A fost doar o chestiune de timp înainte ca autoritatile din China să înceapă să puna interdicții comerciale companiilor americane ca urmare a actiunilor intreprinse de SUA impotriva gigantului Huawei.
Financial Times raportează că Beijingul a ordonat tuturor instituțiilor guvernamentale și organismelor publice să scape de echipamentele lor străine (adică occidentale). Conform raportului, China va face tranzitia la echipamente locale in defavoarea celor externe pana în 2022.
Nu este prima dată când China a declarat în mod public tehnologia americană drept persona non grata în cadrul guvernului său. Dar această mișcare poate avea mai multă importanta de data aceasta, deoarece China pare ca raspunde pe masura in acest razboi geopolitic mai larg. Nu mai vorbim de faptul că alte națiuni, precum Rusia, fac tot posibilul să impuna tehnologia internă cetățenilor lor.
China caută, de asemenea, modalități de a controla mai bine internetul și de a păstra datele în interiorul granitelor sale, în urma Legii privind securitatea internetului din 2017. Una dintre caracteristicile sale cu controversate este o regulă prin care guvernul Chinez vrea sa se asigure că toată tehnologia este „sigură” și „controlabilă”, ceea ce este, ca de obicei, deosebit de tulburător in materie de drepturi si libertati cetatenesti.
Printre companiile care se confruntă cu probleme se numără Microsoft, care are deja o relație dificila cu autoritatile din China, Dell, HP și Apple.
In acest razboi merita sa mentionam ca exista companii care folosesc atat componente din SUA cat si din China pentru produsele sale. De exemplu Lenovo este o companie chineză care foloseste cipuri de la Intel (SUA) și hard disk-uri de la Samsung (Coreea). Altfel spus exista multe companii producatoare de hardware care nu isi produc in totalitate componentele necesare pentru produsele sale.