In urma cu ceva zile citeam pe diverse site-uri de specialitate cum mai multe case discuri au decis sa dea in judecata posesorii site-ului youtube-mp3.org pentru ca ar facilita cazuri de piraterie.
Mai exact, mai multe entitati media precum Universal, Sony, Warner Bros au decis sa ii acuze pe germanii ce detin pagina de internet YouTube-mp3.org pentru ca le-ar permite utilizatorilor sa converteasca in fisiere audio si sa descarce clipuri de pe celebrul Youtube.
Potrivit documentelor inaintate unei instante din Los Angeles, casele de discuri ar dori despagubiri de 150.000 de dolari pentru fiecare caz de piraterie. Companiile sustin ca mii sau milioane de melodii sunt astfel descarcate, stocate si apoi distribuite mai departe, iar site-ul Youtube-mp3 este capul rautatilor, avand peste 60 de milioane de utilizatori lunar.
Ca sa fie si mai convingatori, acuzatorii au depus ca probe si 300 de melodii, pe care ei sustin ca au fost convertite si descarcate de utilizatorii site-ului.
„Convertirea unor piese sau inregistrarea unor streamuri audio au devenit un pericol foarte mare pentru industria muzicala, functionand ca o alternativa nelegala pentru achizitionarea de melodii sau abonarea la servicii de streaming de muzica”, spun casele de discuri.
Pe langa daunele pe care le cer, casele de discuri mai cer instantei ca accesul catre site-ul YouTube-mp3.org sa fie restrictionat si de asemenea sa fie interzis oricarui advertiser sau server web sa gazduiasca astfel de servicii.
Marea problema a caselor de discuri este faptul ca utilizatorii au acces foarte usor la astfel de servicii, de altfel accesul la servicii online de conversie se face printr-un simplu click pe primele rezultate afisate de motoarele de cautare.
Ce nu am inteles de la acest proces intentant casei de discuri, de ce in discursul lor nu este pomenit pe nicarieri faptul ca site-ul cu pricina se foloseste de API-uri care ofera acces facil catre serverele Youtube. De asemenea, in conditiile in care oricum muzica se poate asculta in mod gratuit si nelimitat pe Youtube, care este problema caselor de discuri ? Nu de alta, dar accesul gratuit in sine catre melodiile respective incepe din momentul in care tot casele de discuri incarca videoclipurile sau chiar albume intregi pe Youtube.
Daca vorbim despre servicii de conversie audio, care sa fie urmatoarele victime ale caselor de discuri ? Internetul este destul de generos cand vine vorba de servicii ce permit descarcarea continului video si audio de pe site-uri precum Youtube.
Evident exista destul de multe aplicatii pentru sisteme de operare Windows, care permit descarcarea de pe site-uri video sau chiar aplicatii de inregistrare a sunetului redat de placile audio ale calculatoarelor. Casele de discuri vor alcatui o lista si cu astfel de aplicatii ?
Imi revine in minte acum o intamplare mai mult decat amuzanta cu raperul Kanye West, care si-a lansat serviciul de streaming de muzica Tidal. In incercarea de a promova serviciul detinut acesta a reusit sa se faca de ras demonstrand ca si artistii in sine pirateaza la greu. Revine astfel intrebarea, cat de fairplay este sa promovezi intr-atat de mult interesele unor servicii de streaming de muzica ?
Nu imi iese din cap cum au reusit insa sa demonstreze acuzatorii ca detin 300 de melodii descarcate in mod ilegal de utilizatori de pe site-ul Youtube-mp3.org ?
Pana una alta, merita sa mai amintim si ca recent in India, Google lansat aplicatia Youtube GO, care ghiciti ce face ! Ei bine, le permite utilizatorilor sa descare in telefon continutul de pe Youtube pentru a urmari offline, fara sa consume mult trafic de internet. Intelegem insa, ca serviciul in sine va fi disponibil doar in tarile unde calitatea semnalului si accesul la internet este slab, motiv pentru care tarile dezvoltate nu au sanse sa vada prea curand aplicatia pe telefoanele lor.
Pana una alta oficialii site-ului Youtube-mp3 nu au raspuns pana acum acuzatiilor venite din partea caselor de discuri, dar ramane de vazut ce se v-a intampla cu acest caz.