• Acasa
  • Arhiva
  • Contact
  • Despre
  • Publicitate
  • Abonare newsletter
  • TV Online
  • Speedtest
luni, 4 iulie, 2022
IT MANIA
  • Știri
  • Gadgets
  • Aplicații
  • Games
  • Articole
  • PROGRAME
  • Media
Fara rezultate
Toate rezultatele
IT MANIA
  • Știri
  • Gadgets
  • Aplicații
  • Games
  • Articole
  • PROGRAME
  • Media
Fara rezultate
Toate rezultatele
IT MANIA
Fara rezultate
Toate rezultatele
Acasa Stiri

Ce trebuie să faceți dacă primiți o notificare de încălcare a datelor

Cătălin Stoica de Cătălin Stoica
23/11/2021
in Stiri
Timp de citire: 5 min de citit
143 11
A A
0
notificare de încălcare a datelor

O notificare legată de o breșă de date care afectează și datele dumneavoastră nu înseamnă implicit că sunteți deja condamnat – iată ce ar trebui să luați în considerare să faceți dacă primiți o notificare de încălcare a datelor.

Breșele de date apar atunci când o parte terță neautorizată accesează informațiile private ale unei organizații. Adesea, aceste incidente implică furtul datelor cu caracter personal ale clienților și/sau angajaților. Un regulament strict în Europa, cunoscut sub numele de GDPR,  a fost conceput pentru a forța organizațiile să îmbunătățească securitatea și manipularea acestor date. Pe lângă faptul că deschide ușa unor amenzi de mai multe milioane de dolari, legea impune și notificarea către autoritate a oricărei încălcări a confidențialității datelor, în termen de 72 de ore de la descoperirea incidentului.

Ca rezultat, putem vorbi despre îmbunătățirea considerabilă a transparenței incidentelor de încălcare a datelor în rândul clienților și al publicului. Datele înregistrate în timp dezvăluie că acestea continuă să crească ca număr, în ciuda eforturilor depuse de autoritățile de reglementare din UE.

În SUA, numărul încălcărilor din primele trei trimestre ale anului 2021 l-a depășit pe cel pentru întregul an 2020, indicând un an record. În Marea Britanie, aproape două treimi dintre companiile mijlocii și mari au recunoscut că s-au confruntat cu o breșă de date în ultimul an. În UE, au existat peste 280.000 de incidente de breșe personale între mai 2018 și ianuarie 2021.

Cu toate acestea, primirea unei scrisori sau a unui e-mail prin care sunteți notificat de o breșă care a afectat datele dumneavoastră personale nu înseamnă că situația este tragică. Ceea ce faceți în orele și zilele următoare poate avea un impact major asupra faptului că incidentul inițial duce sau nu la o fraudă de identitate.

Articolul continua duparecomandari

Nici un continut disponibil

Iată câteva lucruri cheie pe care ar trebui să le urmați după un incident care a expus datele dumneavoastră:

O reacție bruscă ar putea ajunge să înrăutățească lucrurile în mod inutil. Așa că nu vă închideți imediat conturile online și/sau anulați toate cardurile. În schimb, respirați adânc și fiți atent la ceea ce s-a întâmplat. Citiți detaliile incidentului până când au sens și înțelegeți ce date au fost furate și care sunt implicațiile acestui furt. De asemenea, merită să păstrați scrisoarea/e-mailul în cazul în care trebuie să demonstrați pe viitor că încălcarea nu s-a petrecut din vina dvs.

Uneori, e-mailurile și textele frauduloase de phishing sunt concepute pentru a vă păcăli să dați click pe un link rău intenționat sau să divulgați mai multe informații personale. Atacatorii vă pot capta ușor atenția, pretinzând că datele dvs. au fost implicate într-o breșă. Aceste mesaje sunt din ce în ce mai greu de diferențiat de cele legitime. De aceea, ar trebui să contactați direct organizația, folosind site-ul său oficial sau conturile de social media. Echipa lor vă va putea explica dacă ați fost afectat și ce ar trebui să se întâmple în continuare. Dacă este vorba de o înșelătorie, raportați-o și/sau ștergeți mesajul.

Lumea subterană a criminalității cibernetice este o mașinărie bine unsă. Hackerii responsabili pentru încălcarea datelor sunt hotărâți, în primul rând, să le vândă apoi pe site-uri infracționale specializate, ascunse pe dark web. Escrocii încearcă să ajungă la victime cu mesaje de phishing menite să sustragă de la ei informații suplimentare, cum ar fi datele de conectare și detaliile cardurilor, pe care le pot apoi monetiza. De aceea, trebuie să fiți atent la orice corespondență cu aspect oficial, care apare ulterior unei breșe de date.

Poate fi deghizată pentru a părea ca provine din partea companiei-victimă sau de la o altă sursă. Indiciile cele mai importante ale e-mailurilor de tip phishing sunt greșelile gramaticale și de ortografie, adresele de e-mail ale expeditorului care diferă de cele ale companiei și crearea unui sentiment de urgență, pentru a vă păcăli să acționați fără să aveți timp de gândire.

