Gigantul Google aniversează luna aceasta 25 de ani existență iar CEO-ul companiei, Sundar Pichai, a postat un mesaj despre schimbările din acest sfert de secol al companiei.
CEO-ul Google și Alphabet, Sundar Pichai, reflectă asupra primului sfert de secol, inclusiv asupra întrebărilor și progreselor tehnologice care au condus la cele mai mari descoperiri ale companiei și la cele mai utile produse. De asemenea, acesta împărtășește câteva gânduri despre oportunitatea pe care o avem cu AI de a face lucruri care contează la o scară și mai mare.
Iată mai jos, mesajul lui Pichai, care și-a început cariera ca inginer de materiale și a lucrat în inginerie și management de produs la Applied Materials și în consultanță în management la McKinsey & Company înainte de a se alătura Google în 2004. La Google, a condus eforturile de inovare și management de produs pentru o suită de clienți Google, produse software, inclusiv Google Chrome și ChromeOS, precum și fiind în mare parte responsabil pentru Google Drive. În plus, a continuat să supravegheze dezvoltarea altor aplicații precum Gmail și Google Maps. În 2013, Pichai a adăugat Android pe lista produselor Google pe care le-a supravegheat. El a fost selectat pentru a deveni următorul CEO al Google pe 10 august 2015, după ce anterior a fost numit șef de produs de către CEO-ul Larry Page. Pe 24 octombrie 2015, a intrat în noua poziție la finalizarea formării Alphabet Inc., noul holding al familiei de companii Google. A fost numit în Consiliul de administrație al Alphabet în 2017.
Totul a început cu o căutare
Larry și Sergey au scris pentru prima dată misiunea noastră în urmă cu 25 de ani: să organizăm informațiile din lume și să le facem universal accesibile și utile. Ei au avut o viziune ambițioasă pentru un nou tip de motor de căutare care să-i ajute pe oameni să înțeleagă valurile de informații care se mișcă online. Produsul pe care l-au creat, Google Search, a continuat să ajute miliarde de oameni din întreaga lume să obțină răspunsuri la întrebările lor.
Timp de câțiva ani, am fost unul dintre acei oameni care au experimentat Google ca orice alt utilizator de pe web. Îmi amintesc că m-am simțit uimit de capacitatea Google de a găsi cel mai bun răspuns pentru cele mai ezoterice întrebări, de la un detaliu minuscul îngropat în pagina de servicii pentru clienți a unui magazin până la o regulă obscura de fotbal.
Întrebările pe care le-am adresat Google au evoluat de-a lungul timpului: „Cum remediați un robinet care picură?” „Cea mai rapidă cale către spitalul Stanford?” „Moduri de a calma un copil care plânge?” Și chiar în primăvara lui 2003, poate: „Cum să mergi la un interviu Google?” Și, de-a lungul timpului, Google a devenit mult mai bun în a le răspunde.
A fost inspirant să văd ce au făcut oamenii cu răspunsurile la întrebările lor, fie pentru a găsi îngrijire medicală sau confort în momente dificile, pentru a învăța noi abilități, pentru a urma noi căi de carieră sau pentru a începe noi afaceri. Ideea că un student din Indonezia rurală ar putea accesa aceleași informații ca un profesor la Stanford a fost revoluționară și a schimbat viețile și lumea noastră în bine. S-a deschis accesul la educație și antreprenoriat ca nimic altceva înainte sau de atunci.
Căutarea a pus bazele pentru ca Google să aibă un impact economic dincolo de propriile noastre ziduri. Platformele și instrumentele noastre de publicitate au început cu o premisă la fel de simplă precum Căutarea în sine: de a ajuta companiile să ajungă la clienți care deja căutau tipurile de produse și servicii pe care le oferă. A fost o platformă care a atras în special întreprinderile mici, cum ar fi afacerea prin comandă prin corespondență care vinde homari care a fost prima care s-a înscris. Și, la fel ca și Căutarea în sine, capacitatea oricărei companii de a face publicitate online a avut un impact cu adevărat transformator, ajutând milioane de companii să devină parte a economiei digitale.
