De la 1 aprilie cetatenii Uniunii Europene vor putea sa calatoreasca impreuna cu abonamentele la serviciile digitale precum Netflix, Spotify, jocuri s.a.m.d.
Obiectivul normelor de portabilitate este extinderea accesului la serviciile de conținut online pentru cetatenii care călătoresc in tari din UE. Europenii vor putea să utilizeze pe deplin abonamentele lor online la filme, evenimente sportive, cărți electronice, jocuri video și servicii muzicale atunci când călătoresc în interiorul UE.
Regulamentul privind portabilitatea transfrontalieră a serviciilor de conținut online pe piața internă (iunie 2017), cunoscut și ca regulamentul privind portabilitatea, permite consumatorilor să acceseze serviciile portabile de conținut online atunci când călătoresc în UE în același mod în care le accesează acasă. De exemplu, atunci când un consumator francez se aboneaza la serviciile online și de filme CanalPlay, utilizatorul va putea viziona filmele și seriile disponibile de la acel serviciu în Franța, atunci când acesta se află în concediu în Croația sau într-o călătorie de afaceri în Danemarca.
Regulamentul privind portabilitatea va deveni aplicabil în toate statele membre ale UE de la 1 aprilie 2018.
Furnizorii de servicii online de conținut, cum ar fi Netflix, MyTF1 sau HBO, vor verifica țara de reședință a abonatului utilizând modalități precum detaliile de plată, existența unui contract de internet sau verificarea adresei IP. Toți furnizorii care oferă servicii de conținut online cu plată vor trebui să respecte noile reguli, în timp ce serviciile furnizate fără plată (cum ar fi serviciile online ale radiodifuzorilor publici sau de radiodifuziune publică) vor avea posibilitatea de a decide să ofere și abonamentele lor.
Posibilitatea de a avea acces la serviciile de conținut online atunci când călătoriți a devenit și mai importantă din 15 iunie 2017, când au intrat în vigoare noile norme privind serviciile de roaming. De atunci, persoanele care călătoresc periodic plătesc prețurile interne pentru internet mobil, care sunt supuse utilizării corecte, indiferent de locul în care aceștia călătoresc în UE.
Noile norme reflectă noi moduri în care europenii se bucură de servicii culturale și de divertisment. În 2016, 64% dintre europeni au folosit internetul pentru a juca sau descărca jocuri, imagini, filme sau muzică. Ei au făcut aceste lucru folosind din ce în ce mai mult dispozitive mobile. Într-un sondaj efectuat în 2015, unul din trei europeni dorea transferabilitatea transfrontalieră. Pentru tineri, această posibilitate este și mai importantă. Jumătate dintre persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 39 de ani au crezut că este importantă portabilitatea și accesarea serviciului la care se abonează atunci când călătoresc în Europa.
Serviciile online pot fi platforme video-on-demand (precum Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Mubi, Chili TV), servicii de televiziune online (cum ar fi Viasat Viaplay, Sky Now TV, Voyo) Spotify, Deezer, Google Music) sau piețe online de jocuri (cum ar fi Steam, Origin).