Un nou scandal a afectat in aceasta saptamana gigantul american Google, care s-a trezit cu retragerea in masa a mai multor companii si agentii de publicitate ce au cumparat spatiu publicitar pe Youtube.
Controversele au inceput in Marea Britanie, acolo unde companii mari, de la supermarketuri la banci si asociatii ale consumatorilor, au renuntat sa se mai promoveze pe site-ul YouTube pentru ca reclamele lor apareau impreuna cu filme care contineau mesaje homofobe si anti-semite.
Lucrurile au continuat sa se agraveze pentru companie, atunci cand valul de nemultumiri s-a mutat peste ocean. Compania americana Johnson & Johnson a anuntat la randul ei ca isi suspenda publicitatea pe Youtube din cauza ingrijorarii ca reclamele sale ar putea fi afisate pe clipuri transmiteau mesaje de ura.
Alte doua companii gigant din SUA, Verizon si AT&T, au facut anunturi similare, la fel ca si branduri britanice precum Marks and Spencer Group, The Guardian, agentia Havas, Vodafone, gigantul media Sky si bancile HSBC, Lloyds si RBS.
Problema identificata de agentiile de publicitate este ca o parte din veniturile obtinute din publicitatea de pe Youtube este directionata catre autorii clipurilor incarcate pe platforma. In acest fel bugetele companiilor ajunga sa finanteze inclusiv autorii continutului extremist.
Ca raspuns la aceste critici, Google s-a angajat sa isi supravegheze mai bine site-urile prin modificarea politicilor si angajarea de personal, pentru a implementa un proces mai riguros de separare a reclamelor de continutul ofensator.
„Credem ca prin combinarea acestor noi politici ne vom intari semnificativ capacitatea de a ajuta furnizorii de publicitate sa ajunga la o audienta mare, respectand in acelasi timp valorile lor”, a declarat Philipp Schindler, directorul pentru afaceri al Google, pe o postare pe blog.
Veniturile nete din publicitate pe YouTube la nivel mondial ale Google au atins 5,58 de miliarde de dolari in 2016, iar pentru acest an ar fi urmat sa ajunga la 7 miliarde de dolari, potrivit estimarilor facute de eMarketer inainte de aparitia controversei.