Căutarea este încă în centrul misiunii noastre și este în continuare cea mai mare imagine a noastră cu mult mai multe de făcut.
Desigur, Google astăzi este mai mult decât o casetă de căutare. Avem 15 produse Google care deservesc fiecare mai mult de jumătate de miliard de oameni și companii și șase care deservesc mai mult de 2 miliarde de utilizatori fiecare.
La fel ca majoritatea căutărilor pe Google, toate acele produse au început cu o întrebare. Cu Gmail, am putea oferi 1 GB de stocare fiecărei persoane? În 2004, când s-a lansat Gmail, acel volum de stocare era de peste 100 de ori mai mult decât ofereau majoritatea altor servicii de webmail gratuite!
Apoi, câțiva ani mai târziu, am văzut o oportunitate de a îmbunătăți în mod dramatic browserele web – și, la rândul lor, web-ul – pentru oamenii de pretutindeni. Așa că, cu Chrome, am întrebat: am putea construi un browser care să facă web-ul mai bun, cu simplitatea, viteza și securitatea în principal? Chiar înainte de lansare, aveam propria mea întrebare: vor folosi oamenii asta?
YouTube a îndrăznit să întrebe: și dacă am oferi tuturor o modalitate de a împărtăși lumii ceea ce știu? Și astăzi, a devenit o platformă puternică pentru învățare și cunoaștere.
Întrebările au continuat să apară și ne-am îmbunătățit și extins produsele cu noi răspunsuri: ce se întâmplă dacă Google Maps le-ar permite oamenilor să vadă fiecare stradă din lume în detaliu? Ce se întâmplă dacă am construi un instrument de traducere care să le permită oamenilor să acceseze informații și să comunice în mai multe limbi? Ce se întâmplă dacă ai putea căuta și găsi toate fotografiile tale vechi descriind pur și simplu ceea ce ai vrut să vezi?
De asemenea, ne-am întrebat cum am putea să ne împărtășim cel mai bine instrumentele, descoperirile și infrastructura cu alții. Google a fost construit în cloud încă de la început, chiar dacă ne-am lansat afacerea Cloud abia în 2008. Astăzi, Google Cloud a devenit una dintre companiile de top din lume. Partenerii din diverse industrii folosesc tehnologia Google pentru a îmbunătăți asistența pentru clienți și eficiența lanțului de aprovizionare, pentru a-și reduce amprenta de carbon, pentru a crea noi aplicații și pentru a face mai mult cu AI. La fel ca clienții noștri de publicitate înaintea lor, partenerii Cloud funcționează mai bine, cresc mai repede și creează locuri de muncă, cu ajutorul nostru.
Bineînțeles, nu toate întrebările pe care le-am pus-o au ajuns să fie un succes. În orice călătorie de 25 de ani, iei câteva bulgări, înveți lecțiile și lucrezi pentru a face mai bine. Vă amintiți Google Wave?
De asemenea, ne-am confruntat cu întrebări grele despre viitorul nostru ca companie. În anii 2000, cât poate dura web-ul cu adevărat? În anii 2010, oamenii au întrebat dacă ne putem adapta la era computerului mobil și dacă căutarea sa „încheiat?” De fiecare dată, am răspuns revenind și mai puternici. Am făcut acest lucru ghidați de o concentrare singulară asupra misiunii noastre, de credința noastră în aplicarea științei informatice profunde pentru a îmbunătăți viața oamenilor și de o dispreț sănătoasă pentru imposibil.
Acea nesocotire sănătoasă este motivul pentru care am reușit să ne confruntăm cu probleme pe care alții nu le-ar putea – sau nu le-ar face. A existat, de exemplu, această idee imposibilă de a pune un computer puternic în buzunarul tuturor, indiferent de venitul lor sau de conexiunea la internet. Astăzi, Android rulează pe 3 miliarde de dispozitive din întreaga lume, de la cele mai noi pliabile până la telefoane entry-level. A fost în centrul eforturilor noastre de a face internetul mai accesibil pentru toată lumea și a inspirat alte produse transformatoare. De asemenea, Chromebookurile au pus computerul la dispoziția școlilor din întreaga lume. Iar Google Pixel pune cel mai bun din cea mai recentă tehnologie a noastră – camere cu învățare automată, recunoaștere a vorbirii, capacități de transcriere, cipuri tensoare și multe altele – direct în mâinile oamenilor.
