Odata cu prezentarea noutatilor aduse de noului Windows 10, Microsoft a pus capat si zvonurilor legate de lansarea unui nou browser web. Compania a oferit cateva detalii despre viitorul browser ce se va numi Spartan.
Spartan promite să devină nu doar un înlocuitor mai bun pentru Internet Explorer, ci şi un browser puternic care este capabil să rivalizeze fără nici un fel de problemă cu liderii Google Chrome sau Mozilla Firefox.
Chiar dacă simpatizanţii Chrome sau Firefox nu ştiu sau nu vor să admită, browser-ul Internet Explorer a evoluat foarte mult în ultimii ani şi a devenit un produs rapid, stabil şi cu compatibilitate bună cu standardele Web moderne. Pe acest fundament software, inginerii software au creat o versiune îmbunătăţită a motorului de afişare Trident care a renunţat la tot balastul compatibilităţii cu versiunile anterioare de Internet Explorer şi este suficient de avansat din punct de vedere tehnologie pentru a se identifica cu parametrul User Agent al popularului Chrome. Dincolo de noul EdgeHTML, viitorul Spartan ascunde şi alte bunătăţi.
Suportul pentru extensii, care a fost zvonit anterior dar nu fusese menţionat încă de către oficialii Microsoft, a fost confirmat de către echipa de dezvoltatori software. În acest moment, nu există detalii suplimentare despre această opţiune, însă zvonurile anterioare au afirmat că Spartan va oferi un suport pentru extensii similar celui din Chrome. Acest lucru ne face să credem că este vorba de extensii simple bazate exclusiv pe cod HTML, CSS sau JavaScript şi nu despre module complexe precum cele bazate pe XUL din Firefox, însă acest lucru este mai mult decât bine-venit pentru cei care nu sunt mulţumiţi de opţiunile implicite ale unui browser şi nici nu au fost satisfăcuţi de modeste add-on-uri pe care Internet Explorer le-a oferit până acum.
Dezvoltatorii Microsoft au anunţat totodată că suportul WebGL va fi îmbunătăţit şi va fi completat de compatibilitatea cu standardele Gamepad API şi Pointer Lock API. Făcând parte din setul de specificaţii suplimentare HTML5, aceste două interfeţe software oferă un control de fineţe asupra perifericelor şi facilitează scrierea unor jocuri Web superioare.
Dacă vom comasa aceste noi informaţii cu cele pe care deja le ştim, cum ar fi de pildă mediu de lucru aerisit, suportul pentru stylus, notiţe şi adnotări sau integrarea OneNote şi Cortana, Spartan pare a fi unul dintre cele mai interesante produse software pe care le vom vedea în acest an. Mai multe detalii despre noutăţile din viitorul browser Spartan vom auzi probabil în cadrul evenimentelor GDC 2015 şi BUILD 2015, care vor avea loc la începutul lunilor martie, respectiv aprilie.
via Go4it