Trebuie sa va recunosc ca ideea articolului despre cum sa alegi cea mai buna oferta de servicii mobile mi-a trecut prin minte in urma cu ceva saptamani bazat pe simplul fapt ca fac parte din randul persoanelor care isi doreste sa faca o alegere in deplina cunostinta de cauza.
Daca vreti, imi place sa arunc o privire mai atenta pe un contract inainte de a il semna.
Articolul de fata contine si cateva relatari cu intamplari personale menita sa te faca sa iti faci o idee despre piata telecom din Romania si comportamentul operatorilor in relatia cu abonatii.
Merita sa cumperi un telefon de la operatorii telecom ? O analiza a ofertelor operatorilor releva ca unii abonati pot ramane cu senzatia ca se aleg cu telefoane gratis desi lucrurile nu stau deloc asa.
Atunci cand esti pus sa alegi un abonament alegerea unei oferte poate fi dificila si trebuie facuta cu atentie dupa o analiza atenta a propriilor nevoi de consum. Si daca vrei sa optezi pentru o cartela prepay exista si aici cateva dezavantaje astfel incat operatorii sa nu iasa in pierdere.
Am structurat acest articol pe mai multe parti: ofertele la telefoane, oferta de servicii mobile pe baza de abonament, vitezele reale de internet si ce anume promoveaza operatorii, beneficiile unei cartele prepay si cum iti alegi cea mai buna oferta potrivita pentru tine. Datele folosite au fost cele din ofertele publice ale opratorilor.
Cu litere de o schiopa, daca nu aproape insesizabil, DigiMobil, de exemplu, mentioneaza ca nu garanteaza pentru vitezele de internet mobil. Cu alte cuvinte nu exista nici un fel de obligatii prin care operatorul se asigura ca abonatii primesc vitezele ametitoare promise. Aceeasi abordare o au si cei de la Vodafone, care mentioneaza in conditiile contractuale ca nu garanteaza o viteza minima de navigare pe internet de pe telefon. Pe de alta parte ORANGE ROMANIA vorbeste in contractele sale de viteze maxime estimate, lasand sa se inteleaga doar ca acestea nu sunt vitezele reale constante pe care le vor avea clientii.
Va promiteam la inceputul articolului ca va voi povesti si despre experienta personala cu unii operatori mobili de la noi. Mi-am facut un obicei din a urmari evolutia vitezelor de internet reale, adica cele pe care le am. De multe ori chiar m-am simtit frustrat pentru ca nimeni nu pare sa dea doi lei pe lipsa de respect fata de abonat dar si de minciunile indrugate in reclame.
Ce promit operatorii si care este realitatea ?
VITEZE PROMISE | VITEZE REALE |
Viteză maximă estimată și promovată de până la 225 Mbps download și 50 Mbps upload pentru 4G | Intre 1 Mbps si 3 Mbps pentru interior si maxim 5 Mbps in exterior. |
Aventurile cu cei de la Vodafone sunt deja epice, le-am sesizat in nenumarate randuri discrepantele majore intre ce promit si ce primesc. Ba le-am sesizat ca au existat 3 zile in care pur intamplator s-a nimerit sa cada toate serviciile in localitate, fara nici un rezultat. Ei s-au facut ca au verificat situatia si au constat viteze mici care ar putea fi de la cartela SIM… doar ca sa ma amuz putin. Viteza maxima obtinuta in februarie 2020 a fost de 17,22 Mbps.

Ultima interactiune cu un reprezentant al serviciului suport clienti de la Vodafone a relevat ideea ca in acceptiunea lor o viteza maxima de 3 Mbps este acceptabila.
VITEZE PROMISE | VITEZE REALE |
Viteză maximă estimată și promovată de până la 100 Mbps download și 10 Mbps upload pentru 4G | Intre 1 Mbps si 3 Mbps. |
Dar sa nu credeti ca Vodafone sunt speciali… nici pe departe. Performantele retelei din ultima perioada se apropie de performantele celor de la DigiMobil, care indiferent de exprimari de genul la „cat costa, la ce te asteptai”, fac viata un calvar atunci cand vine vorba de performantele retelei mobile.

Cum masori viteza de internet ?
Exista o serie de aplicatii ce iti permit teste de masurare a vitezei de internet insa cea care este acceptata in eventualitatea in care aveti un conflict cu operatorul este Netograf, serviciu lansat de ANCOM. De pe acest site obtii si vitezele medii reale ale internetului mobil dar ultimele date sunt cele din 2018. Reprezentantii ANCOM spun ca lucreaza la compilarea datelor si ca alte informatii despre parametrii tehnici ai vitezelor de internet mobil vor mai intarzia… Deci cu ale cuvinte datele despre evolutia vitezei de internet mobil in Romania lipesc cu desavarsire.
Cum aratau datele statistice in semestrul II din 2018 in ceea ce priveste vitezele medii de internet mobil.
Operator | Viteze medie de download internet mobil |
Orange | 23,3 Mbps |
Vodafone | 18,14 Mbps |
DigiMobil | 14.43 Mbps |
Telekom | 21.55 Mbps |
Informatiile sunt relevante tocmai din prisma discutiilor acerbe legate de tehnologia 5G si razboiul vitezelor ce pot ajunge la viteze ametitoare. In urma cu ceva ani de zile asistam la un razboi al comunicatelor de presa, la concursuri amuzante in care unii operatori premiau asa zisi clienti ca au obtinut viteze de peste 100 Mbps, datele din piata sunt total diferite.
De fapt ultimele rapoarte publicate de operatori dateaza din 2018, cand acestia comunicau rezultate de peste 55 Mbps.