Ceea ce ne duce la AI. Google a investit în AI încă de la început. Am fost unul dintre primii care au folosit învățarea automată în produsele noastre, începând cu începutul anilor 2000, pentru corectarea ortografiei, îmbunătățirea calității reclamelor și pentru a afișa sugestii și recomandări.
Apoi, la începutul anilor 2010, a existat un real entuziasm în jurul rețelelor neuronale profunde. În 2012, câțiva dintre noi au participat la o demonstrație într-o sală de ședințe de lângă Charlie’s, cafeneaua principală din campusul nostru. Îmi amintesc că am privit cu uimire când echipa de cercetare ne arăta progresele pe care le făcuseră în ceea ce privește recunoașterea imaginilor, determinată de progrese în rețelele neuronale. A fost primul moment în care m-am gândit în sinea mea: asta chiar va schimba totul!
Am avut un sentiment similar când am văzut cercetarea interdisciplinară inovatoare care se desfășoară la DeepMind, concentrată pe înțelegerea naturii inteligenței. Acest progres mi-a influențat profund gândirea, când am devenit CEO în 2015, că Google ar trebui să se transforme pentru a fi o companie pe primul loc în IA.
Au urmat mai multe întrebări. Cum să alimentezi această nouă generație de calculatoare? Așa că am inventat unitățile de procesare a tensoarelor, sau TPU-uri – care au oferit îmbunătățiri dramatice ale performanței de la 30X la 80X pentru învățarea automată față de alte hardware-uri la acea vreme și au alimentat computerul AlphaGo care l-a învins pe campionul mondial Go Lee Sedol în 2016. Cam în același timp, am lansat lucrarea noastră de referință Transformer în 2017, care a creat arhitectura rețelei neuronale care stă la baza majorității modelelor de IA generative și a limbajului mare de astăzi.
Multe dintre aceste descoperiri tehnologice au condus la unele dintre cele mai incredibile inovații de produse ale Google. Rezultatele căutării pentru interogări complexe au devenit mult mai utile datorită modelelor mari de limbaj precum MUM și BERT. Am creat modalități complet noi pentru ca oamenii să exprime ceea ce caută prin voce, imagini și chiar punând întrebări despre ceea ce văd cu căutarea multiplă. Acum, inteligența artificială generativă ne ajută să reimaginăm produsele noastre de bază în moduri interesante – de la noua noastră experiență generativă de căutare (SGE) la „Ajută-mă să scriu” în Gmail. Și la începutul acestui an, am lansat Bard, un experiment timpuriu care le permite oamenilor să colaboreze cu IA generativă.
Momentele mele preferate sunt să văd cum produsele noastre pot face diferența în viața oamenilor: fie că este un părinte ocupat care își face o fotografie a picturii sale și folosește pe Bard pentru a inspira un proiect pentru o zi ploioasă pentru copiii lor; un călător care folosește Lens pentru a traduce un program de tren într-o țară străină; sau, mai profund, o familie capabilă să audă vocea unui bărbat cu SLA, datorită cercetărilor noastre privind recunoașterea și sinteza vorbirii.
Proiectarea produselor care ajută oamenii la scară este atât un privilegiu, cât și o responsabilitate. Oamenii au propriile întrebări: putem avea încredere în aceste noi tehnologii? Ne gândim profund la cum să construim tehnologie responsabilă încă de la început, fie că ne asigurăm că informațiile tuturor sunt protejate și securizate, fie că protejăm oamenii de actorii răi online.