Chiar dacă datele dvs. de autentificare nu au fost compromise în breșa descoperită, poate fi o idee bună să le schimbați oricum, pentru liniștea dvs. sufletească. Și, de asemenea, modificați parolele pentru orice alte conturi pentru care utilizați aceleași date de acces. Vă recomandăm acest lucru pentru că hackerii au acces la software-uri automatizate care pot încerca conectarea pe alte site-uri web populare cu un număr mare din credențialele furate, până când au succes.

Pe termen lung, luați în considerare activarea autentificării cu mai mulți factori pentru conturile dvs. online și/sau utilizarea unui manager de parole, pentru a stoca parole puternice și unice pentru fiecare site.

Dacă notificarea vă avertizează că datele dvs. de log-in au fost furate, iar acestea sunt reutilizate la comun pentru multiple alte conturi, atunci schimbați-le imediat. De asemenea, merită să vă verificați conturile bancare pentru orice activitate suspectă. Uneori, dacă fraudatorii au acces la suficiente informații personale, ei pot păcăli personalul care lucrează în bănci, operatorii de telefonie mobilă și alte organizații să vă reseteze detaliile sau să furnizeze noi parole.

Este de la sine înțeles că, dacă ați fost notificat cu privire la o încălcare gravă a datelor financiare, ar trebui să vă informați imediat banca, să vă anulați sau să înghețați cardurile și să schimbați orice parole. Dacă detalii precum numerele de securitate socială sau de identitate au fost furate într-o breșă, fraudatorii le pot folosi pentru a încerca să scoată linii de credit în numele dvs., înainte de a acumula datorii uriașe și ulterior să dispară. Acest lucru ar putea afecta ratingul dvs. de credit timp de luni de zile și ar putea dura multe ore pentru a fi rezolvat. 

Dacă informațiile furnizate de organizația care s-a confruntat cu o breșă sunt prea vagi, ar fi recomandat să faceți câteva cercetări pentru a vedea dacă informațiile dvs. au fost expuse. Site-uri precum Have I Been Pwned oferă acest tip de serviciu gratuit. De asemenea, asigurați-vă că citiți acest articol pentru a afla cum să verificați dacă parola v-a fost furată într-o încălcare a confidențialității datelor cunoscută.

Dacă o breșă v-a făcut să treceți printr-o suferință emoțională sau financiară semnificativă, veți dori să căutați o formă de compensare. Contactați organizația responsabilă și descrieți-le situația. De asemenea, ar putea merita să contactați autoritatea națională de reglementare a confidențialității pentru a vedea ce drepturi aveți și/sau un expert juridic.

Încălcările devin atât de comune astăzi încât există pericolul să devenim desensibilizați la ele. Acest lucru doar va ajuta și mai mult fraudatorii și infractorilor cibernetici. Rămânând vigilent și înțelegându-vă expunerea la risc, există șanse mari să puteți gestiona impactul unui incident fără a crea prea multe perturbări în lumea dvs. digitală.

Etichete: ce trebuie sa faci dacaîncălcare a datelorîncălcarea datelornotificare bresă
Share191Tweet120

Intra in comunitate si aboneaza-te la noutati
 

Ne poti citi gratuit si pe Google News



Articole recomandate parteneri


  • Jocurile video au potențialul de a spori inteligența copiilor

  • Reteța de Salată Asiatică perfectă pentru un prânz sănătos

  • Privește cerul nu este doar un citat la modă, norii chiar te calmează !


  • SeedBlink lansează piața secundară unde investitorii pot tranzacționa activele deținute.

  • "Almanah Cinema. Șase filme scurte” de Radu Jude, a ajuns la cinema

  • Un sfert de milion de joburi noi in prima parte a acestui an pe platforma eJobs


