Costul componentelor ochelarilor inteligenţi Google Glass se ridică la doar 79,78 de dolari, potrivit estimărilor unui site specializat, în timp ce preţul de referinţă fixat de Google este de aproape 19 de ori mai mare, de 1.500 de dolari, scrie cotidianul american Wall Street Journal.
Teardown.com, portal specializat în dezmembrarea şi analiza gadgeturilor destinate consumatorilor, a examinat recent Glass şi a estimat un cost al componentelor de 79,78 de dolari.
Un purtător de cuvânt al Google a declarat că estimările Teardown.com sunt „total greşite”, dar a refuzat să facă alte comentarii.
Deşi ecranul Glass, de numai câţiva milimetri are o rezoluţia înaltă, iar proiectarea şi producţia au fost probabil costisitoare, Teardown.com a estimat costul la numai 3 dolari.
Cifrele se bazează pe o analiză preliminară şi rapidă, urmând să fie revizuite după o verificare mai minuţioasă a dispozitivului.
Pe lângă preţul componentelor, asamblarea acestora într-un spaţiu atât de restrâns precum cel disponibil la Google Glass ar putea adăuga, de asemenea, costuri semnificative pentru compania americană, scrie Wall Street Journal.
Ochelarii Glass sunt asamblaţi în statul american California, mai scump pentru producţia de gadgeturi decât Asia, unde se fabrică cea mai mare parte a componentelor pentru dispozitive mobile.
De asemenea, se adaugă şi costurile generate de ingineri şi alţi specialişti care au lucrat la Glass încă din 2011, plătiţi foarte bine de Google.
În pofida acestor cheltuieli care intră în preţul final, estimarea de mai puţin de 80 de dolari pentru componente ar putea ridica semne de întrebare despre preţul foarte mare al Glass. Google speră să scadă preţul final la lansarea dispozitivului la vânzare pentru publicul larg.
Potrivit Teardown.com, cea mai scumpă componentă a Glass este procesorul pentru aplicaţii OMAP 4430, produs de Texas Instruments, estimat la 13,96 dolari.
Google a vândut unui număr restrâns de cumpărători Glass pe 15 aprilie, la preţul de 1.500 de dolari, dar a precizat că aceasta nu reprezintă startul vânzării la scară largă.