Aceasta include, de asemenea, implicarea în dezbaterile importante despre modul în care acele tehnologii vor modela societatea noastră și apoi găsirea răspunsurilor împreună. AI este o parte cheie a acestui lucru. Pe cât de încântați suntem de potențialul AI de a aduce beneficii oamenilor și societății, înțelegem că AI, ca orice tehnologie timpurie, prezintă complexități și riscuri. Dezvoltarea și utilizarea IA trebuie să abordeze aceste riscuri și să ajute la dezvoltarea responsabilă a tehnologiei. Principiile AI pe care le-am lansat în 2018 sunt o parte importantă a modului în care facem acest lucru. Aceste principii ridică întrebări precum: Va fi de ajutor oamenilor și va aduce beneficii societății sau ar putea duce la un rău în vreun fel? De asemenea, ne modelează dezvoltarea produselor și aplicațiile AI și ne ghidează în găsirea de soluții la problemele emergente. De exemplu, chiar săptămâna trecută am introdus SynthID, un instrument pentru marcarea și identificarea imaginilor generate de AI, care va ajuta la abordarea unei probleme importante legate de transparență. Vom continua să colaborăm cu experți și cu comunitatea pentru a continua să învățăm și să ne îmbunătățim.
În timp ce privim în viitor, am reflectat asupra angajamentului din scrisoarea noastră inițială a fondatorului din 2004: „de a dezvolta servicii care să îmbunătățească viața a cât mai multor oameni posibil – de a face lucruri care contează”.
Cu AI, avem oportunitatea de a face lucruri care contează la o scară și mai mare.
Abia începem să vedem de ce este capabil următorul val de tehnologie și cât de repede se poate îmbunătăți. Un milion de oameni folosesc deja IA generativă în Google Workspace pentru a scrie și a crea. Prognoza inundațiilor acoperă acum locurile în care trăiesc peste 460 de milioane de oameni. Un milion de cercetători au folosit baza de date AlphaFold, care acoperă 200 de milioane de predicții ale structurilor proteinelor, ajutând cu progrese la reducerea poluării cu plastic, la combaterea rezistenței la antibiotice, la combaterea malariei și multe altele. Și am demonstrat cum AI poate ajuta industria aeriană să scadă scurgerile din avioane, un instrument important pentru combaterea schimbărilor climatice.
Totuși, mai sunt multe lucruri care ne așteaptă. În timp, AI va fi cea mai mare schimbare tehnologică pe care o vedem în viața noastră. Este mai mare decât trecerea de la computerul desktop la mobil și poate fi mai mare decât internetul în sine. Este o recablare fundamentală a tehnologiei și un accelerator incredibil al ingeniozității umane.
A face AI mai utilă pentru toată lumea și a o implementa în mod responsabil este cel mai important mod prin care ne vom îndeplini misiunea în următorii 10 ani și nu numai.
Și acum AI ne va permite nouă și altora să punem întrebări precum:
- Cum ar putea fiecare student să aibă acces la un tutor personal, în orice limbă și pe orice subiect?
- Cum le-am putea permite antreprenorilor să dezvolte noi forme de energie curată?
- Ce instrumente am putea inventa pentru a ajuta oamenii să proiecteze și să creeze noi produse și să dezvolte noi afaceri?
- Cum pot fi reimaginate domenii precum transportul sau agricultura?
- Cum am putea ajuta comunitățile să prezică și să se pregătească pentru dezastrele naturale?
Pe măsură ce aceste noi frontiere apar, avem o invitație reînnoită de a acționa cu îndrăzneală și responsabilitate pentru a îmbunătăți cât mai multe vieți posibil și pentru a continua să ne punem acele întrebări mari.
Căutarea noastră de răspunsuri va conduce la progrese extraordinare ale tehnologiei în următorii 25 de ani.
Și în 2048, dacă, undeva în lume, un adolescent se uită la tot ce am construit cu inteligență artificială și ridică din umeri, vom ști că am reușit. Și apoi ne vom întoarce la treabă.
Mulțumesc pentru 25 de ani uimitori,
-Sundar Pichai