Pentru a contribui la transformarea țării într-o „superputere tehnologică” autonomă, Partidul Comunist din China vrea să forțeze cea mai mare companie de comerț electronic din lume să preia afacerea dificilă și costisitoare de a-și proiecta propriile cipuri pentru procesoare – o afacere diferită de orice a făcut Alibaba Group până acum.
Unitatea sa de cipuri, lansată acum 3 ani, T-Head, și-a dezvăluit al treilea procesor în octombrie, Yitian 710 pentru afacerea de cloud computing a Alibaba. Alibaba spune, deocamdată, că nu are de gând să vândă cipul unor străini.
Alți dezvoltatori de cipuri din China, inclusiv Tencent, un gigant de jocuri și rețele sociale, și marca de smartphone-uri Xiaomi, promit investiții de miliarde de dolari, în conformitate cu planurile oficiale de a crea calculatoare, energie curată și alte tehnologii care pot construi bogăția și influența globală a Chinei.
Cipurile pentru procesoare joacă un rol din ce în ce mai important în produsele globale, de la smartphone-uri și mașini până la dispozitive medicale și electrocasnice. Penuria de cipuri din cauza pandemiei de coronavirus perturbă producția globală și sporește îngrijorările legate de aprovizionare.
Cipurile pentru procesoare sunt o prioritate de top în campania maraton a Partidului Comunist de guvernământ pentru a pune capăt dependenței Chinei de tehnologia din Statele Unite, Japonia și alți furnizori pe care Beijingul îi vede ca potențiali rivali economici și strategici. Dacă va reuși, liderii de afaceri și politici spun totusși că ar putea încetini inovația, ar putea perturba comerțul global și ar putea săraci lumea.
Beijingul ar putea urmări un plan măreț care ar putea fi o dezamăgire costisitoare. Chiar și cu investiții oficiale uriașe, oamenii de afaceri și analiștii spun că producătorii de cipuri și alte companii vor avea dificultăți să concureze dacă această țară se detașează de furnizorii globali de componente și tehnologie avansată – un obiectiv pe care nicio altă țară nu îl urmărește.
Campania Beijingului crește tensiunile cu Washington și Europa, care văd China ca un concurent strategic și se plâng că fură tehnologie. Ele limitează accesul la instrumentele necesare pentru a-și îmbunătăți industriile.
Dacă lumea s-ar decupla sau s-ar împărți în piețe cu standarde și produse incompatibile, piesele fabricate în SUA sau în Europa ar putea să nu funcționeze în computerele sau mașinile chinezești. Producătorii de smartphone-uri care au un singur sistem de operare global dominant și două standarde de rețea ar putea avea nevoie să creeze versiuni unice pentru diferite piețe. Asta ar putea încetini dezvoltarea.
Fabricile din China asamblează smartphone-uri și tablete livrate apoi în întreaga lume, dar au nevoie de componente din Statele Unite, Europa, Japonia, Taiwan și Coreea de Sud. Cipurile pentru procesoare sunt cel mai mare import al Chinei, înaintea țițeiului, cu peste 300 de miliarde de dolari anul trecut.
Urgența oficială a crescut după ce Huawei Technologies Ltd., primul brand tehnologic global al Chinei, a pierdut accesul la cipurile americane și la alte tehnologii în 2018, în urma sancțiunilor impuse de Casa Albă.