Ce este Enterprise Mobility Management ?

Now Reading
Ce este Enterprise Mobility Management ?


Enterprise Mobility Management reprezintă un set de măsuri menite a proteja traficul și deținerea datelor pe dispozitivele mobile deținute de angajații de companii. Dar dee ce este nevoie de astfel de servicii într-o companie ? De ce este nevoie de protecția datelor între angajații unei companii sau al unei corporații ? Este nevoie de acest set  de măsuri și servicii pentru a se preveni scurgerile de date care pot surveni prin mai multe moduri, și anume :

  • atacurile cibernetice cu viruși, spam sau malware,
  • spionajul industrial,
  • pierderea datelor prin pierderea accidentală sau defectarea dispozitivelor mobile ale angajaților ,
  • etc

Este esențial ca angajații unei companii să fie siguri că datele cu care lucrează în mod curent sunt în siguranță, astfel ei își pot desfășura activitățile în mod liber fără a mai fi preocupați că s-ar putea ca datele curente de la locul de muncă să capete din oarece cauză un caracter deschis, periclitându-le astfel activitatea zilnică. Datele unei corporații în momentul în care ajug printr-o cale mai puțin ortodoxă la alte corporații (spionajul industrial), acestea se pot folosi de aceste informații pentru a-i periclita cota de piață a respectivei corporații căreia i s-au furat informațiile, pentru a-i fura acesteia clienții și pentru a-i arăta acesteia care este eventual cel mai scurt drum spre faliment. Din această cauză corporațiile și companiile de succes apelează tot mai mult la astfel de servicii de protecția datelor cu caracter închis.

Gestionarea dispozitivelor mobile (Mobile Device Management)

MDM implică de obicei instalarea de profiluri unice pe dispozitivele mobile. Aceste profiluri permit organizațiilor să controleze, să cripteze și să impună politici de la distanță pe dispozitive mobile precum smartphone-urile și tabletele. Ele pot fi utilizate, de exemplu, pentru a șterge un dispozitiv cu toate aplicațiile și datele, dacă acestea sunt pierdute sau furate.

PUBLICITATE

MDM furnizează, de asemenea, companiilor cunoștințe în timp real cu privire la inventarierea, furnizarea și configurarea dispozitivelor și pot oferi instrumente de depanare. Piața MDM este proiectată să crească la o rată anuală de creștere compusă de 18% până în 2021.

Instrumentele MAM permit organizațiilor să gestioneze aplicații mobile în loc de hardware. MAM acoperă implementarea și actualizarea aplicațiilor mobile , inclusiv suportul administrativ de împingere și gestionarea licențelor de aplicații. De asemenea, MAM permite organizațiilor să aplice aceste politici de securitate acestor aplicații și să le elimine selectiv (inclusiv orice date asociate) dintr-un anumit dispozitiv. Astfel, informațiile corporative pot fi protejate fără a fi nevoie să ștergeți complet un dispozitiv. Acest tip de abordare a câștigat popularitate, pe măsură ce mai mulți muncitori își aduc propriile dispozitive la locul de muncă.

MAM și platformele folosite pentru a le distribui reprezintă cele mai mari sectoare ale pieței EMM globale. MAM și platformele de aplicații mobile (MAP) combinate pentru veniturile globale de 2,94 miliarde USD în 2016;sectoarele combinate se așteaptă să crească până la aproape 10,2 miliarde USD în 2021.

Gestionarea identității mobile (Mobile Identity Management)

MIM sau sistemele de gestionare a identității mobile, au diverse forme într-un cadru EMM, inclusiv certificate de utilizator și dispozitive, semnături cod de aplicație, autentificare și conectare unică. Obiectivul principal al MIM este să se asigure că numai dispozitivele și utilizatorii de încredere pot accesa date sau aplicații ale întreprinderii. De asemenea, organizația MIM poate ajuta organizațiile să urmărească valori ale aplicațiilor și dispozitivelor și să furnizeze acreditări la nivel de departament pentru utilizarea aprobată a aplicațiilor pentru întreprinderi.  

MIM sau sistemele de gestionare a identității mobile, au diverse forme într-un cadru EMM, inclusiv certificate de utilizator și dispozitive, semnături cod de aplicație, autentificare și conectare unică. Obiectivul principal al MIM este să se asigure că numai dispozitivele și utilizatorii de încredere pot accesa date sau aplicații ale întreprinderii. De asemenea, organizația MIM poate ajuta organizațiile să urmărească valori ale aplicațiilor și dispozitivelor și să furnizeze acreditări la nivel de departament pentru utilizarea aprobată a aplicațiilor pentru întreprinderi.  

Gestionarea conținutului mobil (Mobile Content Management)

MCM este o altă aromă a EMM care permite profesioniștilor să acceseze conținut de pe dispozitivele mobile. MCM are, în opinia Gartner, patru roluri fundamentale: securitatea conținutului, accesul la conținut, împingerea conținutului și protecția la nivel de fișier. De asemenea, MCM poate impune politici de autentificare și multe dintre platformele moderne MCM se pot integra direct cu serviciile întreprinderii de la Microsoft, Box, Google și altele pentru a autoriza accesul la fișiere și la alte date pe bază de persoană.

