Ce trebuie sa faci ca sa eviti roamingul involuntar

Now Reading
Ce trebuie sa faci ca sa eviti roamingul involuntar


Intr-una din calatoriile mele recente am ajuns intr-o localitate aflata foarte aproape de granita cu Bulgaria iar pe telefonul meu au inceput brusc sa apara mesaje de bun venit in Bulgaria care ma instintau ca fusese activat roamingul.

Se pare insa ca situatia are o denumire aparte, mai exact roaming involuntar, iar acest lucru are loc datorita faptului ca utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe identificarea automata a retelei, caz in care echipamentul mobil se conecteaza automat la reteaua operatorului cu cel mai bun semnal in punctul in care se afla utilizatorul.

Asadar daca va aflati in localitati aflate la granita, este posibil ca echipamentul mobil sa se conecteze la reteaua unui operator din tara vecina si riscati sa fiTI facturat pentru serviciile utilizate la tarife de roaming.

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare în Comunicatii (ANCOM) a efectuat mai multe masuratori in mai multe judete din tara, iar confrom acestora in majoritatea judetelor aflate la granita exista localitati in care telefoanele sau tabletele pot intra in roaming involuntar, cele mai multe localitati in care apare acest fenomen fiind situate in judetele: Satu Mare (63 de localitați, pe granita cu Ucraina si Ungaria), Botosani (44 de localitați, pe granita cu Ucraina si Republica Moldova), Iasi (42 de localitați, pe granita cu Republica Moldova), Timiș (39 de localitați, pe granița cu Serbia și Ungaria) și Bihor (33 de localitați, pe granița cu Ungaria).

PUBLICITATE

Autoritatea a identificat localitați cu risc de roaming involuntar în care echipamentul mobil se poate conecta temporar la reteaua unui operator strain, în funcție de deplasarea utilizatorului, dar și localitați cu risc crescut de roaming involuntar, unde echipamentul mobil se poate conecta permanent la rețeaua unui operator strain pe toata suprafața localitatii respective.

Utilizatorii pot consulta lista localitaților de granița identificate de ANCOM ca avand un risc potential de intrare in roaming involuntar, in functie de operator, aici.

Cum poate fi evitat roaming-ul involuntar
Utilizatorii pot evita accesarea involuntara a serviciilor de voce sau date în roaming la granita Romaniei cu statele vecine prin urmatoarele metode:

  • selectarea manuala a retelei (dezactivarea optiunii telefonului de selectare automata a retelei)
  • solicitare catre operator pentru a activa serviciul de roaming numai la cerere
  • verificarea retelei inainte de a utiliza telefonul/tableta, in cazul in care selectarea retelei ramăne pe modul automat

Atentie asadar la setarile din telefon pentru ca daca obisnuiti sa calatoriti des in localitati aflate la granite este foarte probabil sa va treziti cu facturi cu valori mai ridicate deoarece operatorii locali va pot taxa pentru servicii de roaming. Cei de la ANCOM spun ca opertatorii telecom de la noi nu se fac raspunzatori pentru ca ati folosit in mod involuntar serviciile de roaming.


Aboneaza-te la noutati:
 
   

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa fi la curent cu cele mai recente noutati din lumea IT seteaza sa primesti actualizarile noastre in newsfeed-ul tau de Facebook. Daca ai dat deja LIKE paginii noastre de Facebook, nu uita sa selectezi optiunea 'Vezi mai intai' din sectiunea 'Urmareste'.


Cum ti s-a parut ?
Il ador
0%
Imi place
0%
Il vreau
0%
L-am avut
0%
Il urasc
0%
Interesant
0%
About The Author
Bogdan Chirea