CAMERA
Camera Redmi Note 11 Pro Plus 5G se diferențiază cu adevărat față de modelul non-Plus pe partea de video. În mod esențial, obțineți suport pentru 4K la 30fps, precum și 1080p la până la 120fps și 720p la până la 960fps. Camera frontală, de asemenea, poate înregistra acum la 1080p și 60fps, mai degrabă decât la 30fps.
Deși pare că există o oarecare stabilizare video, rezultatele nu sunt chiar cele mai satisfăcătoare, am avut parte de rezultate cu clipuri video destul de mișcate iar zoom-ul pe partea video nu e deloc de ajutor, dacă ar fi să fiu sincer. Nu aș trece mai departe de 2X dar cel putin tranziția a fost lină. Dar v-am zis că rezultatele au fost mixte , nu ?
Review Xiaomi Redmi Note 11 PRO+ 5G – Software
Cei de la Xiaomi au fost destul de generoși să îmi lase un pic mai mult timp la dispoziție să testez telefonul. În toată această perioadă am primit o serie de actualizări importante pe partea de software. Telefonul a trecut la interfața proprietară MiUI 13 bazată pe sistemul de operare Android 12. Deși interfața pare neschimbată, Xiaomi a adus optimizări pe partea de performanță generală dar și câteva îmbunătățiri legate de accesibilitate , imagini de fundal. Bara laterală permite deschiderea unor aplicații în ferestre plutitoare…. altfel spus telefonul permite rularea și afișarea a două aplicații în același timp. Funcția nu este compatibilă cu toate aplicațiile dar puteți rula aplicația Youtube și deschide o notă ca aplicație plutitoare și puteți edita ceva…
Browserul propriu de la Xiaomi a rămas neprietenos atunci când vine vorba de accesibilitate. Aplicația de Securitate dar și utilitarele de curățare sau Viteză impuls spun că șterg fișierele inutile sau cache de pe telefon… dar au trecut la vechile obiceiuri, afișarea de reclame. Există în continuare bloatware și cele mai supărătoarele sunt acele recomandări care apar în sertarele de aplicații.
Dar, telefonul s-a mișcat foarte repede, aplicațiile s-au deschis și au răspuns rapid la comenzi. Deși nu este disponibil încă în Română, Google Assistent răspunde la comenzi în limba engleză : Ok Google sau Hey Google vor fi activate ca forme de salut după ceva configurări legate de recunoașterea vocii. Telefonul va putea opera si face modificari de sistem cum ar fi volumul. Poți efectua și apeluri de genul „Call Mum”(asistentul avand nevoie sa stie care este numele contactului din agenda telefonului care corespunde mamei). Poți dicta și trimite un mesaj , poți salva notițe și așa mai departe… cu condiția să știți limba engleză
Concluzie review Xiaomi Redmi Note 11 PRO+ 5G
Xiaomi Redmi Note 11 Pro Plus 5G este un telefon îmbunătățit incontestabil față de Xiaomi Redmi Note 11 Pro. Aceste îmbunătățiri sunt destul de subtile, dar se combină pentru a forma un dispozitiv mai bine ambalat.
Performanță îmbunătățită, o ofertă de cameră mai completă (cel puțin pentru partea de video) și încărcare extrem de rapidă sunt binevenite. În general, merită prețul pentru care îl puteți achiziționa. La momentul scrierii recenziei cei de la QuickMobile aveau în oferta lor, modelul testat de mine 128 GB + 8 GB RAM la 2120 lei.
Față de modelul mai slab, avem aproape același design elegant și acel afișaj AMOLED clar și fluid, ambele fiind cu mult peste cea mai mare parte a concurenței. Există, de asemenea, acea cameră principală de 108 megapixeli, care este mai degrabă solidă decât spectaculoasă, în ciuda numărului de pixeli vertiginos.
În timp ce standardul modern 5G a fost rezervat la început doar pentru câteva flagship-uri cu preț ridicat, acum a ajuns și în rândurile dispozitivelor de gamă medie. Acesta este și cazul lui Redmi Note 11 Pro+ 5G. Aici, însă, nu este vorba de un procesor Qualcomm, ci de procesorul Mediatek care asigură o compatibilitate largă nu doar cu 5G, ci și cu multe benzi 4G. Redmi Note 11 Pro+ 5G este, de asemenea, capabil să ofere Bluetooth 5.2 și Wi-Fi 6. În plus, Redmi oferă NFC, care permite și funcții precum plata contactless.
Dacă doriți cea mai rapidă încărcare pe telefon, la un preț mai decent, Redmi Note 11 Pro Plus 5G are în cutie un încărcător uimitor de 120 W, care vă va duce de la zero absolut la 100% în 20-25 de minute. Este mai bine decât majoritatea telefoanelor emblematice de pe piață care se vând la un preț dublu.
De notat că în magazinul oficial se găsește versiunea cu 6GB RAM/128 GB stocare , la un pret mai mic iar preturile afisate se refera la modelul testat, care se gaseste si el pe piata.