X, fost Twitter, are cea mai mare proporție de dezinformare dintre șase mari rețele sociale, a sugerat un studiu al Comisiei Europene, analizat de BBC.
Acesta a examinat peste 6.000 de postări unice pe rețelele sociale de pe Facebook, Instagram, LinkedIn, TikTok, X și YouTube.
Studiul a analizat conținutul din trei țări considerate deosebit de expuse riscului dezinformarii – Spania, Polonia și Slovacia.
„Mesajul meu pentru [X] este: trebuie să respectați legea strictă. Vom urmări ce faceți”, a avertizat Vera Jourova, comisarul UE pentru valori și transparență.
Studiul de dezinformare care a determinat comentariile doamnei Jourova a acoperit Spania, Polonia și Slovacia, țări care riscă să fie vizate de dezinformare din cauza alegerilor sau a proximității de războiul din Ucraina.
Platforma cu cel mai mare „raport de descoperire” a dezinformarii – adică proporția de conținut sensibil format din dezinformare – a fost Twitter. YouTube a avut cel mai scăzut nivel, a sugerat studiul.
Studiul a fost realizat de TrustLab, un start-up de monitorizare a dezinformarii, ca parte a activității de sprijinire a codului de practică al UE privind dezinformarea.
X, numit atunci Twitter, împreună cu multe alte rețele sociale, s-a înscris la codul voluntar în 2018. Dar compania s-a retras din cod în timpul conducerii lui Musk.
Cu toate acestea, X va fi supus Legii UE privind serviciile digitale (DSA) care reglementează comportamentul marilor platforme tehnologice – UE intenționează să transforme codul voluntar într-un cod de conduită în temeiul actului.
„Domnul Musk știe că nu scapă dacă a părăsit codul de practică, pentru că acum avem Legea privind serviciile digitale pe deplin aplicată”, a spus doamna Jourova.
Companiile care nu se conformează legii se pot confrunta cu amenzi de până la șase procente din cifra de afaceri globală.
În septembrie, UE a acuzat companiile de social media că nu au reușit să oprească campaniile rusești de dezinformare „la scară largă” de la invazia Ucrainei și până în prezent.
Acesta a spus că „amploarea și influența conturilor susținute de Kremlin” au crescut și mai mult în 2023.
Marți, doamna Jourova a spus: „Statul rus s-a angajat în războiul ideilor pentru a polua spațiul nostru informațional cu jumătate de adevăr și minciuni pentru a crea o imagine falsă că democrația nu este mai bună decât autocrația”. Rusia urmărea „o armă de manipulare în masă de mai multe milioane de euro” către europeni, iar marile platforme de socializare trebuiau să abordeze acest risc, a adăugat ea. Amenințarea a fost deosebit de gravă din cauza războiului din Ucraina și a viitoarelor alegeri europene, a continuat doamna Jourova.
Comisarul a menționat, de asemenea, că se lucrează își la abordarea dezinformarii generate de inteligența artificială înainte de alegeri.
Ea a spus că se va întâlni cu reprezentanții OpenAI pentru a discuta despre asta.