Celebrul om de stiinta Stephen Hawking a incetat din viata

Now Reading
Celebrul om de stiinta Stephen Hawking a incetat din viata


Celebrul om de stiinta Stephen Hawking a decedat miercuri dimineata la locuinta sa din Cambridge, potrivit unui anunt facut de familia sa, preluat de presa straina.

Fizicianul a fost autorul unora dintre cele mai importante cercetări din domeniul fizicii şi astronomiei. În anii ’60, a explicat proprietăţile găurilor negre, în 1973, a aplicat teoria relativităţii a lui Einstein în mecanica cuantică, în 1988, a scris o carte despre limitele universului, care s-a vândut în 10 milioane de exemplare şi a fost pe lista bestsellerurilor timp de doi ani.

Paralizat aproape în totalitate, Hawking putea “vorbi” doar printr-un simulator computerizat. Cu ajutorul muşchiului obrazului, fizicianul transmitea ce cuvânt vrea să folosească. În acest mod construia Stephen Hawking propoziţii, pe care computerul le transforma în vocea metalizată atât de cunoscută fanilor fizicianului.

Era un proces epuizant şi care consuma foarte mult timp. Totuşi, era singurul mod în care Hawking rămânea conectat la lume: el conducea un centru de cercetare din Cambridge (Marea Britanie) şi ţinea lecţii deschise în toată lumea, din Franţa până în Fiji.


Copiii lui Hawking, Lucy, Robert si Tim – au declarat: “Suntem profund indurerati ca tatal nostru iubit a murit astazi. A fost un mare om de stiinta si un om extraordinar a carui munca si mostenire vor dainui multi ani”.

Familia a lăudat “curajul şi persistenţa” fizicianului, adăugând că “inteligenţa şi umorul” acestuia au inspirat oameni din întreaga lume.

Stephen Hawking a atras deseori atenţia asupra pericolelor cu care se confruntă omenirea.

În noiembrie 2017, avertiza că planeta va deveni ”un glob de foc” în mai puţin de 600 de ani. „Oamenii vor trebui să îndrăznească să păşească acolo unde nimeni nu a ajuns, dacă doresc ca umanitatea să mai supravieţuiască unui alt milioan de ani. Suprapopularea planetei până în 2600 şi creşterea puterii de consum vor transforma Pământul într-o minge de foc”, susţinea acesta.

Totodată, acesta atrăgea atenţia şi asupra pericolului pe care îl reprezintă avansul inteligenţei artificiale. Stephen Hawking considera că tehnologia modernă dovedeşte că oamenii sunt capabili să proiecteze roboţi a căror inteligenţă o depăşeşte pe cea a creatorului. ”Mă tem că AI va înlocui oamenii în totalitate. Dacă oamenii pot crea viruşi computerizaţi, la fel cineva ar putea proiecta inteligenţă artificială care să se autoîmbunătăţească şi să se poată reproduce singură. Astfel va fi creată o nouă formă de viaţă care o va surclasa pe a noastră,” avertiza el.


Aboneaza-te la noutati:
 
   

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa fi la curent cu cele mai recente noutati din lumea IT seteaza sa primesti actualizarile noastre in newsfeed-ul tau de Facebook. Daca ai dat deja LIKE paginii noastre de Facebook, nu uita sa selectezi optiunea 'Vezi mai intai' din sectiunea 'Urmareste'.


Cum ti s-a parut ?
Il ador
0%
Imi place
0%
Il vreau
0%
L-am avut
0%
Il urasc
0%
Interesant
0%
About The Author
IT MANIA