Cea mai recentă analiză legată de piața globală de smartphone-uri Canalys arată că cererea slabă în T3 2022 a determinat scăderea livrărilor de smartphone-uri la nivel mondial cu 9% de la an la an, la 297,8 milioane de unități.
Conform analizei pentru piața globală de smartphone-uri Samsung și-a apărat primul loc pe piață în ciuda unei scăderi de 8%, livrând 64,1 milioane de unități. Apple, singurul furnizor care a crescut de la an la an, datorită cererii puternice, a crescut cu 8% și a livrat 53,0 milioane de unități.
După două trimestre de scăderi cu două cifre, Xiaomi și-a valorificat scara globală pentru a găsi oportunități, ajutând compania să-și consolideze poziția pentru a scădea doar cu 8%, livrând 40,5 milioane de unități. OPPO și vivo au ocupat locurile al patrulea și al cincilea, în ciuda scăderilor de peste 20%, livrând 28,5 milioane și, respectiv, 27,4 milioane de unități în T3 2022.
„Performanța segmentului high-end a fost singurul punct culminant din acest trimestru”, a declarat Runar Bjørhovde, analist de cercetare Canalys. „Apple a atins cea mai mare cotă de piață în trimestrul III de până acum, condusă atât de iPhone 13, cât și de seria iPhone 14 recent lansată. Popularitatea iPhone 14 Pro și Pro Max, în special, va contribui la un ASP mai mare și la venituri stabile pentru Apple. Pe partea Android, Samsung și-a reîmprospătat portofoliul pliabil și și-a crescut semnificativ inițiativele de marketing pentru a genera interes și cerere pentru noile sale produse emblematice. Cererea de nivel mediu spre jos a fost afectată, ceea ce face ca furnizorilor să le fie dificil să navigheze într-un segment competitiv. Xiaomi a reușit să își valorifice scara globală cu o linie de produse reîmprospătată pentru a compensa scăderile de pe piața sa de origine. OPPO și vivo sunt încă afectate semnificativ de scăderea pieței din China, dar ambele au dat semne mici de redresare.”

„Europa și Asia Pacific au depășit restul lumii în T3”, a declarat analistul Canalys Sanyam Chaurasia. „Europa a evitat o scădere semnificativă ajutată de o creștere a transporturilor către Rusia. Aici, furnizorii chinezi au profitat de oportunitățile pe termen scurt pentru a-și aproviziona canalul pe o piață care a fost insuficient aprovizionată în trimestrele precedente. APAC a avut o variație uriașă între diferitele piețe, dar îmbunătățirea succesivă a cererii în India, Indonezia și Filipine a ajutat regiunea să-și stabilească performanța. Piețele dominate de operatori, cum ar fi America de Nord și America Latină, au prezentat sentimente din ce în ce mai precaute în ceea ce privește gestionarea stocurilor înainte de a se îndrepta către sezonurile mari de sărbători, contrastând cu o viziune mult mai optimistă în T3 anul trecut.

„În T4, întreruperile globale în curs îngreunează performanța întregului portofoliu de ecosistem pentru furnizori”, a declarat analistul Canalys Toby Zhu. „Lanțul de aprovizionare din amonte intră într-o iarnă lungă mai devreme decât era de așteptat, în care obiectivele de comenzi ale OEM-urilor sunt reduse puternic. De asemenea, rotația lentă a stocurilor și cifrele economice slabe au afectat încrederea canalului, revenind la mărcile majore cu dispozitive emblematice pentru a genera trafic pentru cel mai important trimestru de venituri. Furnizorii intră în T4 cu strategii prudente pentru a face față dificultăților persistente. Gestionarea celei mai sumbre perspective T4 din peste un deceniu va arăta care furnizori sunt bine poziționați pe termen lung.”