Trebuie sa va recunosc ca m-am tot gandit in aceasta perioada cum as putea sa abordez un nou review pentru un televizor. Pana acum am avut norocul sa pot sa testez doua televizoare marca Allview, atat din prima serie, cat si primul model din seria ePlay. Ce nu mi-a placut la cel de-al doilea model a fost faptul ca nu venea cu rezolutie 4K, ceea ce pentru mine a reprezentat un mic downgrade. Dar iata ca producatorul brasovean Allview a fost atent la feedback si a inclus in gama sa si un nou model, ePlay 4K, 50ePlay6100-U.
Sistemul de operare Android mi s-a parut o provocare la inceput si l-am disecat pe indelete in prima recenzie pe care am facut-o unui smart tv. Va invit sa cititi randurile de aici, iar in acest articol ne vom axa mai degraba pe modificari sau noutati aduse si cum mi s-a schimbat perceptia in timp.
Am folosit modelul primit in teste de la Allview ca un daily user, si pentru ca am avut destul timp la dispozitie pana sa apuc sa astern aceste randuri, aceasta perioada mi-a permis sa imi dau seama de ce a inceput sa imi placa Android TV si cum as fi dispus sa il aleg in detrimentul altor sisteme de operare.
Consumul de televiziune s-a schimbat mult in zilele noastre, si daca sunteti ca mine, veti constata ca aprindeti televizorul din camera pentru a intra pe Netflix, HBO, Youtube si pentru consum ocazional de tv.
Marea mea nemultumire, ce a ramas si acum la Android TV, canalele tv in sine sunt la fel ca si o aplicatie… sunt disponibile in meniul LIVE TV, care a pastrat in continuare aceeasi grafica, neprietenoasa din punctul meu de vedere.
Android TV are un homepage ce il face sa para ca o tableta… cand aprindeti televizorul, exista doua moduri de pornire. Daca televizorul a fost inchis pe un canal tv, atunci acesta se va se deschide in mod clasic pe un canal tv. Daca stingeti televizorul cand sunteti pe homepage, atunci la redeschidere ai pagina de start unde ai aplicatiile si recomandarile de la aplicatii. Exista un soi de separare intre cele doua functii si parca mi-ar fi placut mai mult sa existe o legatura intre ele.
Mai mult decat atat acest mod de operare mi-a permis sa imi dau seama ca de fapt exista doua moduri de stingere pentru televizorul Allview 50ePlay6100-U. Exista un fel de mod de veghe sau standby, si inchiderea lui propriu zisa. Daca apasati simplu pe butonul de power, ecranul se va stinge, fiind mult mai usor sa reveniti acolo unde erati cand ati inchis. Daca doriti sa inchideti de tot televizorul apasati cateva secunde pe acelasi buton de power de pe telecomanda, si veti vedea un mesaj care va intreaba daca vreti sa inchideti televizorul. Sarcina din urma este utila daca televizorul incepe sa se miste mai greu… daca vreti e un fel de resetare.
Fiind un heavyuser, eu sunt mai mult decat incantat de randurile de recomandari din aplicatiile mele pe care le folosesc zilnic pentru a urmari continut video.
M-am plans si o mai fac odata, mi-ar fi placut ca in sectiunea „personalizati canalele” sa fie disponibila si o sectiune LIVE TV. Pana la urma mi-ar placea sa pot sa ajung direct la Eurosport din Homepage…
Poti in continuare sa iti customizezi pagina de start, mutand mai sus sau mai jos, sau dezactivand complet un rand de recomandari.
Am sa raman pe partea smart a lui Allview 50ePlay6100-U si sa spun ca m-am mai jucat putin cu asistentul Google, pe care il puteti folosi pe televizor pentru diverse comenzi. Acestea pot fi efectuate vocal apasand pe butonul sub forma de microfon de pe telecomanda, pe care o puteti configura usor daca sunteti atent la indicatiile de la prima instalare.
Urmând aceeiasi pasi puteti sa asociati si alte dispozitive Bluetooth, eu de exemplu am reusit sa conectez si o boxa portabila si sa redau sunetul prin aceasta.
Eu m-am jucat cu telecomanda si am reusit in general sa fac cautari pe Youtube, sa aflu cum e vremea sau, daca ai activat Netflix, sa accesezi productii de pe platforma. Spre exemplu, daca vei cauta dupa termenul Will Smith, asistentul iti va afisa filmografia actorului si iti va spune daca poti viziona productia pe Netflix… ceea ce mi se pare interesant.
