Computerele devin mai bune decat oamenii la citit

Now Reading
Computerele devin mai bune decat oamenii la citit


Programele de inteligență artificială, construite de Alibaba și Microsoft, au bătut oamenii la un test de înțelegere a citirii de la Universitatea Stanford.

“Aceasta este prima dată când o mașină a depășit performanțele omului într-un astfel de test”, a spus seful Alibaba într-o declarație in cursul zilei de luni.

Testul a fost conceput de experți în domeniul inteligenței artificiale de la Stanford pentru a măsura abilitățile de citire a computerelor. Software-ul celor de la Alibaba a fost primul care a bătut scorul uman.

Luo Si, om de știință si șef al diviziei de cercetare AI si procesare a limbajului natural a companiei chineze, a numit piatra de hotar ca fiind “o mare onoare”, dar a recunoscut de asemenea că va duce probabil la un număr semnificativ de lucrători care își vor pierde locul de muncă în favoarea robotilor.

PUBLICITATE

Tehnologia “poate fi aplicată treptat la numeroase aplicații, cum ar fi serviciul pentru clienți, tutoriale muzeale și răspunsuri online la întrebările medicale de la pacienți, reducând nevoia de contribuție umană într-un mod fără precedent”, a spus Si într-o declarație.

Alibaba a testat tehnologia in cadrul evenimentului Zilele Singles, cel mai mare eveniment comercial din lume, prin utilizarea calculatoarelor pentru a răspunde la un număr mare de întrebări venite de la clienți.

Inteligența artificială va duce la noi oportunități iar oamenii nu ar trebui sa se sperie de inteligenta artificiala, a spus fondatorul Alibaba Jack Ma, intr-o conferinta de presa in cadrul Bloomberg Global Business Forum

Într-un tweet, Pranav Rajpurkar, unul dintre cercetătorii de la Stanford care a dezvoltat testul de lectură, a numit reusita celor de la Alibaba “un început minunat pentru 2018” pentru inteligența artificială.

Testul Stanford generează întrebări despre un set de articole postate pe Wikipedia.

De exemplu, un program uman sau AI citește un pasaj despre istoria show-ului britanic Doctor Who și apoi răspunde la întrebări precum: “Cum este numita nava spațială a lui Doctor Who?” (Raspuns: TARDIS, pentru fanii non-Doctor Who).

Modelul rețelei neuronale a celor de la Alibaba a obtinut 82.44 punte in testul ce a avut loc pe 11 ianuarie, bătând cu greu rezultatul de 82.304 obtinut de participanții umani. O zi mai târziu, software-ul AI al Microsoft a bătut și scorul uman, cu un rezultat de 82.650.

“Aceste tipuri de teste sunt cu siguranță puncte de referință utile pentru cât de departe poate ajunge AI”, a declarat Andrew Pickup, un purtător de cuvânt al Microsoft. Cu toate acestea, beneficiul real al AI este atunci cand este folosit in armonie cu oamenii, a adaugat el.

Facebook, Tencent și Samsung au participat, de asemenea, anterior, cu modele AI la proiectul Stanford.

Inteligența artificială provoacă deja perturbări în industriile din întreaga lume – înlocuind lucrătorii din depozite cu roboți, operând autovehicule autonome și chiar ajutând fermierii să cultive mai bine.

Președintele rus Vladimir Putin a prezis în septembrie că oricine va deveni liderul inteligenței artificiale “va deveni conducătorul lumii”.

De asemenea China impulsioneaza puternic industria pentru a deveni o forță dominantă. Beijingul a spus că dorește ca țara să fie lider în domeniul inteligenței artificiale până în 2020. În iulie, oficialii guvernamentali au stabilit obiective pentru construirea unei industrii de inteligență artificială internă în valoare de aproape 150 de miliarde de dolari în următorii câțiva ani.


Aboneaza-te la noutati:
 
   

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa fi la curent cu cele mai recente noutati din lumea IT seteaza sa primesti actualizarile noastre in newsfeed-ul tau de Facebook. Daca ai dat deja LIKE paginii noastre de Facebook, nu uita sa selectezi optiunea 'Vezi mai intai' din sectiunea 'Urmareste'.


Cum ti s-a parut ?
Il ador
0%
Imi place
0%
Il vreau
0%
L-am avut
0%
Il urasc
0%
Interesant
0%
About The Author
IT MANIA