  • Calvin Harris vine în premieră în România

  • Flight Festival, primul festival de edutainment din Sud-Estul Europei

  • Beach Please, festival de muzică trap și hip-hop la Costinești de 1 mai


Articolul anterior

30% dintre oameni nu văd nicio problemă în a-și monitoriza în secret partenerul

Articolul urmator

Restart Energy Innovative lansează primul token STO sustenabil

Cătălin Stoica

Cătălin Stoica

Din categoriePostari

technoblade
Stiri

Celebrul jucător de Minecraft, Technoblade a murit la 23 de ani

de IT MANIA
01/07/2022
Stiri

Amazon introduce un mod rapid de dezabonare de la serviciul Prime

de IT MANIA
01/07/2022
Stiri

Meta, proprietarul Facebook, a tăiat planurile de angajări din acest an

de IT MANIA
01/07/2022
Stiri

FIFA va folosi tehnologia de offside semi-automatizată (SAOT) la Cupa Mondială

de IT MANIA
01/07/2022
Stiri

Tranzacțiile cu criptomonede ale românilor verificate de ANAF

de IT MANIA
01/07/2022
Stiri

Roam-like-at-home a fost extins oficial până în 2032 în UE

de IT MANIA
30/06/2022
Incarca mai mult
Articolul urmator

Restart Energy Innovative lansează primul token STO sustenabil

Articole recente

Cu ce noutăți vine The Sims 4 High School Years

01/07/2022
technoblade

Celebrul jucător de Minecraft, Technoblade a murit la 23 de ani

01/07/2022

Amazon introduce un mod rapid de dezabonare de la serviciul Prime

01/07/2022
In curs de redare

Unboxing si primele păreri despre Xiaomi Redmi Note 11 Pro

Unboxing si primele păreri despre Xiaomi Redmi Note 11 Pro

Reviews
tech buzz 16/12/2021

Tech Buzz – 16/12/2021

Tech Buzz
ameca

Ameca, „fața viitoare a roboticii”, este la fel de ciudat pe cât te-ai aștepta

Gadgets
tech buzz 8/12/2021

Tech Buzz – 8/12/2021

Tech Buzz
rech buzz 29/11/2021

Tech Buzz – 29/11/2021

Tech Buzz

Articole populare

  • Curățarea memoriei cache din Android oferă mai mult spațiu telefonului

    798 shares
    Share 319 Tweet 200
  • Cele mai bune site-uri de subtitrari pentru filme si seriale

    31889 shares
    Share 12755 Tweet 7972
  • Cum instalezi noul serviciu HBO Max și ce anume primești

    2074 shares
    Share 830 Tweet 519
  • Programare online pentru a schimba un permis auto

    2397 shares
    Share 959 Tweet 599
  • Cum poti urmari posturi tv online si care sunt cele mai bune site-uri de streaming

    8807 shares
    Share 3523 Tweet 2202

Abonare.Newsletter

PUBLICITATE

Despre noi

IT MANIA

Tehnologia la zi

IT MANIA este website-ul emisiunii cu acelasi nume ce a fost lansata in anul 2012. Misiunea sa este de a oferi pasionatilor cele mai importante noutati din lumea IT, de a prezenta cele mai interesante gadgeturi si aplicatii lansate pe piata, de a recomanda cele mai tari jocuri pentru PC si Console.

Va invitam sa urmariti cele mai recente clipuri video IT MANIA si TechBuzz.

Cititi mai multe aici.

Follow us

Categorii

  • Antivirus
  • Aplicații
  • Aplicatii Android
  • Aplicatii iOS
  • Aplicatii Windows Phone
  • Coltul incepatorilor
  • Dezvoltare web
  • Editorial
  • Featured
  • Gadgets
  • Galerii Foto
  • Games
  • Gaming Videos
  • How to
  • Internet
  • IT MANIA
  • IT Shopping
  • Jocuri mobil
  • Office
  • Perfomanta PC
  • Playere Audio/Video
  • Reviews
  • Stiri
  • Tech Buzz
  • Timp liber
  • Utilitare PC
  • Video
  • Websites

Etichete populare

5g allview android aplicatii android apple arhiva emisiune camere foto companii confidentialitate economie evenimente facebook featured gaming google hackeri huawei instagram INTERNET it mania jocuri jocuri pc jocuri playstation jocuri PlayStation 4 jocuri xbox jocuri xbox one laptop lg microsoft retele sociale samsung securitate smartphone smart tv smartwatch sony tablete tehnologie telecomunicatii video vodafone whatsapp windows 10 xiaomi youtube

Recomandari

- Bogdan Chirea
- MB MUSIC
- Voifibine
- IT Mania pe Google News
- Dropbox
- Onedrive
- Ziar.com
- Ziare.org
- Sustine proiectul nostru

Parteneriate

Cu cine am colaborat de-alungul timpului si cum putem colabora. Detalii aici >>>

Ai un pont ?

Propune un subiect sau o stire folosind datele de contact.

  • Despre
  • Contact
  • Colaborari
  • Publicitate si parteneriate
  • Confidentialitate

© 2012-2022 IT MANIA - Toate drepturile rezervate. Copierea continutului acestui site este interzisa. Este permisa preluarea de articole in limita a 500 de caractere cu mentionarea obligatorie a sursei [detalii]. Creat si dezvoltat de Bogdan Chirea.

Fara rezultate
Toate rezultatele
  • Home
  • Arhiva
  • Stiri
  • Gadgets
  • Aplicații
  • Games
    • Jocuri mobil
  • Media
  • Articole
    • Reviews
    • Editorial
    • How to
    • IT Shopping
    • Timp liber
    • Websites
    • Canale TV Online
    • Test viteză de internet
  • PROGRAME
  • Info
    • Despre proiectul IT MANIA
    • Contact
    • Abonare newsletter
    • Publicitate si parteneriate
    • Colaborari
    • Informatii cookie-uri si politica securitate

© 2012-2022 IT MANIA - Toate drepturile rezervate. Copierea continutului acestui site este interzisa. Este permisa preluarea de articole in limita a 500 de caractere cu mentionarea obligatorie a sursei [detalii]. Creat si dezvoltat de Bogdan Chirea.

Bun regasit !

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In