Gestionarea cheltuielilor mobile (MEM)

Gestionarea cheltuielilor mobile este proiectată pentru a ajuta organizațiile să controleze costurile și să țină evidența cheltuielilor de comunicații mobile . Serviciile MEM furnizează întreprinderilor cunoștințe despre utilizarea dispozitivelor și a serviciilor, achizițiile de dispozitive și alte politici, cum ar fi stipendiile BYOD. MEM poate, de asemenea, să aplice politicile corporative și să ofere administratorilor IT un audit robust al utilizării mobile.

Cum a apărut EMM, a evoluat de la BYOD

Piața EMM a apărut în mare parte datorită creșterii programelor “bring-your-own-device” (BYOD) după sosirea primului iPhone în 2007. Întrucât mai multe organizații au adoptat politici flexibile, ei au apelat la EMM pentru a depăși capcanele de a permite dispozitive deținute personal pentru a accesa datele corporative.

Această tendință BYOD, în timp ce este bine stabilită, scade – și ca rezultat EMM devine mai puțin definită sau constrânsă de acest scop unic. Potrivit Forrester Research, numărul de dispozitive mobile deținute de angajați utilizate în birou a scăzut cu 5% anul acesta, deoarece mai multe companii sunt dispuse să plătească direct pentru dispozitive sau să ofere o bursă angajaților.

Mai degrabă decât să se concentreze asupra șervețelelor de pe dispozitive, companiile adoptă date mai detaliate despre aplicații și protocoale de securitate. Abilitatea de a face a ajutat companiile să-și regândească modul în care abordează EMM.

EMM a evoluat de la gestionarea dispozitivelor mobile la un cadru mai cuprinzător de instrumente, a declarat Raul Castañon-Martinez, analist senior la 451 Research. Calea evolutivă a EMM urmărește, de asemenea, eforturile de transformare digitală care permit managementul mobilității să fie înmânat într-o manieră mai integrată sub operațiuni la nivel înalt și IT, potrivit lui Castañon-Martinez.

“EMM ar trebui să fie o strategie deliberată pentru organizații și pentru cetățenii lor să beneficieze în mod substanțial de creșterea mobilității forței de muncă, în loc de sursă de riscuri și costuri suplimentare, ceea ce este mai comun”, a spus Johnson. “În întreprinderea de astăzi, EMM servește mai întâi ca mecanism de gestionare a riscurilor, dar ar trebui să fie o strategie pentru a profita de oportunități.

Din punct de vedere tehnic, companiile apreciază acum EMM ca un instrument care depășește managementul și le permite să fie mai agile și să reducă volumul de muncă al angajaților, potrivit lui Johnson.

EMM în uz

Aplicațiile EMM în lumea reală variază foarte mult. Specialiștii în domeniul IT cum ar fi Greg Meyers, CIO la Motorola Solutions, au trebuit să se ocupe de ceea ce el numește o “experiență clandestină” în serviciile de containere și au gravitat managerilor politici și altor mecanisme de aplicare la distanță care nu impun limite inutile forței de muncă.

În loc să coboare împreună un mozaic de servicii EMM de la mai mulți furnizori, Motorola Solutions se bazează pe Google Device Manager pentru dispozitive Android și iOS, potrivit lui Meyers. “În acest fel, putem obține vizibilitate în modul în care este utilizat dispozitivul, se poate integra în mod automat cu oaspeții noștri wireless în birourile noastre, dar ne dă și posibilitatea de a șterge un dispozitiv în cazul în care avem nevoie”, a spus el. “Ne place abordarea unui manager de politici, spre deosebire de un container complet, deoarece ne cumpără securitatea de care avem nevoie, dar cu o experiență mai bună a utilizatorilor”.

Piața EMM în perspectivă

451 Proiectele de cercetare arată că veniturile EMM la nivel mondial vor crește cu o rată anuală de creștere compusă de 25% până în 2021, prognoza totală a veniturilor să ajungă de la 6,92 miliarde de dolari în 2017 la 16,29 miliarde de dolari în 2021. În plus, Forrester Research a concluzionat că 77% dintre factorii de decizie în materie de telecomunicații intenționează să-și extindă implementarea EMM în 2017.

Sursa :https://www.computerworld.com/article/3230510/mobile-wireless/what-is-enterprise-mobility-management-emm.html

 


Aboneaza-te la noutati:
 
   

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa fi la curent cu cele mai recente noutati din lumea IT seteaza sa primesti actualizarile noastre in newsfeed-ul tau de Facebook. Daca ai dat deja LIKE paginii noastre de Facebook, nu uita sa selectezi optiunea 'Vezi mai intai' din sectiunea 'Urmareste'.


Cum ti s-a parut ?
Il ador
0%
Imi place
0%
Il vreau
0%
L-am avut
0%
Il urasc
0%
Interesant
0%
About The Author
Vulpoiu Gabriel Cristian