In anul 2021 am devenit posesor de smartwatch, o gamă de produse despre care nu eram așa convins că merită o investiție prea costisitoare. Profitând de o reducere destul de generoasă și un voucher de reduceri am decis să aleg smartwatch-ul Huawei Watch GT 2e, un produs ce oferea, printre altele, un senzor de măsurare a nivelului de oxigen din sânge dar și rezistență la apă.
La acea vreme o funcționalitate SPO2 era încă necesară … pentru că pandemie etc. Imediat după livrare ceasul meu a devenit un instrument indispensabil pe care l-am purtat inclusiv în somn pentru că era important să știu dacă mă odihnesc corespunzător. De fapt, aplicația Huawei Health a fost cea care mi-a relevat cam cât de util era să am un ceas la mână care mă notifica că e timpul să fac mișcare, că e timpul să beau apă, că e timpul să merg la somn, că e timpul să fac un exercițiu de respirație etc.
Am spus mai sus că purtam ceasul peste tot ? Chiar l-am folosit fără probleme, inclusiv intrând în apa mării. Timp de două veri nu am avut vreo problemă să las ceasul să fie stropit de apă și chiar de valurile mării . Până ieri…
Care e faza cu rezistența la apă ?
Pe site-ul oficial de prezentare, Huawei susține că ceasul este rezistent la apă până la 5 ATM. Dispozitivele care respectă standardul de apă de 5 ATM au un rating de rezistență la apă de 50 de metri conform standardului ISO 22810:2010. Aceasta înseamnă că pot fi folosite pentru activități de apă puțin adâncă, cum ar fi înotul într-o piscină sau ocean. Cu toate acestea, nu ar trebui să fie utilizate pentru scufundări, schi nautic sau alte activități care implică apă de mare viteză sau scufundare.
Rezistența la apă este doar pentru marketing căci producătorul are de fapt niște specificații pe care nu le vezi în reclamă. Altfel spus, Huawei are o pagină de explicații detaliate, pe care nu ai să le vezi scoase la înaintare pa pagina de descriere generală. Rezistența la apă nu este permanentă, iar performanța se poate deteriora odată cu uzura zilnică. Dispozitivele portabile pot împiedica pătrunderea prafului din camere de zi, birouri, laboratoare, studiouri industriale ușoare și încăperi de depozitare. Nu sunt potrivite în medii deosebit de praf.
Ceasul, conform Huawei, poate fi folosit în ape puțin adânci, cum ar fi în piscine și la plajă, și poate fi purtat și folosit în timpul exercițiilor fizice, în zilele ploioase și atunci când vă spălați pe mâini.
Dispozitivul purtabil nu este potrivit pentru utilizare în următoarele scenarii:
- Scufundări, scufundări pe platformă, clătire la presiune înaltă sau alte activități care implică presiune mare a apei sau apă cu curgere rapidă.
- Dușuri fierbinți, izvoare termale, saune (băi de aburi) și alte activități în medii cu temperatură ridicată și umiditate ridicată.
- Curelele din piele și metal nu sunt concepute pentru a rezista la înot sau transpirație. Este recomandat sa porti si alte tipuri de curele, in astfel de scenarii.
(Deteriorarea dispozitivului purtabil cauzată de scufundarea în lichid nu este acoperită de garanție dacă dispozitivul purtabil este utilizat într-un scenariu nepotrivit.)
Cum mi-am luat adio de la ceasul meu cu rezistență la apă doar pe hârtie ?
Huawei are practic portițe pentru a îți spune că nu oferă garanție pentru scenarii nepotrivite. În cazul meu am purtat ceasul pentru a îi ține de mână pe cei mici care se aventurau în valurile mării. Apa avea jumătate de metru, deci greu de crezut că activitatea mea intra sub incidența atmosferei sau presiunii apei. Nici măcar nu sunt capabil de înot susținut ca să fi chinuit ceasul așa de mult încât să simtă nevoia să moară.
Așadar, cu picioarele doar, acoperite de jumătate de metru de apă, m-am trezit cu ceasul care a început să vibreze necontrolat iar ecranul s-a făcut verde, alb și apoi s-a înnegrit pentru a vibra până la stingere.
Deși ceasul vine cu un mod de sport pentru înot, precizarea Rezistența la apă nu este permanentă, iar performanța se poate deteriora odată cu uzura zilnică este mai mult decât frustrantă. Vorbim așadar de un fel de termen de expirare al produsului și un mod prin care producătorul se asigură cumva că vei avea nevoie de un produs nou peste ceva timp.
Ce mi-a plăcut la ceasul meu Huawei Watch GT2 e care a murit stropit de apa mării ?
Huawei a făcut o treabă frumoasă cu un program dedicat în aplicația Health care avea rolul de a te face să ai o stare de bine mai bună. Programul se concentra pe mulți indicatori precum obiceiurile de somn, consumul de apă, mișcarea zilnică, exerciții de respirație, pașii și exercițiile efectuate.
Nu am să dau nume dar am avut alternativă imediată la ceasul meu care a murit iar aplicația însoțitoare nu s-a apropiat mai deloc de funcționalitățile oferite. Nu am găsit nimic despre exerciții de respirație, nu am găsit nimic de consumul de apă. Mai mult, nu am primit informații despre cum este calculat nivelul de stres.
Ce nu mi-a mai plăcut la ceas ?
Aplicația din telefon și ceasul au avut deseori probleme de sincronizare a datelor iar brățara dintr-un cauciuc sintetic de fluorocarbon a cauzat albirea pielii motiv pentru care mi-am dorit mereu să o înlocuiesc. În timp autonomia ceasului a scăzut considerabil și ea.
Nu știu cât ar costa o resuscitare din morți a ceasului care a decedat după ce a fost udat de valurile mării … informațiile pe net sunt puține. Mă îndoiesc că resuscitarea nu ar ustura buzunarul atât de mult încât să nu mă gândesc dacă nu cumva un ceas nou nu ar fi mai indicat.