Chiar dacă marii giganți ai rețelelor de socializare nu ajută câtuși de puțin utilizatorii, deși se laudă că iau masuri de protecție, Înalta Curte de Casație și Justiție din România a luat o hotărâre foarte importantă cu privire la crearea de conturi false.
ICCJ a decis că persoanele care îşi deschid conturi pe site-uri de internet (cum ar fi Facebook și alte rețele de socializare) cu numele altor persoane comit o infracţiune. Informația vine în contextul în care există foarte multe conturi pe social media care folosesc numele altor persoane ce postează fără acordul acelei persoane informaţii, fotografii şi imagini video. Chiar dacă utilizatorii pot raporta catre rețelele de socializare astfel de încărcări durează foarte mult până când sunt făcuți pași în acest sens.
Instanţa supremă a fost solicitată să ofere o hotărâre după ce a primit o o sesizare în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile.
Un bărbat şi-a ameninţat fosta iubită că, dacă nu va relua relaţia cu el, va da publicităţii pe internet mai multe fotografii. El a creat un profil pe un site pentru adulţi pe numele fostei iubite și a postat fotografii cu ea dezbrăcată şi un filmuleţ în care fosta iubită întreţine relaţii sexuale cu el. Iar pe contul fals pe Facebook cu numele femeii a postat fotografii cu ea dezbrăcată.
Fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului, folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, întruneşte două dintre cerinţele esenţiale ale infracţiunii de fals informatic prevăzută în art. 325 din Codul penal, respectiv cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să fie realizată fără drept şi cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului.
spun judecatorii ICCJ
Judecătorii au explicat și ce pedepse pot primi cei care creează astfel de conturi dar și condițiile prevăzute de lege pentru a putea fi incriminați.
In situația creării unui cont fals pe o rețea socială în numele unei persoane, fără acordul/autorizarea acelei persoane, acțiune ce are ca rezultat crearea și utilizarea unui cont cu datele acelei persoane ca și cum ar fi al ei, deci cu date necorespunzătoare adevărului, și dacă aceste acțiuni au avut ca scop utilizarea contului în vedere producerii unei consecințe juridice, ne vom afla în fața unei infracțiuni de fals informatic. Aceste acțiuni pot atrage pedepse cuprinse între 1 – 5 ani închisoare. Persoana a cărei identitate este astfel ”furată” va avea calitatea de persoană vătămată în acest proces și se va putea constitui parte civilă, ea fiind titularul dreptului incălcat prin fapta penală.
Trebuie să rețineți că judecătorii au decis sa lămurească că crearea unui cont pentru urmărirea unor/unei persoane, șicanarea lor/ei, în scop de violență cibernetică, crearea unui cont fals pentru inducerea în eroare, pentru strângerea de fonduri financiare ori pentru orice alt scop de natură să atragă consecințe juridice, va atrage răspunderea penală a celui care a creat contul fals. Acesta va răspunde penal deoarece fapta este tipică dacă există – și se probează – acest scop.
Simpla creare a unui cont fals, fără a urmări vreun scop anume, nu va atrage răspunderea penală.
Deși multe site-uri s-au grăbit să titreze ADIO conturi false pe Facebook, din păcate realitatea arată cu totul diferit. Vedete importante dar și utilizatori obișnuiți a căror identitate a fost furată, se văd nevoiți să apeleze la prieteni și urmăritori să raporteze conturile false către marii giganți din social media. Raportările nu înseamnă automat că acele conturi sunt șterse, întrucât viteza de răspuns nu este cea dorită.
”Primul lucru pe care îl putem face este să raportăm la rețeaua respectivă și să dăm dovezile cerute și acum că avem și cadrul legal să facem și plângere. Nu trebuie să folosim aceeași parolă la toate conturile, la mail, trebuie să folosim sisteme de autentificare multiplă”.
spune Silviu Stahie, specialist securitate cibernetică
Altfel spus, ar fi util pentru victime să se adrese imediat și Poliției sau Instanțelor de Judecată în situația în care sunt victime ale unor astfel de infracțiuni.
Creearea de conturi false reprezintă o problema majoră pentru marii giganți precum Facebook care sterg anuale miliarde de astfel de conturi.