Trebuie sa va recunosc ca ideea articolului despre cum sa alegi cea mai buna oferta de servicii mobile mi-a trecut prin minte in urma cu ceva saptamani bazat pe simplul fapt ca fac parte din randul persoanelor care isi doreste sa faca o alegere in deplina cunostinta de cauza.
Daca vreti, imi place sa arunc o privire mai atenta pe un contract inainte de a il semna.
Articolul de fata contine si cateva relatari cu intamplari personale menita sa te faca sa iti faci o idee despre piata telecom din Romania si comportamentul operatorilor in relatia cu abonatii.
Merita sa cumperi un telefon de la operatorii telecom ? O analiza a ofertelor operatorilor releva ca unii abonati pot ramane cu senzatia ca se aleg cu telefoane gratis desi lucrurile nu stau deloc asa.
Atunci cand esti pus sa alegi un abonament alegerea unei oferte poate fi dificila si trebuie facuta cu atentie dupa o analiza atenta a propriilor nevoi de consum. Si daca vrei sa optezi pentru o cartela prepay exista si aici cateva dezavantaje astfel incat operatorii sa nu iasa in pierdere.
Am structurat acest articol pe mai multe parti: ofertele la telefoane, oferta de servicii mobile pe baza de abonament, vitezele reale de internet si ce anume promoveaza operatorii, beneficiile unei cartele prepay si cum iti alegi cea mai buna oferta potrivita pentru tine. Datele folosite au fost cele din ofertele publice ale opratorilor.
In urma cu cativa ani de zile, chiar si in ziua de azi, multi dintre consideram ca cea mai buna oferta de servicii mobile statea in baza unei oferte in care ne alegeam si cu un telefefon mobil. Cu cat era mai scump un abonament lunar cu atat se presupune ca primeam reducere la un telefon.
In prezent lucrurile nu mai stau deloc asa, in realitate, la un calcul simplu, un operator de telefonie de la noi nu iti ofera pe tava nici un telefon. Daca se intampla sa crezi ca ai obtinut un telefon gratis, te inseli. Sa luam pe rand un caz:
Exemplu:
Pentru a oferi informatia si mai completa, in sectiunile de pe site-ul propriu, operatorul Vodafone explica, acolo unde este cazul, pretul complet al unei oferte. Sa luam de exemplu aceasta oferta:

Din analiza simpla rezulta ca acest telefon il va costa pe abonat o rata lunara de 1 euro (24 de euro in total) si avansul de 55 de euro. Pretul total la finalizarea contractului va fi 79 de euro (381 de lei). Acest telefon se afla insa in promotie, pretul fiind redus de la 156 de euro, adica 750 de lei. Cea mai avantajoasa oferta de pe piata la liber pentru acest telefon este de 579 de lei la Carrefour.
Ce abordare are Orange pentru acelasi telefon ?
Operatorul are un magazin online unde informatiile nu sunt ascunse in spatele unor formulare de contact. Totusi telefonul are un pret la liber de 828,56 de lei (171 de euro). Daca decizi sa iti achizitionezi un abonament Orange Me 16 (16 de euro/luna) acesta costa 269 de lei. Pentru abonamentul de 11 euro, apropiat ca valoare de cea de la Vodafone, telefonul costa 436 de lei.

Digi Romania (Digi Mobil) nu a oferit niciodata telefoane sub pretextul ca sunt gratis. Operatorul a oferit telefoane in rate, fie pe facturi (pentru cei care au si servicii fixe) fie prin intermediul unor rate in parteneriat cu anumite banci. In cazul telefonului Samsung Galaxy A20e, avem parte de o surpriza, acesta costa 749 de lei. Telefonul este disponibil in programul de 12 rate pe factura la un pret de 62 de lei, cu 0 lei avans si doar daca portezi un numar. Digi are in oferta sa mai multe tipuri de abonamente, cel recomandat fiind Optim Nelimitat de 5 euro pe luna.
Telekom are cu siguranta cea mai slaba oferta posibila cand vine vorba de achizitia unui telefon de ultima generatie, in oferta lui nu gasim acest model, insa cele mai performante telefoane din oferta sunt Galaxy S9 sau iPhone 8. Daca alegi sa iti cumperi un Galaxy S9+, de 64 de GB, de exemplu, apasarea pe butonul „adauga in cos” iti selecteaza automat abonamentul de 6 euro pe luna. Mai mult decat atat iti este afisat si numarul de telefon alocat si pretul telefonului cu discount. In cazul de fata acesta costa 2059 de lei, pornind de la 3409 lei.
Cat costa la liber telefoanele mentionate mai sus ?
Samsung Galaxy A20e este vandut de Carrefour incepand cu 579 de lei, de Flanco cu 589 de lei, de eMag la 679 de lei sau de Altex la acelasi pret. Poti sa iti cumperi telefonul in rate fara dobanda, apeland la o paleta larga de solutii de finantare oferite de banci sau institutii de credit.
In ceea ce priveste Samsung Galaxy S9 Plus, exact acelasi model ca cel vandut de Telekom, pretul sau la liber pe eMag este de la 2499 de lei. Asta inseamna ca pretinsa reducere de 1300 de lei oferita de Telekom este cat se poate de ireala.
Concluzia ?
Daca sunteti in cautarea strict a unui telefon mobil, achizitionarea lui cu un abonament de la un operator va va aduce o perioada contractuala de 24 de luni. Exista totusi si unele beneficii, in unele cazuri. In cel analizat mai sus, achizitia printr-un operator telecom scade pretul produsului, dar acesta nu este nici pe departe oferit gratuit, exista insa si alti operatori care au pretul mai mare decat achizitia la liber.