Fondatorul si CEO-ul retelei de socializare Facebook, Mark Zuckerberg, a publicat in cursul saptamanii trecute o scrisoare in care isi prezinta ideile si planurile de viitor pe care le are pentru retea.
Acesta reitereaza rolul pe care Facebook il are in a construi o comunitate mondiala si de imbunatati multe aspecte din societate. In conditiile in care apar tot mai multe probleme legate de terorism, saracie si migratie, umanitatea nu trebuie sa fie mai divizata, ci sa se adune si sa ofere raspunsuri valabile la nivel mondial cand apar probleme grave.
Zuckerberg a mentionat de mai multe ori termenul de „infrastructura sociala”, spunand ca vrea sa contribuie la dezvoltarea acesteia pentru ca pe viitor sa existe o comunitate mondiala cu unelte care sa-i permite sa se informeze, iar in caz de criza politica sau catastrofa naturala sa actioneze in mod coordonat . Zuckerberg a lasat de inteles ca focus-ul retelei nu mai este sa conecteze cat mai multa lume (mai ales ca se apropie de numarul urias de doua miliarde), ci sa dezvolte aceasta „infrastructura sociala” des invocata in manifest.
De asemenea seful Facebook isi doreste implementarea unor filtre pentru a preveni continutul ofensator. In acest sens se doreste schimbarea seturilor prestabilite ce ajuta in momentul de fata la eliminarea continutului nedorit. Facebook va oferi fiecarui utilizator in parte posibilitatea de a alege ceea ce vrea sa vads si ceea ce nu ar trebui sa ajunga in newsfeed-ul personal. Fiecare om va putea sa decida cata violenta si nuditate este dispus sa accepte.
Pe baza setarilor individuale, va fi creat un filtru universal considerat general valabil. Acest filtru va fi aplicat celor care nu isi vor configura filtrul de continut. Practic, cine nu va seta propriul nivel de acceptare al continutului ofensator, va fi supus, ca si pana acum, unui filtru general.
Zuckerberg a reluat de asemenea si promisiunea legata de actiunile pe care le va lua pentru lupta impotriva stirilor false si a adaugat ca printre efectele negative ale sharing-ului pe retelele sociale se numara incurajarea diseminarii articolelor senzationaliste si simpliste care au dus la o crestere a polarizarii in societate.
Printre lucrurile la care mai este loc de imbunatatiri se numara gasirea de moduri de a-i incuraja pe cat mai multi sa voteze si sa fie inlaturate cat mai eficient postarile care incita la terorism.
Fondatorul Facebook spune ca va fi folosita pe scara larga inteligenta artificiala pentru a depista postarile care incita la terorism, la violenta si la batjocorire si acesti algoritmi ar putea fi utilizati si la depistarea tentaivelor de suicid. El a admis ca Facebook a facut greseli in eliminarea diverselor tipuri de continut si a spus ca noii algoritmi vor fi gata in cativa ani.