Turul Franței, cea mai dificilă și mai prestigioasă competiție în ciclismul rutier profesionist, se desfășoară de obicei în iulie dar în 2020 va avea și un mod virtual.
Pandemia de coronavirus a forțat ca respectata comptetie sa fie amânată, alaturi de evenimentele majore precum Giro d’Italia sau să anuleze altele mai mici, inclusiv Paris-Roubaix, Turul Yorkshire și Volta a Catalunya.
În prezent, Turul Franței este programat să înceapă pe 29 august, dată care deși este acceptată și susținută de majoritatea bicicliștilor, lasă o gaură evidentă în calendarul de curse.
Compania Zwift anunță că va găzdui Turul virtual al Franței pe parcursul a trei weekenduri începând cu 4 iulie. Nu va fi o replică exactă – adevăratul Tour de France este senzational, iar ciclistii vor dori să atingă vârful în cursa propriu-zisă, o lună mai târziu -, dar sperăm să recreeze o parte din atmosfera competițională și de tip festival.
Startup-ul oferă o aplicație cu lumi virtuale pe care alergătorii, bicicliștii și triatletii le pot traversa folosind banda de alergare personală sau bicicleta eliptică. Un avatar virtual se va potrivi cu performanțele lor de acasă – va accelera când sprintează sau pedalează mai repede și va incetini când picioarele încep să se obosească – și va lua în considerare alți factori, cum ar fi proiectarea. Unele benzi de alergare și sau biciclete își vor regla ușor unghiul pentru a se potrivi cu panta pe care încercați să o urcați.
Zwift are un mod de alergare sau pedalare gratuit, precum și antrenamente structurate și curse competitive. Ciclistii profesionisti au imbratisat aplicatia in timpul COVID-19, iar Zwift a raspuns punand la dispozitie evenimente suplimentare care pot fi vizionate pe canalul sau YouTube. Aceste emisiuni nu au aceleași valori de producție ca la Overwatch League sau Campionatul European League of Legends (LEC), dar sunt ceva de care fanii ciclismului au reușit să se bucure în timpul unei perioade tumultuoase pentru industrie.
Evenimentele Zwift sunt diferite de cursele tradiționale – de exemplu, virajele sunt automatizate și este mai greu de simțit când un alt ciclist ar putea sa atace. Unele evenimente Zwift au și power-up-uri în stil Mario Kart, care permit ciclistului să devină invizibil. Zwift nu este preocupat de realismul absolut și majoritatea bicicliștilor au acceptat că platforma necesită câteva gândiri și strategii noi.
Turul virtual al Franței ar trebui să fie cel mai mare eveniment al Zwift de până acum. Competiția se va desfășura pe șase etape, fiecare durează aproximativ o oră pentru a fi finalizată. Bărbații și femeile vor concura separat, la fel ca în viața reală, dar vor concura pe trasee identice. Primele două etape vor avea loc în Watopia – o lume fictivă pe care Zwift a dezvoltat-o pentru comunitatea sa mai largă de alergare și ciclism – cu „câteva adăugări vizuale” inspirate de Nisa, orașul de coastă care va găzdui „Grand Départ” al turneului în viața reală.
Cursa va trece apoi la o hartă a Franței construită special pentru turul virtual. Între timp, ultima etapă va imita viața reală cu un circuit din Paris, care se învârte în jurul Champs-Élysées și Arcul de Triumf.
Zwift și ASO, organizatorul real Tour de France, doresc ca evenimentul să aibă o atmosferă de sărbătoare. Cu toate acestea, nu înseamnă că cursele nu vor fi competitive. Douăzeci și trei de echipe masculine s-au înscris la eveniment, inclusiv campionul turneului, Egan Bernal, și foștii câștigători Geraint Thomas și Chris Froome. Competiția femeilor va fi la fel de acerbă, cu 17 echipe profesioniste care includ vedeta Marianne Vos și medaliata cu aur olimpic Anna van der Breggen.

La fel ca turul din viața reală, ciclistii vor putea concura pentru tricourile verzi (cel mai bun sprinter), polka dot (cel mai bun alpinist), alb (cel mai bun rookie) și galben (câștigător general). Fiecare categorie va fi decisă pe puncte – diferită de turul real, care folosește timpul pentru a decide tricoul galben – și toate scorurile vor fi reunite împreună pentru a decide cea mai bună echipă generală. Zwift a ales acest sistem pentru ca echipele să poată roti ciclistii între diferitele etape.
Zwift spune că competiția va fi afișată pe site-ul său web, în aplicația Global Cycling Network (GCN) și prin intermediul emisiilor TV din peste 130 de țări. Printre canalele ce vor difuza competitia se afla si Eurosport, broadcasterul oficial traditional al Tour de France.