In urma cu vreo doua saptamani va puneam la dispozitie un scurt clip de comparatie pentru primele modele ale producatorului chinez Xiaomi intrate oficial pe piata din Romania, Redmi Note 9 si Note 9 Pro.
Pentru ca am tot scris despre specificatiile celor doua telefoane, in timpul scurs pe care l-am avut la dispozitie am incercat sa le iau la bani marunti pentru a face o comparatie foarte amanuntita pentru Redmi Note 9 si Note 9 Pro.
Luate din extrerior cele doua modele de telefoane sunt mari…chiar foarte mari, ceea ce nu le fac prea confortabile daca le tineti in mana. Daca modelul Redmi Note 9 standard are 162.3 x 77.2 x 8.9 mm Redmi Note 9PRO este si mai mare, 165.8 x 76.7 x 8.8 mm. Exista de asemenea si diferente de greutate, 199 de grame are versiunea standard si 209 grame are modelul PRO. As vrea sa sesizez faptul ca Note 9 este mai lat decat Note 9 Pro, de aici si diferentele in ceea ce priveste raportul de afisaj: 19.5:9 ratio si 20:9. Ecranul de pe abmele modele este de tip IPS LCD, avand 6,53 inchi pe modelul standard si 6,67 inchi pe modelul Pro. Display-ul acopera 83,5% din suprafata frontala a lui Note 9 si 84,5% din suprafata frontala a lui Note 9 Pro.
Daca tot suntem pe partea din fata, diferentele sesizabile sunt legate de camera frontala. Pe modelul standard aceasta vine ca o perforatie in coltul din stanga sus, in timp ce pe Note 9 Pro aceasta este asezata chiar in mjloc. Daca va deranjeaza acest notch el poate fi ascuns din setarile de afisaj dedicate, pierzand astfel din dimensiunea ecranului. Daca urmaresti clipuri video in format full screen notch-ul va fi acolo, in centru. Totusi, datorita asezarii sale din colt, pe modelul Note 9 standard acest notch nu este la fel de incomod in formatul full screen.
Acest notch, despre care vorbim, este de fapt camera de selfie si are capacitati diferite pe cele doua modele. Pe modelul Note 9 camera de selfie este de 13 MP, f/2.3, 29mm (standard), 1/3.1″, 1.12µm si se simte oarecum diferenta fata de Note 9 Pro unde avem un senzor de 16 MP, f/2.5, (wide), 1/3.06″, 1.0µm.
Si pentru ca suntem la partea de fotografie (pe care nu am apucat sa o testez la fel de mult pe cat mi-as fi dorit), din punct de vedere estetic, pe partea din spate se afla sistemul de 4 camere care adaposteste urmatoarea configuratie:
Redmi Note 9 | Redmi Note 9 Pro |
48 MP, f/1.8, 26mm (wide), 1/2.0″, 0.8µm, PDAF 8 MP, f/2.2, 118˚ (ultrawide), 1/4.0″, 1.12µm 2 MP, f/2.4, (macro), AF 2 MP, f/2.4, (depth) | 64 MP, f/1.9, 26mm (wide), 1/1.72″, 0.8µm, PDAF 8 MP, f/2.2, 119˚ (ultrawide), 1/4.0″, 1.12µm 5 MP, f/2.4, (macro), AF 2 MP, f/2.4, (depth) |
Video 1080p@30fps | Video 4K@30fps, 1080p@30/60/120fps, 720p@960fps, gyro-EIS |
Asadar avem un sistem foto mai performant pe Note 9 Pro, si am remarcat un sistem de zoom mai lin chiar daca nu am fost extrem de impresionat de calitatea imaginii atunci cand am facut zoom.
Cred ca este de la sine inteles ca diferentele dintre cele doua modele sunt sesizabile la capitolul filmare video, modelul PRO avand capabilitati 4K si stabilizare a imaginii.
Filmare camera video Redmi Note 9
Filmare camera video Redmi Note 9 Pro
Am sesizat totusi si diferente vizibile pe modul de fotografiere pe timp de noapte, desi as mai zabovi putin pentru a mai incerca acest mod. Chiar si asa pe Note 9 veti observa mai mult zgomot de imagine decat pe modelul Pro.
Galerie foto poze făcute cu Redmi Note 9
Galerie foto poze facute cu Redmi Note 9 Pro
Poze Redmi Note 9 vs Note 9 Pro
Raman la inca o diferenta vizibila intre cele doua si sa mai spun ca senzorul de amprenta este amplasat pe partea din spate sub camere pe Redmi Note 9 in timp ce pe Note 9 Pro acesta este situat pe butonul de alimentare, asa cum am mai vazut si la midrange-uri de top de la alti producatori.
Ambele telefoane se misca bine si ruleaza fluid, venind cu Android 10 si ultima versiune MIUI 12. Chiar si asa, exista si la capitolul hardware diferente.
