Având computere în şcoli, există oportunităţi uriaşe pentru o învăţare mai bună. Cheia pentru a profita de aceste oportunităţi sunt competenţele digitale şi astfel, este esenţial ca elevii şi profesorii să îşi dezvolte abilităţi IT&C solide, pentru a beneficia de tehnologie.
Elevii pot să facă un pas înainte şi să obţină Permisul ECDL (European Computer Driving Licence). Astfel, competenţele lor digitale sunt recunoscute la nivel internaţional şi certificate pe termen nelimitat, iar elevii au şi posibilitatea de a echivala proba de Competenţe digitale din cadrul Bacalaureatului cu ECDL PROFIL BAC.
Mai mult, dacă se înscriu şi susţin cel puţin un examen ECDL în perioada 11 septembrie – 15 decembrie 2017, pot câştiga unul dintre premiile oferite de ECDL ROMANIA.
Tinerii sunt încurajaţi să opteze pentru instruire şi certificare IT la standard internaţional şi în anul şcolar 2017-2018, în situaţia în care aptitudinile IT sunt o condiţie obligatorie pentru a face faţă cerinţelor actuale de pe piaţa muncii. Dovedirea competenţelor digitale şi încrederea în propriile abilităţi pot fi asigurate doar prin obţinerea unei certificări la standard internaţional.
În perioada 11 septembrie – 15 decembrie 2017, toţi elevii din învăţământul preuniversitar din România, care se vor înscrie şi urmează să îşi certifice competenţele de utilizare a computerului prin Permisul ECDL, intră automat în tombola pentru câştigarea unuia dintre cele cinci premii oferite de ECDL ROMANIA: un laptop şi patru tablete. Campania este valabilă doar pentru elevi, în perioada respectivă, prin concursul Începe şcoala cu ECDL!
Calculatoarele pot fi folosite la clasă în multe feluri, începând cu grădiniţa şi şcoala primară, până la liceu şi universitate. Competenţele digitale reprezintă un set de aptitudini de bază care, alături de aritmetică şi citire, trebuie să fie dezvoltate încă din primele etape de şcoală. Lipsa competenţelor digitale îi expune pe tineri unor riscuri mari, atât în perioada de studii, cât şi mai târziu. Având atât de multe noi opţiuni datorită computerelor, elevii fără aptitudinile corespunzătoare vor pierde oportunităţile de învăţare de care ceilalţi elevi, corect pregătiţi, vor beneficia. Mai târziu, tinerii care nu şi-au dezvoltat aptitudini IT&C solide vor fi în dezavantajaţi pe o piaţă a muncii care, din ce în ce mai mult, impune competenţele digitale ca o cerinţă prealabilă.
Nu există niciun motiv particular datorită căruia tinerii s-ar putea naşte alfabetizaţi digital, aşa cum nu există un argument conform căruia ei ar fi în stare să conducă nativ un automobil sau, firesc, să se nască ştiind deja să scrie şi să citească. Alfabetizarea digitală, la fel ca şi alfabetizarea convenţională, reprezintă ceva ce trebuie învăţat.
Studiile practice arată că tinerii nu deţin competenţe digitale în mod intrinsec pentru a utiliza tehnologia în siguranţă şi eficient, iar aptitudinile dobândite în mod informal sunt susceptibile de a fi incomplete. Aceştia nu îşi pot construi abilitățile digitale fără sprijin prin instruire şi educaţie. Termenul de „nativ digital”, apărut în ultimii ani pentru a descrie tinerii (de la copii la adulţi tineri), care au crescut folosind în mod uzual computerul și, prin urmare, ar avea un instinct de utilizare a tehnologiei și nu ar mai avea nevoie de pregătire, se dovedeşte a fi fals.
Programele internaţionale de certificare, precum ECDL, care este deja implementat în multe şcoli din întreaga lume, oferă o metodă clară de dezvoltare şi probare a competenţelor digitale dobândite.
ECDL PROFIL permite candidaţilor să îşi construiască un profil de module ECDL în funcţie de propriile nevoi. În acest fel, este posibilă certificarea exact pe competenţele pe care un anumit job sau program de studiu le cere. Mai mult, ECDL a lansat de curând şi module de certificare IT pe competenţe digitale pentru tehnologii actuale, precum Computing (programare şi gândire algoritmică), 3D Printing (modelare şi imprimare 3D), Online Collaboration sau Digital Marketing.
Profilul ECDL pentru BAC se adresează elevilor care, pe lângă dezvoltarea portofoliului personal, doresc să îşi echivaleze proba de Competenţe digitale din cadrul Bacalaureatului cu Permisul ECDL. Au fost create două Profiluri ECDL destinate elevilor – Permisul ECDL PROFIL START BAC şi Permisul ECDL PROFIL BAC, care pot fi dezvoltate apoi permanent. Până acum, peste 70 000 de elevi au beneficiat deja de această oportunitate.
Programa pentru evaluarea competenţelor digitale şi obţinerea Permisului ECDL adresat elevilor corespunde materiei pe care liceenii o parcurg în cadrul orelor de TIC din programa şcolară pentru clasele a IX-a şi a X-a. Astfel, ei se pot pregăti chiar în cadrul orelor de la şcoală pentru obţinerea unei certificări cu recunoaştere internaţională. Având deja Permisul European de Conducere a Computerului (ECDL), elevii pot solicita în clasa a XII-a echivalarea probei de competenţe digitale.
Permisul european de conducere a computerului (ECDL – European Computer Driving Licence) este cel mai răspândit program de certificare a competenţelor digitale recunoscut la nivel internaţional în peste 100 de ţări şi numără până în prezent peste 15 milioane de persoane înregistrate în program.
În afara Europei, certificarea este cunoscută sub numele ICDL (International Computer Driving Licence).