Apple a anunţat în cadrul unui eveniment special noua generaţie de tablete iPad. Este vorba despre aşteptatele iPad Air 2 şi iPad Mini 3, însă doar una dintre ele a primit actualizările hardware mult aşteptate.
Se pare că fratele preferat din famila iPad este în continuare Air, care atinge performanţe de 12 ori mai mari decât primul iPad din 2010. Acesta reuşeşte să fie mult mai puternic şi decât primul iPad Air, graţie noului cip A8X. Acesta oferă un CPU cu 40% mai performant decât A7, cât şi un GPU de 2,5 ori mai rapid. A8X este în continuare construit pe arhitectură pe 64 de biţi şi include trei miliarde de tranzistori.
iPad Air 2 este cu 18% mai subţire decât originalul Air, măsurând doar 6,1 mm în grosime. Apple susţine că aceasta este cea mai subţire tabletă de pe piaţă, fără să facă vreun compromis la capitolul performanţă sau autonomie. Pentru a micşora designul tabletei, compania a ales o soluţie in-cell pentru display. Astfel, sticla, suprafaţa tactilă şi ecranul sunt acum o singură componentă. De asemenea, protecţia din sticlă a primit un tratament anti-reflexii, care va ajuta foarte mult la utilizarea tabletei în lumină solară puternică. Butoanele de pe lateral sunt acum poziţionate într-o fantă, asemeni iPhone 6, iar butonul programabil pentru rotaţie şi „mute” a dispărut complet. Ca în cazul tuturor tabletelor Apple, şi iPad Air 2 va oferi 10 ore de utilizare, conform testelor interne ale companiei.
Noutăţile nu se opresc aici în cazul noului iPad Air. Acesta a primit şi o nouă cameră iSight de 8 megapixeli cu diafragmă f/2.4, capabilă să filmeze în rezoluţie Full HD la 30 de cadre pe secundă şi în 720p la 120 de cadre pe secundă pentru efecte de încetinire. De asemenea, timelapse, introdus în iOS 8 este disponibil acum şi pe iPad Air, iar înregistrarea sunetului se face acum folosind microfoane stereo. Pe partea din faţă, Apple a introdus un nou senzor Facetime HD, cu diafragmă f/2.2, capabil să capteze cu 80% mai multă lumină decât generaţia precedentă. Funcţiile noi ale camerei frontale sunt selfie-uri în rafală, fotografii în HDR cu o singură captură de imagine, cât şi filmare în HDR.
La capitolul conectivitate, apple se laudă cu integrarea unui modul WiFi compatibil cu standardul 802.11ac, care oferă performanţă de 2,8 ori mai mare decât în cazul generaţiei întâi de iPad Air (866 Mbps). De asemenea, modulele LTE sunt acum mai rapide, capabile să atingă viteze de 150 Mbps şi să funcţioneze pe 20 de bande diferite. Pentru că TouchID a devenit o componentă integrală în utilizarea dispozitivelor cu iOS, şi iPad Air 2 a primit senzorul de amprente, care va oferi autentificare biometrică în aplicaţii.
iPad Mini 3 a fost de asemenea anunţat, însă a primit o actualizare hardware modestă. Acesta a primit atenţie pe scenă în cadrul conferinţei pentru mai puţin de un minut şi pare să fie foarte puţin diferit de iPad Mini 2 (cunoscut până în prezent ca Mini with Retina display). Cea mai evidentă diferenţă este integrarea unui senzor TouchID. În rest, din punct de vedere hardware tableta este identică cu generaţia precedentă. Include acelaşi procesor A7, acelaşi display de 7,9″, cameră de 5 megapixeli şi WiFi n. Probabil cel mai important aspect al anunţului iPad Mini 3 este faptul că iPad Mini 2 s-a ieftinit.
Ambele noi modele de iPad vin acum în trei culori: Space Grey, Silver şi Gold şi oferă trei opţiuni de stocare internă. Ca în cazul iPhone 6, Apple a abandonat modelele de 32 GB, integrând în iPad-uri cipuri flash de 16, 64 şi 128 GB. Preţurile au rămas la fel ca anul trecut. iPad Air începe de la 499 de dolari pentru varianta de 16 GB şi ajunge la 699 în varianta de 128 GB, iar iPad Mini 3 începe de la 399 şi ajunge până la 599. Variantele cu module LTE sunt cu 130$ mai scumpe decât cele fără.
Odată cu acest anunţ, a venit vestea şi ieftinirii celorlalte modele de iPad. iPad Mini 1 devine cel mai ieftin iPad de pe piaţă, cu un preţ de intrare de 249$, fiind urmat de iPad Mini 2, al cărui preţ începe de la 299$. Modelul de bază iPad Air 1, cu display de 9,8″ costă acum 399$.