Redmi Note 9 | Redmi Note 9 Pro |
Chipset: MediaTek Helio G85 (12nm) | Chipset: Qualcomm SM7125 Snapdragon 720G (8 nm) |
CPU: Octa-core (2×2.0 GHz Cortex-A75 & 6×1.8 GHz Cortex-A55) | CPU: Octa-core (2×2.3 GHz Kryo 465 Gold & 6×1.8 GHz Kryo 465 Silver) |
GPU: Mali-G52 MC2 | GPU: Adreno 618 |
Ambele modele de procesoare nu sunt foarte performante ci mai degraba entry level, insa Qualcomm, folosit pe Note 9 Pro, iese invingator chiar si in testele Antutu.
Exista mai multe configuratii RAM si stocare pentru cele doua telefoane, insa cele doua modele primite in teste au venit cu 3GB RAM + 64 GB spatiu de stocare pentru Redmi Note 9 si 6 GB RAM + 128 GB stocare pentru Note 9 Pro. Este clar asadar ca jocurile se vor incarca mult mai repede pe Note 9 Pro, la fel si aplicatiile.
Pe partea de sunet as indrazni sa spun ca au capabilitati decente, chiar daca nu foarte decente. Eu am ales sa fac un test folosind Youtube Music si am avut senzatia ca Note 9 Pro este mai puternic din punct de vedere al capabilitatilor audio. Vestea buna e ca avem jack de 3,5 mm insa o sa aveti nevoie de o pereche de casti separate.
Un lucru ce m-a impresionat la cele doua telefoane a fost bateria. Pe ambele modele avem un acumulator de 5200 mAh, ce ofera o autonomie impresionanta. O utilizare normala a telefonului va face ca bateria sa va tina 2 zile si cam o zi in conditii de utilizare mai intensa. Diferentele apar la tehnologia de încarcare, Note 9 Pro are Fast charging 30W iar modelul standard vine cu 18W si cabailitati de reverse charghing de 9W. De fapt tocmai aceasta incarcare rapida m-a impresionat si chiar am fost dat pe spate de autonomia in standby a telefoanelor.

Incarcarea pe Note 9 Pro in teste reale: de la 25% la 46% in 10 minute de incarcare rapida. De la 25% la 75% in 30 de minute de incarcare. De la 25% la 100% in 65 de minute de incarcare
Incarcarea pe Note 9 in teste reale: de la 50% la 70% in 20 de minute de incarcare. De la 50% la 100% in 70 de minute.
In rest interfata sistemului de operare este identica pe ambele telefoane si as indrazni sa spun ca nu m-am mai speriat la fel de mult ca la prima interactiune cu un telefon de la Xiaomi. Browserul Mi ramane in continuare mai degraba un portal decat un navigator prietenos. Lista de aplicatii preinstalate include aplicațiile Google si cele proprietare ale celor de la Xiaomi.
Dintre acestea mi s-a parut interesanta cea de scanare iar cea mai deranjanta a fost deschiderea browserului Mi de fiecare data cand faci un swipe de jos in sus. Xiaomi ii spune functia „Glisati in sus pe Ecranul Principal pentru a deschide cautare” in meniul de setari si am fost fericit ca am putut sa dezactivez functia.
Ma deranjeaza in continuare promovarea omniprezenta a aplicatiilor de tip bloatware si reclamele prezente in sertarele de aplicatii sau in utilitarele de tipul securitate si curata.
Sa spunem ca atat Redmi Note 9 cat si Note 9 Pro vin cu serviciile Google preinstalate si iti permit activarea functiei Discover si a Google Asistant.
Interfata sistemului de operare MIUI 12 pare mai curata si mai prietenoasa si trebuie mentionat ca aceasta este de fapt un Android 10 customizat de Xiaomi pentru ambele modele de telefoane.
Xiaomi Redmi Note 9 vs Note 9 Pro: pe care sa il alegi ?
Chiar daca nu pare, exista destule diferente intre cele doua modele de telefoane, acestea fiind atat vizibile cat si legate de performantele hardware. Evident, performantele mai slabe inseamna si preturi diferite. Telefoanele sunt disponibile si in ofertele operatorilor telecom, deci este posibil sa le gasiti la preturi mai ieftine.
De fapt, singurul motiv pentru care ati fi tentati sa stati pe ganuduri cand faceti alegerea intre cele doua este legat de pretul pe care sunteti dispusi sa il achitati. Xiaomi s-a straduit sa va ofere destule motive sa alegeti intre mai ieftin sau mai scump. Personal Redmi Note 9 Pro este castigator evident in aceasta comparatie. Modelul standard are pret de 1000 de lei dar daca aveti noroc il gasiti si la oferte cu 100-150 de lei mai ieftin. Note 9 Pro a avut un pret de pornire de 1499 de lei, dar in aceasta perioada se afla la promotie chiar si 200 de lei mai ieftin. Diferenta de 400-500 de lei intre ele se justifica si as spune ca merita sa le dati o sansa celor doua. Va marturisesc ca Note 9 Pro l-am recomandat cu incredere si se afla pe lista de cea mai recenta achizitie a tatalui, la pachet cu un abonament nou.
Concluzie
Ambele modele sunt destul de atractive iar nota si aprecierile sunt date avand in vedere categoria la care se incadreaza si pretul cerut pentru ele. In comparatia noastra castigator este Redmi Note 9 Pro, chiar daca este cu cateva sute de lei mai scump decat fratele sau mai mic.