In goana dupa senzational, asa putem sa ne caracterizam experienta de utilizare a retelelor de socializare din ziua de azi. Multi se intreaba unde au disparut tinerii dupa servicii precum Facebook… raspunsul este simplu, acolo unde fake news si articolele menite sa creeze panica sau isterie nu exista.
Indiferent ca te numesti site de stiri serios, institutie media sau esti o publicatie de cea mai joasa speta, nici una din acestea nu se dezic de la orice truc pentru a genera trafic.
Gripa aviara, gripa porcina, coronavirus… toate sunt subiecte senzationale insotite de franturi de informatii, scoase din context, instotite de imagini cu „puternic caracter emotional” au umplut retele de socializare. Sute de mii de pasari omorate, sute de mii de porci eutanasiati carati in remorci si aruncati in gropi comune… oameni in lacrimi.
Noul coronavirus este in trending acum atat pe Google Search cat si pe Facebook. Orase inchise, filmari cu spitale supraaglomerate, asa zisi morti care zac pe holurile spitalelor si… sute de buldozere care ar trebui sa construiasca un spital cu o mie de paturi in 10 zile. Postarea cea mai share-uita in ultimele zile la care romanii s-au inghesuit sa ii ridice in slavi pe chinezi si talentul lor in constructii.
Coronavirus, noua isterie mondiala ajunge sa fie intens promovata din cauza miilor de postari partajate necontrolat de catre utilizatori neexperimentati care nu se obosesc nici macar o secunda sa verifice sursa site-ului.
Informatiile sunt mai mult decat inselatoare, daca oficial avem 80 de morti, este greu de digerat pentru cei mai atenti la detalii ca este cazul sa se alarmeze tinand cont ca populatia Chinei este de 1,38 miliarde de locuitori. Pentru cei care isi dau seama ca totul e o gogoasa umflata, posturile de stiri au pregatite articole menite sa ii convinga ca de fapt situatia este mult mai grava si ca autoritatile musamalizeaza totul.
Sectiunea Google Trends ne arata ca subiectul virusului mortal coronavirus este de o saptamana in Top 10 al celor mai cautate subiecte ale momentului in randul utilizatorilor in Romania. Datele Google releva ca mii de romani au cautat pe motorul de cautare informatii despre celebrul coronavirus care a isterizat o lume intreaga.
Mai nou exista si o harta in timp real care iti poate arata care este rata de infectie la nivel mondial cu asa zisul virus letal coronavirus, numarul de morti, numarul de cazuri confirmate dar si cel al cazurilor de oameni care s-au recuperat in urma tratamentului.
Harta, realizată de o echipă de la Centrul pentru Ştiinţa şi Ingineria Sistemelor (CSSE) din cadrul Universităţii Johns Hopkins, este actualizată în mod regulat cu date de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA şi din alte surse .
Ce anume ar trebui sa ii ingrijoreze pe romani in legatura cu coronavirus ?
Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care investighează boala și comunică activ cu guvernul chinez, a atribuit inițial expunerea la peștii și animalele vii scoase la vânzare într-o piață din orasul Hubei din China. Apoi s-a tot speculat ca multi oameni infectati ar fi consumat carne provenita de la serpi si lilieci.
In realitate există puțină informație a să determinăm riscul per total al acestui tip de pneumonie cu etiologie necunoscută. Simptomele raportate la pacienți sunt comune mai multor boli respiratorii, iar pneumonia este frecventă în sezonul de iarnă; cu toate acestea, apariția a 44 de cazuri de pneumonie care necesită spitalizare grupată în spațiu și timp trebuie tratată cu prudență. Pe baza informațiilor furnizate de autoritățile naționale, se aplică în continuare recomandările OMS privind măsurile de sănătate publică și supravegherea gripei și a infecțiilor respiratorii acute acute. La inceputul acestui an OMS nu recomanda nicio măsură specifică pentru călători. În cazul simptomelor care sugerează afecțiuni respiratorii, fie în timpul călătoriei sau după călătorie, călătorii sunt încurajați să solicite asistență medicală și să împărtășească istoricul călătoriei cu furnizorul de servicii medicale.
comunicat OMS
Ca orice internaut care obisnuieste sa isi culeaga informatia de pe internet, este recomandat sa va luati informatia din surse sigure, si de cele mai multe ori ar fi de bun augur verificarea informatiei din surse de incredere. Evitati sa luati de bune orice postari partajate online chiar si de prieteni cunoscuti.