Asa cum a fost anuntat in luna august de catre Allview au fost aduse si cateva upgrade-uri interesante, unul din cele mai utile pare a fi posibilitatea de a iti rearanja canalele tv ce vin intr-o ordine anume de la operatorul tau de televiziune prin cablu. Am sesizat si cateva modificari aduse ghidului de programe tv, dar raman in continuare la parerea ca interfata grafica din Android TV, pe partea de transmisie tv, este anosta.
Am aflat insa in cele din urma ca daca apas pe butonul „adauga la favorite” un canal, acesta este introdus intr-o lista de canale preferate pe care o poti accesa cand navighezi prin lista de canale (butonul ok de pe telecomanda) si selectezi Lista de preferinte (butonul albastru). Iti poti modifica pana la 4 liste de preferinte, cu canalele tale favorite. Daca ai o lista de programe cu posturi tv aruncate pe diferite pozitii, aceasta optiune iti permite de exemplu sa iti creezi o lista cu posturi de stiri, una cu posturi de sport, una cu filme, alta cu documentare… Poti sa muti usor canalele in lista ta apasand pe butonul galben de mutare.
Pe telecomanda am primit doua butoane rapide care prin apasare iti permit sa modifici setarile legate de sunet si imagine, in functie de ce continut urmaresti. Si raman tot la telecomanda si sa spun ca acum avem doar doua butoane dedicate pentru Netflix si Youtube, ceea ceste chiar ok, fiind in momentul de fata doua din cele mai populare astfel de servicii de la noi.
Am sesizat ca nu m-am mai pierdut prin meniuri de setari, care m-au amețit la prima experienta cu Android TV, ceea ce este inca unul dintre motivele pentru care am inceput sa ma obisnuiesc cu acest sistem de operare. Exista de asemenea si un meniu rapid in care iti sunt afisate aplicatiile instalate in caz ca vrei sa ajungi rapid la una dintre ele.
Inainte de a vorbi putin despre faptul ca puteti sa instalati jocuri pe tv sa vorbesc totusi putin despre hardware-ul acestui model de Android TV, Allview 50ePlay6100-U. Asadar avem un CPU: Cortex A55 Quad Core, o memorie interna de 8GB si 1,5 GB memorie RAM. De ce am tinut sa vorbesc despre cele doua ? Pentru ca modelul testat mi s-a parut putin puturos si nu a raspuns foarte rapid comenzilor. Timpii de raspuns sunt putini mai mari si asta iti poate creea un oarecare sentiment de furstrare in epoca in care rabdarea este un lucru pe cale de disparitie. Aceasta problema este cel mai probabil cauzata de faptul ca televizorul intra in stand-by cand il stingi si este nevoie sa ii dai un restart, dupa cum am mai spus.
Revenind, puteti instala pe televizor o serie de jocuri disponibile in magazinul de apliacatii Google Play, pe langa alte aplicatii disponibile doar pentru televizoare. Desigur experienta de joc pe tv e in continuare una de timp entry level.
Sa ne intoarcem la partea de carcateristici a lui Allview 50ePlay6100-U si sa spunem ca acesta este un model cu diagonala de 126 de cm, rezolutie 4K UHD, avand si compatibilitate cu functia HDR 10. Daca eu am avut in teste modelul de 126 de cm, producatorul mai are in oferta si un model de 109 cm si unul de 140 de cm.
Revenind la rezolutie, in mod evident va recomand sa consumati astfel de continut pe serviciile de streaming video. Diferentele intre HD si 4K pe partea de canale tv nu mi se par in continuare foarte mari, insa si oferta din prezent e destul de redusa, cel putin la Digi. Cred ca totul depinde si de posturile de televiziune, iar eu am avut ocazia sa vad intr-adevar primele diferente notabile intre transmisia 4K si cea HD urmarind turneul de tenis de la Roland Garros.
Dimensiunile televizorului Allview 50ePlay6100-U sunt de 1113x230x703mm si avem de o asemenea o greutate impresionanta de 11 kilograme. Allview chiar va recomanda inca din momentul deschiderii pachetului sa aveti un ajutor cand vreti sa instalati televizorul.
