Un nou grup de companii ”cloud masters” își face apariția, conform unui sondaj desfășurat de Longitude la nivel global, cu participarea a 730 specialiști IT. Acest grup restrâns de companii vizionare a atins un nivel superior de expertiză în cloud (cu o medie de 70% sau mai mult din aplicațiile proprii operate în cloud), depășindu-și competitorii.
“Și în România putem observa că un grup de companii vizionare investește puternic, pentru a se evidenția, în soluții cloud. Unii dintre clienții de pe plan local (în special din sectorul financiar) au implementat deja cu succes soluțiile cloud și au adoptat o strategie de a utiliza noile tehnologii pentru a atinge un nivel mai ridicat de productivitate și superioritate în fața competiției. “ – Liviu Gherman, cloud sales expert, Oracle România
Ținând cont de opinia a 12% dintre respondenți, studiul arată că acești ”cloud masters” sunt mult mai concentrați pe date, fiind mai capabili să acceseze, să experimenteze și să analizeze informațiile comerciale proprii, sunt mai inovatori și răspund mai bine necesităților clienților, cu un grad mai ridicat de relevanță, viteză și flexibilitate.
De asemenea, acest segment a înregistrat un nivel mai mare de productivitate față de competitorii lor. Împreună, aceste organizații au reușit să influențeze domeniile în care își desfășoară activitatea, lăsând în urmă competiția.
Aceștia se străduiesc să-i ajungă din urmă, în pofida faptului că majoritatea au adoptat o strategie cloud, implementarea ei aflându-se în curs. În timp ce peste o treime (35%) dintre managerii IT chestionați au declarat că strategiile lor cloud sunt dezvoltate în totalitate și implementate la scară largă, mai puțin de o cincime dintre aceștia (18%) pot fi considerați ”cloud masters”, demonstrând o discrepanță între declarațiile oficiale ale companiilor respective și acțiunile pe care le întreprind. Din punct de vedere al strategiei cloud, un procent chiar mai ridicat (43%) a raportat că implementarea acesteia se află în curs de evoluție. Cu toate acestea, o cincime declară că dezvoltarea strategiei cloud se află într-o fază incipientă.
Cloud-ul nu este singura investiție tehnologică pe care domeniul comercial intenționează să o facă în 2018. Studiul Oracle a demonstrat că domeniul vizat încearcă să capitalizeze tehnologii noi și inovatoare, precum Inteligența Artificială, învățarea automatizată și automatizarea în ansamblu, în cursul anului următor. Mai mult de un sfert dintre managerii IT consideră capabilitățile din domeniul automatizării ca fiind importante, pe locul doi după capacitatea organizației de a oferi resurse de tip multiplatformă. Studiul a arătat că o cincime dintre managerii IT acordă importanță Inteligenței Artificiale și învățării automatizate în cadrul organizațiilor respective.
Andrew Sutherland, Senior Vice President al Departamentului de Sisteme și Tehnologie Oracle Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA) și regiunea Asia-Pacific (APAC) din cadrul Oracle face următoarele observații: “În 2018, diferența dintre ”cloud masters” și cei care rămân în urmă are un potențial de a se mări considerabil. Putem observa că cei care au o experiență vastă sunt primii care exploatează noile tehnologii din domeniul comercial și metodologiile de dezvoltare, utilizându-le pentru a-și surprinde în mod plăcut clienții sau pentru a dezvolta avantaje în fața competitorilor, înainte de a fi adoptate la scară largă. Acest ritm accelerat din piață provine din experiența de a implementa noile tehnologii apărute în activitățile interne, precum și din investițiile în platforme cloud, infrastructură și instrumente optime. Aceasta înseamnă că ei își pot accelera parcursul către succes în fața competitorilor și, dacă celelalte companii nu țin ritmul, vor rămâne definitiv în urmă .”
Cu toate că aproape două treimi dintre respondenți și-au exprimat opinia că adoptarea cloud le oferă capacitatea de a rezolva mai bine solicitările clienților, de a genera relații mai bune de colaborare, de a-și îmbunătăți nivelul de adaptabilitate și flexibilitate, îngrijorările legate de securitate rămân, în continuare, un obstacol; aproximativ 54% consideră că transferul operațiunilor IT și al datelor în cloud implică probleme legate de securitate.
Cu toate acestea, 72% declară că securitatea aplicațiilor în cloud este mai bună decât celelalte opțiuni, contrazicând opinia anterioară. În plus, respondenții cu experiență și expunere mai vastă la cloud s-au declarat mai siguri de capacitățile proprii în domeniul securității informatice în comparație cu companiile mai convenționale, fără experiență în cloud – 65% clasificând nivelul de detectare al amenințărilor informatice ca fiind unul bun spre foarte bun, în comparație cu 38%.
Dorință mai accentuată de a deveni mai concentrați pe date
Studiul mai demonstrează și o diferență importantă în capabilitățile analitice înregistrată între cei cu expunere semnificativă la cloud și cei mai puțin experimentați. Peste 60% dintre companiile cu experiență în cloud declară că au o capacitate mai mare de a analiza majoritatea tipurilor de date, profitând de îmbunătățirile din domeniul automatizării și vizualizării bazate pe tehnologia învățării automatizate. Opt din 10 companii cu experiență în cloud declară că înregistrează profituri semnificative din transferul managementului de date în cloud, având capacitatea de a experimenta diferite modele de date, iar un număr aproape similar declară că pot genera analize mai bune din datele proprii.
S-a demonstrat un fapt semnificativ, și anume că acele companii care își integrează capabilitatea de analiză a datelor într-o platformă unică cloud (care oferă acces la date în condiții de securitate, atât prin serverele interne, cât și prin sursele de date tip cloud) sunt cele care înregistrează cele mai mari profituri.
Organizații precum Skanksa, Pragmatyxs, Australian Finance Group, Benchmark, Pernod Ricard Asia, Telesoft and Total, se numără printre cele care au optat deja pentru platforma Oracle Cloud pentru a-și accelera ritmul inovator și pentru a oferi servicii de elită clienților. Platforma cloud de la Oracle oferă organizațiilor toate opțiunile necesare dezvoltării, implementării și extinderii aplicațiilor, precum și gestionării volumului de lucru în cloud.