Grupurile de consumatori din 18 țări europene au susținut un raport care spune că celebrele loot boxes din jocuri, adică acele cutii de recompense, sunt „exploatative”.
Conținutul cutiilor virtuale este dezvăluit doar prin joc sau prin efectuarea unei plăți. În timp ce unele conțin instrumente utile sau suplimente dezirabile care îmbunătățesc experiența, altele sunt lipsite de valoare.
Autorii raportului, Consiliul Norvegian al Consumatorilor (NCC), spun că jucătorii sunt „manipulați” pentru a cheltui sume mari de bani pe cufere.
Editorul de jocuri EA a comparat anterior aceste loot boxes cu jucăriile pentru copii Hatchimals sau Kinder Surprise.
Criticii spun că cutiile sunt o formă de joc de noroc, deoarece jucătorii nu pot vedea ce au cumpărat de fapt decât după ce au plătit pentru a deschide conținutul.
Finn Myrstad, director de politică digitală la NCC, a declarat: „Vânzarea și prezentarea acestor loot boxes implică adesea exploatarea consumatorilor prin mecanisme de pradă, încurajarea dependenței, țintirea unor grupuri vulnerabile de consumatori și multe altele”.
Raportul este susținut de 20 de grupuri de consumatori din cele 18 țări, care cer guvernelor să ia măsuri prin reglementări. Printre contestatari se află Organizația Europeană a Consumatorilor, care reprezintă consumatorii din Europa – inclusiv pe cei din Marea Britanie.
Raportul spune că „pare evident” că sistemele folosite pentru a convinge oamenii să se despartă de banii lor în jocuri sunt „prădătoare, manipulatoare și extrem de agresive”. Acesta adaugă că aceste probleme sunt agravate de faptul că unele dintre jocurile care conțin loot boxes sunt vizate de copii.
Există o dezbatere cu privire la faptul dacă cutiile de pradă constituie jocuri de noroc.
În 2018, Comisia Belgia pentru Jocurile de Noroc a decis că încalcă legislația privind jocurile de noroc, ceea ce a determinat ca jocul popular Fifa să renunțe la moneda sa virtuală în regiune. Asta înseamnă efectiv că loot box-urile pot fi câștigate doar jucând modul Ultimate Team al jocului. Țările de Jos au ajuns apoi la aceeași concluzie în 2019, lovind editorul FIFA EA cu o amendă de 10 milioane de euro
Decizia a fost anulată în martie 2022, când o instanță a constatat că EA nu a încălcat legea și a anulat amenda.
Producătorul Fortnite, Epic Games, a decis să le lase jucătorilor din jocul său video de succes să vadă ce se află în interiorul cutiilor înainte de a decide dacă să le cumpere.