Avem un ecran plat cu o margine argintie iar in partea din spate regasim 4 porturi HDMI, 3 porturi USB, un slot CI+, un port LAN, o iesire audio digitala optică și una pentru căști si, evident intrare DVB T/T2/C . Sa nu uit sa spun ca avem si conectivitate WLAN IEEE802.11a/b/g/n/ac si Bluetooth 5.0. Pe durata testarii eu am folosit, de data asta, doar conexiunea Wireless, dar am apelat si la conexiunea LAN.
Partea de conectivitate este importanta atat pentru calitatea de redare pe partea de streaming cat si atunci cand te folosesti de functia Chromecast incorporata. Nu doar ca un telefon cu Android se poate conecta foarte repede la televizor astfel incat sa poti reda continutul de pe ercanul acestuia dar eu am reusit sa fac screening de pe laptop pe televizor fara nici un cablu si fara sa ma enervez. Asadar inca un motiv pentru care functia Chromecast este mai mult decat binevenita dar ma face sa ii mai adaug un punct pe lista de motive sa aleg un astfel de produs.
Si ca sa nu va las impresia ca am doar cuvinte de lauda, am sa remarc in continuare absenta de pe un Android TV a browserului Google Chrome, in magazinul Google Play eu am descoperit alternativa Puffin TV, despre care am vorbit in prima prezentare detaliata a Android TV si pentru care nu am noutati aparte. Cititi detaliile aici, la punctul 6 al prezentarii.
Pentru ca pana acum nu am vorbit despre componenta de redare multimedia pe acest televizor, este bine de stiut ca puteti oricand sa atasati un stick pentru a urmari filme, a asculta fisiere audio, sa deschizi poze. Pentru ca puteti programa televizorul sa si inregistreze de pe tv, eu as opta pentru un HDD extern.
Pentru ca Android TV are Magazin Play eu am instalat VLC pentru Android TV, si am descoperit o aplicatie cu o interfata mai interesanta decat pe laptop. Atasarea HDD-ului extern, pe care aveam salvate back-upuri, a transformat televizorul intr-un centru multimedia, cu tipuri de fisiere aranjate pe categorii dar si alfabetic.
Pentru a verifica rezolutia televizorului am ales sa redau un film 4K, sunetul si subitrarea functionand fara nici un fel de probleme.
Pentru a nu lasa senzatia ca exista doar cuvinte de lauda pentru Allview 50ePlay6100-U, va recomand sa efectuati orice actualizari de software pe care le primiti pentru ca acestea post rezolva diferite probleme cum ar fi conectivitatea la internet. Actualizarile sunt mereu importante nu doar pentru ca rezolva bug-uri, dar aduc elemente de securitate si functii noi. Daca intampinati probleme va recomand sa apelati cu incredere la liniile de suport ale companiei.
O altă nemulțumire este afișarea meniului de inițializare al cardului CI+ de fiecare dată când aprinzi televizorul și accesezi secțiunea LIVE TV, iar veste proasta este ca nu puteti scapa de aceasta fereastra ci trebuie sa o inchideti manual de fiecare data.
La fel am sesizat ca televizorul Allview 4K Android TV 50ePlay6100-U are unele momente cand raspunde greu la unele comenzi atunci cand se acceseaza, de exemplu, butonul de aplicatii de pe telecomanda in timp ce folosesti aplicatia Netflix. Explicatia pe care am gasit-o eu este necesitatea de a inchide de tot televizorul (pentru a nu intra in stand-by). Daca stingi televizorul apasand lung pe butonul de alimentare, la reaprindere Allview ePlay 4K raspunde mai rapid la comenzi. Cealalta varianta este sa dai „repornire televizor” din meniul de setari. Personal as alege sa sting televizorul decat sa il pun stand-by pentru a se aprinde rapid.
Concluzie
Televizorul este o aditie binevenita seriei ePlay de la Allview si un candidat interesant pentru toti cei care cauta un televizor inteligent cu acees la aplicatii de streaming populare in Romania, precum Netflix, HBO Go, Youtube sau servicii de streaming de muzica precum Spotify. Interfata de start a ajuns chiar sa imi placa insa mai avem ceva de asteptat pana cand Google se va gandi la „saracii” din Europa de Est si le va oferi o integrare serioasa intre serviciile de televiziune si cele de streaming.
Pretul de producator pentru modelul testat pare a fi cel mai atractiv aspect legat de acest televizor. Smart tv-ul Android 4K Allview 50ePlay6100-U costa 1799 de lei (diagonala de 140 de cm), 1599 de lei (diagonala 126 de cm) si 1499 de lei (diagonala de 109 de cm).