Serviciile de infrastructură cloud au continuat să fie la mare căutare în T2 2022. Cheltuielile la nivel mondial cu serviciile cloud au crescut cu 33% de la un an la altul, până la 62,3 miliarde USD, determinate de o serie de factori.
Creșterea cheltuielilor pe serviciile cloud a fost bazată inclusiv pe cererea pentru analiza datelor și învățarea automată, consolidarea centrelor de date, migrarea aplicațiilor, cloud – dezvoltare nativă și furnizare de servicii. Utilizarea din ce în ce mai mare a aplicațiilor cloud specifice industriei a contribuit, de asemenea, la cazurile de utilizare orizontale mai ample observate în transformarea IT.
Cele mai recente date Canalys arată că cheltuielile au fost cu peste 6 miliarde USD mai mult decât în trimestrul precedent și cu 15 miliarde USD mai mult decât în T2 2021. Primii trei furnizori în T2 2022, și anume Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure și Google Cloud, împreună au reprezentat 63% din cheltuielile globale în T2 2022 și au crescut în mod colectiv cu 42%.
Într-o economie globală afectată din plin de inflație, creșterea ratelor dobânzilor și recesiune, cererea de servicii cloud rămâne puternică. AWS a reprezentat 31% din cheltuielile totale pentru serviciile de infrastructură cloud în T2 2022, ceea ce îl face principalul furnizor de servicii cloud. A crescut cu 33% pe o bază anuală. Azure a fost al doilea cel mai mare furnizor de servicii cloud în T2, cu o cotă de piață de 24%, după ce a crescut cu 40% anual. Google Cloud a crescut cu 45% în ultimul trimestru și a reprezentat o cotă de piață de 8%.
Bătălia hiperscale dintre liderul AWS și challengerul Microsoft Azure continuă să se intensifice, Azure reducând diferența față de rivalul său. Având în vedere această creștere, Microsoft a indicat un număr record de tranzacții mai mari pe mai mulți ani atât în segmentele de peste 100 de milioane de dolari, cât și de peste 1 miliard de dolari. Un ecosistem divers de lansare pe piață, combinat cu un portofoliu larg și cu o gamă largă de parteneriate software, îi permite gigantului Microsoft să rămână pe urmele AWS.
„Cloud-ul rămâne segmentul cu creștere puternică în tehnologie. În timp ce oportunitățile abundă pentru furnizorii mari și mici, bătălia interesantă rămâne chiar în vârf între AWS și Microsoft. Cursa de a investi în infrastructură pentru a ține pasul cu cererea va fi intensă și va testa nervii directorilor financiari ai companiilor, deoarece atât inflația, cât și creșterea ratelor dobânzilor creează vânturi în contra costurilor.”
a declarat Alex Smith, vicepreședintele Canalys.
Atât AWS, cât și Microsoft continuă să lanseze infrastructură nouă și să investească masiv. AWS intenționează să lanseze 24 de zone de disponibilitate în opt regiuni, în timp ce Microsoft intenționează să lanseze 10 regiuni noi în cursul anului viitor. În ambele cazuri, furnizorii cresc investițiile în afara SUA, deoarece caută să capteze cererea globală și să se asigure că pot oferi soluții cu latență scăzută și suveranitate ridicată a datelor.
„Microsoft a anunțat că va prelungi durata de viață utilă amortizabilă a serverelor și echipamentelor sale de rețea de la patru la șase ani, invocând îmbunătățiri ale eficienței în modul în care utilizează tehnologia. Acest lucru va îmbunătăți veniturile din exploatare și sugerează că Microsoft își va folosi mai mult activele, ceea ce ajută ciclurile de investiții pe măsură ce amploarea infrastructurii sale continuă să crească. Întrebarea va fi dacă clienții simt vreun impact negativ în ceea ce privește experiența utilizatorului în viitor, deoarece unele servicii vor rula inevitabil pe echipamente vechi.”
a spus Smith.
Dincolo de investițiile în capacitate, capabilitățile software și parteneriatele vor fi vitale pentru a satisface cerințele cloud ale clienților, în special atunci când se iau în considerare nevoile de calcul ale serviciilor foarte specializate pe diferite verticale.
„Majoritatea companiilor au depășit pasul inițial de a muta o parte din sarcinile lor de lucru în cloud și se uită la migrarea serviciilor cheie. Furnizorii de cloud de top își accelerează parteneriatele cu o varietate de companii de software pentru a demonstra o propunere de valoare diferențiată. Recent, Microsoft a indicat serviciile extinse pentru a migra mai multe sarcini de lucru Oracle către Azure, care, la rândul lor, sunt conectate la bazele de date care rulează în Oracle Cloud.”
a declarat analistul de cercetare Canalys Yi Zhang.
Canalys definește serviciile de infrastructură cloud ca fiind acelea care oferă infrastructură ca serviciu și platformă ca serviciu, fie pe infrastructură privată găzduită dedicată, fie pe infrastructură publică partajată. Aceasta exclude în mod direct cheltuielile cu software-ul ca serviciu, dar include veniturile generate din serviciile de infrastructură care sunt consumate pentru găzduirea și operarea acestora.