Cum iti poti debloca telefonul codat achizitionat de la operatorii de telefonie

Now Reading
Cum iti poti debloca telefonul codat achizitionat de la operatorii de telefonie


In urma cu cateva luni de zile ANCOM a reglementat situatia telefoanelor mobile vandute de operatorii de telefonie din tara. Daca unii operatori prefera sa vanda telefoanele fara a le coda, exista operatori care practica in continuare acest lucru.

Codarea unui telefon inseamna blocarea acestuia pentru folosire exclusiva in reteaua operatorului. Desigur exista metode ieftine de a va debloca un telefon codat, insa de multe ori, daca telefonul se afla in perioada de garantie, puteti sa pierdeti valabilitatea acesteia.

Conform ANCOM, autoritatea a lansat un Cod de conduită, adoptat de principalii operatori de telefonie mobilă din România. Acesta prevede că operatorii decodează gratuit terminalul achiziționat doar în cazul în care acesta este cumpărat individual, fără servicii de comunicații electronice. 

Condiții de deblocare

PUBLICITATE

ANCOM precizează însă că în cazul telefoanelor achiziționate împreună cu un serviciu de comunicații electronice, în cadrul unui pachet promoțional sau la un preț preferențial, decodarea presupune plata unui tarif pentru operațiunea de deblocare, indiferent dacă are loc înainte sau după expirarea perioadei minime contractuale. Valoarea tarifului de decodare este stabilită de fiecare operator în parte. În aceste cazuri, contractele încheiate de operatori cu utilizatorii trebuie să conțină informații cu privire la faptul că telefonul este codat în rețea și la condițiile de deblocare a acestuia.  

Conform codului de conduită, deblocarea ar trebui să se realizeze în maxim 15 zile lucrătoare de la înregistrarea solicitării.

De asemenea, este specificat în cod faptul că operatorii vor debloca numai telefoanele care nu au depășit durata medie de utilizare menționată de producător în certificatul de garanție. Deblocarea terminalelor mai vechi se poate realiza numai în măsura în care operatorii dispun de resursele tehnice necesare pentru a face acest lucru.

Ce, cum și unde reclami

Dacă telefonul cumpărat odată cu serviciul de telefonie este blocat în rețea și nu există în contract nicio informație despre acest lucru, utilizatorii pot sesiza ANCOM, pe pagina autoritatii.

Dacă furnizorul nu a respectat condițiile de deblocare menționate în contract, atunci utilizatorii se pot adresa Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. 

Trebuie retinut insa ca deși operatorii de rețele mobile și-au asumat Codul de conduită, documentul nu are valoare de lege. Prin urmare, ANCOM nu poate sancționa un furnizor pentru nerespectarea acestuia.


Aboneaza-te la noutati:
 
   

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa fi la curent cu cele mai recente noutati din lumea IT seteaza sa primesti actualizarile noastre in newsfeed-ul tau de Facebook. Daca ai dat deja LIKE paginii noastre de Facebook, nu uita sa selectezi optiunea 'Vezi mai intai' din sectiunea 'Urmareste'.


Cum ti s-a parut ?
Il ador
0%
Imi place
100%
Il vreau
0%
L-am avut
0%
Il urasc
0%
Interesant
0%
About The Author
IT MANIA