Fuziunea WarnerMedia și Discovery a fost finalizată în această primăvară iar noua companie, numită Warner Bros. Discovery, aduce schimbări semnificative în ceea ce privește serviciile sale de streaming HBO Max și Discovery+. Este de așteptat ca tot conținutul să fie agregat într-un singur serviciu de streaming, dar nu se va întâmpla imediat.
Noul serviciu va combina conținutul cinematografic, teatral și TV al WarnerMedia cu biblioteca masivă Discovery de programe speciale și seriale documentare și reality din familia Discovery +, inclusiv HGTV, TLC, ID, Food Network, OWN, Cartoon Network și Magnolia Network.
La sfârșitul anului 2021, Discovery avea 22 de milioane de abonați la serviciile de streaming, iar HBO Max avea aproape 74 de milioane. La începutul fuziunii, CFO-ul Discovery Gunnar Wiedenfels, a recunoscut provocarea de a fuziona cele două servicii:
„Aproape 100 de milioane de oameni vor fi afectați pe măsură ce vom face aceste schimbari. Deci, va fi nevoie de o planificare foarte, foarte detaliată și disciplinată.”
Wiedenfels a continuat: „Provocarea este că, pentru a ajunge la acel punct și a face acest lucru într-un mod care să fie de fapt o experiență excelentă pentru abonații noștri, va dura ceva timp. Din nou, asta nu se va întâmpla peste câteva săptămâni – sperăm că nu peste ani, ci peste câteva luni – și vom începe să lucrăm la o soluție intermediară între timp. Deci, de la început, lucrăm la pregătirea abordării grupării, poate o conectare unică, poate ingerăm conținut în celălalt produs etc., astfel încât să putem începe să obținem câteva beneficii din timp. Dar obiectivul principal va fi armonizarea platformei tehnologice. Construirea unui produs și a unei platforme combinată foarte, foarte puternic, direct către consumator, va dura ceva timp.”
Dacă v-ați aștepta ca o fuziune să însemne adăugarea de conținut… se pare că vă înșelați. Warner Bros Discovery a înțeles că fuziunea dintre cele două servicii înseamnă de fapt eliminarea de conținut.
Gigantul media a luat decizia de a elimina conținut de pe platforma HBO Max, lansată în România în luna martie. Eliminarea de conținut nu este ceva surprinzător pentru platformele de conținut video la cerere. Multe producții sunt licențiate pentru o anumită perioadă de timp și sunt scoase după o perioadă. Există totuși excepții, conținutul original propriu care se presupune că va exista pe serviciu în mod permanent.
HBO Max România este prima platformă de conținut video la cerere care ne prezintă noul concept de ștergere de pe platformă a propriului conținut. Serviciul a eliminat de azi mai multe producții locale HBO Europe/HBO România. Vorbim despre primul serial original HBO MAX, Ruxx, producția originală One True Singer, sezonul 3 al serialului Umbre, serialul Hackerville sau Tough Money.
Decizia nu a fost justificată cu adevărat de cei de la Warner, scenarista și creatoarea serialului Ruxx povestind pe pagina sa de pe o rețea de socializare că este dezamăgită de această decizie. Nici actorii din aceste producții nu au primit explicații cu privire la eliminarea acestor producții.
>> Citește Decizie șoc HBO … producții românești au fost scoase de pe HBO Max
Deși actorii și producătorii nu au primit un răspuns complet și justificat pentru eliminarea acestor producții, cei de a HBO Max au scris pe pagina lor de Facebook că:
În procesul de fuziune dintre HBO Max și discovery+, evaluăm ambele platforme și conținutul acestora. O etapă a acestui proces implică și înlăturarea unor titluri din platformă.
Nu este clar de ce aceste producții proprii au avut nevoie de o evaluare și care a fost criteriul pentru care ele au fost eliminate de pe platformă și altele nu. Chiar și-așa, pe pagina de suport a celor de la HBO Max stă scris:
Unele filme sau seriale sunt disponibile doar pentru o perioadă limitată de timp. Ne propunem să oferim cele mai bune opțiuni și vom continua să aducem programe de înaltă calitate pe platforma noastră de streaming.
De precizat că platforma Discovery+ nu este disponibilă pe piața din România. Deocamdată, Discovery+ și HBO Max sunt încă entități separate cu propriile planuri de abonament. Prețurile diferă și ele, la fel cum în SUA există opțiuni mai ieftine de abonament care includ reclame.
În ceea ce privește prețul, Warner Bros Discovery nu a făcut încă nicio promisiune. Ne așteptăm ca serviciul de streaming combinat să păstreze pur și simplu opțiunile de preț ale HBO Max, care încep de la 10 USD pe lună în SUA (Discovery+ începe în prezent de la 5 USD pe lună). O creștere a prețului HBO Max pare puțin probabilă, deși orice este posibil. Pe piața din România prețurile diferă în funcție de contractarea printr-un operator partener sau independent, direct pe site. De exemplu, HBO MAX este inclus în extraopțiunea HBO de la Digi pentru 13 lei/lună (mai puțin de 3 euro).
De precizat este că Warner Bros Discovery au reușit perfomanța de a închide definitiv un serviciu de streaming după doar o lună de funcționare. Serviciul CNN+ s-a dus pe apa sâmbetei chiar dacă au fost investite milioane de dolari in dezvoltarea lui.
>> Citeste: Serviciul CNN+, un eșec major închis în mai puțin de o lună
Așadar, fuziunile din lumea media nu sunt doar despre lucruri sau servicii noi ci și despre optimizarea sau reducerea cheltuieilor.