Microsoft face miliarde de dolari ca urmare a deciziei de a vinde produse din sfera cloud computing și alte servicii tehnice companiilor din întreaga lume.
Microsoft pare sa fi renascut eclipsând Facebook, Google, Amazon și celalalte companii devenite celebre in ultimele decenii. Compania este aproape de a depăși Apple ca fiind cea mai valoroasă companie din lume. Pe măsură ce alți gigani din tehnologie se chinuie sa reziste in top, reziliența constantă a Microsoft pare sa aiba rezultate.
Sub CEO-ul Satya Nadella, Microsoft a găsit stabilitate trecând de la sistemul de operare Windows, ca principala sursa de venituri și concentrându-se asupra serviciilor de cloud computing cu contracte de afaceri pe termen lung.
Pentru o scurtă perioadă de tranzacționare in cursul zilei de luni, a fost pentru prima dată în mai mult de opt ani, cand actiunile Microsoft au valorat mai mult decât Apple. Microsoft a depășit marți Apple, pentru scurt timp, insa înainte de închiderea bursei, Apple a reusit sa revina in top, cu o valoare de piață de 827 miliarde de dolari, cu doar 0,5% mai mult decât cele 822 miliarde dolari ale lui Microsoft.
In urma cu doar câțiva ani, perspectivele Microsoft păreau sumbre. Compania era dependentă de taxele de licențiere ale sistemului de operare Windows folosit pe computerele personale, dar oamenii incepusera sa cheltuie banii pe cele mai recente smartphone-uri. În 2013, vânzările de PC-uri au scăzut cu 10%, până la aproximativ 315 milioane, cea mai gravă scădere de la an la an, potrivit firmelor de cercetare Gartner și IDC. Nu a ajutat deloc efortul Microsoft de a face PC-urile sa semene mai mult cu telefoanele, Windows 8, a fost un esesc notoriu.
O schimbare majora s-a produs atunci când compania din Redmond, Washington, l-a promovat pe Nadella ca CEO în 2014. Microsoft si-a divizat acum afacerea, iar Windows reprezinta doar o anumita parte.
În timp ce compania continuă să gestioneze afacerile bazate pe consumatori, cum ar fi căutarea pe Bing și jocurile Xbox, aceasta a acordat prioritate serviciilor orientate spre afaceri, cum ar fi Office pentru afaceri, email și alte programe software pentru locul de muncă, precum și adăugiri mai noi, cum ar fi LinkedIn și Skype. Dar cea mai mare creștere a avut loc în cloud, în special platformei cloud pe care o numește Azure. Computerele Cloud reprezinta acum mai mult de un sfert din veniturile Microsoft, iar Microsoft rivalizează cu Amazon ca un furnizor important de astfel de servicii.