Autoritățile din China au închis un cartier din orașul Zhengzhou – care este gazda cele mai mari fabrici de iPhone din lume – sub măsurile stricte ale țării împotriva coronavirusului.
Blocarea a început miercuri și va dura șapte zile. Mișcarea poate avea un impact asupra producției noului iPhone 14, care este realizat la uzina Foxconn din oraș.
Chinezii și întreprinderile continuă să se confrunte cu politica rigidă zero-Covid a președintelui Xi Jinping.
Miercuri, autoritățile locale au declarat că blocarea zonei economice a aeroportului Zhengzhou va începe imediat și se va încheia la prânz, ora locală, pe 9 noiembrie. Serviciile de transport public au fost suspendate, iar oamenii au fost sfătuiți să lucreze de acasă, potrivit unui anunț oficial de pe platforma de socializare WeChat.
Oficialii au spus că vor „lucra cu hotărâre toate tipurile de încălcări ale regulamentelor”. Zhengzhou este capitala provinciei Henan din centrul Chinei și găzduiește aproximativ 10 milioane de oameni. Orașul a raportat 167 de infecții cu transmitere locală în cele șapte zile până sâmbăta trecută – în creștere față de 97 în săptămâna precedentă.
Blocarea vine într-un moment cheie pentru Apple, la scurt timp după lansarea iPhone 14 și înaintea sezonului crucial de cumpărături de Crăciun și Anul Nou. Fabrica Foxconn din Zhengzhou, care are aproximativ 200.000 de muncitori, produce majoritatea noilor telefoane Apple iPhone, deși există și alte fabrici care produc modelul.

Marți, Foxconn a declarat că și-a dublat de patru ori bonusurile zilnice la centrul de producție, după o pauză a lucrătorilor în timpul blocării Covid. Firma a spus că bonusurile pentru lucrătorii de pe linia de asamblare vor fi majorate la 400 de yuani (55,02 dolari) pe zi. Foxconn a mai spus că persoanele care au lucrat mai mult de 25 de zile pe lună la fabrică vor primi un bonus maxim de 5.000 de yuani, în creștere de la 1.500 de yuani. Acesta a adăugat că cei care au depus „efortul total” în noiembrie – fără să-și ia niciun concediu – ar putea primi un bonus total de peste 15.000 de yuani pe această lună.
Compania a spus că bonusurile fac parte dintr-un efort de „reluare treptată a producției ordonate” și „petru a mulțumi persistenței colegilor noștri angajați”. Compania nu a furnizat încă un număr oficial al numărului de persoane infectate cu coronavirus la fabrică.
Alte afaceri din China au fost lovite de focarele de coronavirus în ultimele zile.
Miercuri, producătorul chinez de vehicule electrice Nio a confirmat că a suspendat producția la două dintre fabricile sale din orașul Hefei, din est. În această săptămână, firma a raportat că a livrat peste 10.000 de vehicule în octombrie. Compania a spus că cifrele sunt „constrânse de provocările operaționale din fabrici, precum și de volatilitățile lanțului de aprovizionare din cauza situațiilor de Covid-19 din anumite regiuni din China”.