CEO-ul Microsoft, Satya Nadella, a oferit recent un interviu celor de la Bloomberg Insider, unde a abordat subiecte de la familie la conducere și AI. Dar într-una dintre cele mai surprinzătoare recunoașteri ale sale, el și-a recunoscut regretul că „a părăsit telefoanele mobile”.
„Decizia despre care cred că vorbesc mulți oameni – și una dintre cele mai dificile decizii pe care le-am luat când am devenit CEO – a fost părăsirea a ceea ce voi numi telefonul mobil, așa cum a fost definit atunci”, a spus Nadella când a fost întrebat despre o greșeală strategică sau o decizie pe care o regretă. „În retrospectivă, cred că ar fi putut exista modalități prin care am fi putut face lucrurile să funcționeze, poate reinventând categoria de calcul între PC-uri, tablete și telefoane.”
Din păcate, acesta este începutul și sfârșitul conversației, așa că nu ne putem imagina decât ce are în minte pentru reinventarea categoriei Windows Phone. Microsoft are ceva experiență în această problemă prin linia sa Surface. Până la Surface, categoria de laptop/tabletă 2-în-1 nu exista, iar acum majoritatea producătorilor (chiar și Apple) au o intrare ca aceasta.
Dar, deși Microsoft a reintrat într-o oarecare măsură în lumea telefoanelor mobile în ultimii ani, încă nu a reinventat cu adevărat categoria. Surface Duo este un dispozitiv Android cu ecran dublu mascandu-se drept pliabil, dar nu a funcționat bine din cauza unui pachet de compromisuri. Microsoft a declarat recent că nu va mai suporta Surface Duo original; va face același lucru și pentru Surface Duo 2, începând cu 21 octombrie 2024. Nu se știe dacă va exista vreodată un Surface Duo 3.
Poate că este greu de reținut acum, dar Microsoft a depus cu adevărat eforturi pentru Windows Phone și a avut un efect de durată asupra smartphone-urilor așa cum le cunoaștem. Atât Android, cât și iOS ar continua să împrumute concepte de la sistemul de operare mobil al lui Redmond. Material Design și iOS, începând cu versiunea 7, sunt ambele inspirate de aspectul plat al sistemului de operare Windows Phone și îndepărtarea de la skeuomorfism.

Atât iOS, cât și Android au acum nuanțe de notificare care seamănă mai mult cu ceea ce a oferit Windows Phone, iar interpretarea Apple a widget-urilor seamănă oarecum cu Live Tiles de la Windows Phone. Și în timp ce camerele de peste 40 de megapixeli cu stabilizare optică a imaginii (OIS) devin astăzi norma, Lumia 1020 a debutat cu aceste funcții în urmă cu 10 ani, unul dintre ultimele telefoane lansate de Nokia înainte ca Microsoft să achiziționeze compania.
Dar, chiar și multe lucuri bune pe care Windows Phone le-a făcut bine, el nu a avut mare succesă, în parte din cauza uneia dintre cele mai semnificative deficiențe ale sale: aplicațiile. De la început, Microsoft s-a confruntat cu o problemă de pui și ou: dezvoltatorii nu au vrut să creeze aplicații până când Windows Phone nu ar fi avut mai mulți utilizatori, iar oamenii nu doreau să cumpere Windows Phone până când sistemul de operare nu avea mai multe aplicații. Microsoft a încercat să atragă dezvoltatorii pentru a crea aplicații și chiar să codifice aplicațiile pentru acești dezvoltatori, dar în cel mai bun caz, asta a condus la o aplicație inițială cu mai puține funcții care nu s-au actualizat niciodată.
Una dintre cele mai mari aplicații ce au lipsit a fost YouTube, deoarece Google a refuzat să accepte Windows Phone și chiar a blocat eforturile Microsoft de a introduce aplicația pe sistemul de operare.
În 2019, fostul CEO Bill Gates a dat de asemenea vina pe dispariția Windows Phone pe cazul antitrust al guvernului împotriva Microsoft. „Nu există nicio îndoială că procesul antitrust a fost rău pentru Microsoft și ne-am fi concentrat mai mult pe crearea sistemului de operare pentru telefon”, a spus Gates atunci. „Deci, în loc să folosiți Android astăzi, ați folosi Windows Mobile.”
Acest lucru a venit la câțiva ani după ce succesorul lui Gates, Steve Ballmer, a declarat că Gates a renunțat la eforturile de a intra în afacerea cu hardware-ul pentru telefon. „Am împins Surface”, a spus Ballmer în 2016. „Consiliul a fost puțin reticent în a-l susține”.
Deocamdată, ne putem imagina doar un univers alternativ în care Microsoft a renunțat și a devenit cumva o a treia alternativă adevărată în războaiele smartphone-urilor.