Când Elon Musk a eliminat anul trecut marcajele albastre de verificare și le-a deschis tuturor membrilor plătitori ai X Premium, principala preocupare a fost că această mișcare ar face mai dificilă diferențierea conturilor legitime de cele ale escrocilor. Comisia Europeană a deschis o investigație și a informat astăzi platforma X că vânzarea marcajelor de verificare încalcă Legea Serviciilor Digitale (DSA).
„Deoarece oricine poate să se aboneze pentru a obține acest statut de ‘verificat’, acest lucru afectează negativ capacitatea utilizatorilor de a lua decizii libere și informate cu privire la autenticitatea conturilor și a conținutului cu care interacționează”, spune comisia. „Există dovezi că actori rău intenționați au abuzat de conturile ‘verificate’ pentru a înșela utilizatorii.”
Într-adevăr, în orele imediat următoare eliminării marcajelor albastre de verificare vechi, escrocii au exploatat rapid X Premium pentru a se da drept LeBron James, Donald Trump și alții. Musk a restabilit apoi marcajele albastre pentru conturile de mare vizibilitate, indiferent dacă au plătit pentru ele sau nu. Mai recent, Musk a oferit gratuit insigne verificate conturilor cu un anumit număr de abonați, ceea ce a iritat pe cei care nu doreau să fie percepuți ca plătind pentru statutul de verificat.
„În trecut, marcajele albastre însemnau surse de informații de încredere. Acum, cu X, opinia noastră preliminară este că ele îi înșală pe utilizatori și încalcă DSA”, spune Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă.
DSA, adoptată de Parlamentul European în 2022 alături de Legea Piețelor Digitale (DMA), impune numeroase cerințe platformelor online și motoarelor de căutare în domenii precum moderarea conținutului și recomandări, publicitate și confidențialitate, cu o atenție sporită pentru platformele desemnate de UE ca fiind „platforme online foarte mari” (VLOP). Twitter/X a fost desemnată ca VLOP anul trecut.
Acțiunea de astăzi critică de asemenea X pentru neîndeplinirea cerințelor de furnizare a unui depozit de reclame căutabil și de încredere și pentru împiedicarea cercetătorilor să acceseze independent datele publice ale X. Acestea sunt primele constatări preliminare emise conform DSA, spune Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurență.
„În opinia noastră, X nu respectă DSA în domeniile cheie ale transparenței, folosind modele întunecate și inducând astfel în eroare utilizatorii, nefurnizând un depozit adecvat de reclame și blocând accesul la date pentru cercetători”, spune Vestager. „DSA are transparența la baza sa și suntem determinați să ne asigurăm că toate platformele, inclusiv X, respectă legislația UE.”
X poate face apel, „dar dacă opinia noastră este confirmată, vom impune amenzi și vom cere schimbări semnificative”, spune Breton. UE poate solicita amenzi de până la 6% din cifra de afaceri anuală globală.
Musk a răspuns spunând: „DSA ESTE dezinformare!”
În postări separate, el a promis să lupte „într-o bătălie publică foarte vizibilă în instanță, astfel încât oamenii din Europa să cunoască adevărul.” El susține că „Comisia Europeană i-a oferit X un acord secret ilegal: dacă cenzurăm în liniște discursurile fără să spunem nimănui, nu ne vor amenda. Celelalte platforme au acceptat acel acord. X nu a acceptat.”
Musk a răspuns cu „Exact” la un tweet care spunea că cercetătorii sunt de fapt „activități de cenzură și operativi politici [care doresc] să folosească DSA pentru a forța X să reangajeze echipa de cenzură concediată când Elon a preluat conducerea.”
În februarie 2023, X a închis accesul gratuit la API-ul său, care permitea dezvoltatorilor terți și cercetătorilor să creeze aplicații și instrumente care să se conecteze cu platforma. A justificat schimbarea spunând că este timpul ca oamenii să plătească pentru toate datele și informațiile valoroase care circulă pe platformă.