Păstrarea unei copii de rezervă curente a telefonului Android și a tuturor datelor pe care le deține este o sarcină importantă care face parte din deținerea unui telefon. Să fim sinceri, telefoanele să se sparg, sunt pierdute sau – și mai rău – sunt furate.
Atunci când se întâmplă sa ajungeti intr-o situatie neplacuta, sarcina financiară a înlocuirii unui telefon este suficient de stresantă. Nu mai este necesar sa adaugi ghinionul că nu aveți o copie de rezervă a datelor de contact sau a fotografiilor.
Din pacate sarcina de a face backup pe un telefon Android poate fi confuza. Procesul de backup și chiar serviciul utilizat este ușor diferit dacă dețineți un Pixel 4 sau un Galaxy S10.
Este o idee bună să luati telefonul în mână și să luați câteva notite, pentru ca de multe ori este nevoie sa vă asigurati că acest backup este creat în mod regulat.
Cum să faceți backup pentru aproape toate telefoanele Android
Încorporat pe Android este un serviciu de backup, similar cu iCloud-ul Apple, care face o copie de siguranță în mod automat, precum setările dispozitivului, rețelele Wi-Fi și datele aplicației pe Google Drive. Serviciul este gratuit și nu contabilizeaza datele stocate în contul dvs. Google Drive.
Serviciul de backup al Google este integrat pe fiecare telefon Android, dar unii producători de dispozitive precum Samsung oferă și propriile soluții. Dacă dețineți un telefon Galaxy, puteți utiliza unul sau ambele servicii – nu doare să aveți o copie de rezervă in plus.
Serviciul de backup al Google ar trebui să fie activat în mod implicit după ce ați configurat dispozitivul Android, dar ar trebui să verificați că acesta este într-adevăr cazul. Dacă aveți probleme sa gasiti setările de rezervă urmând pașii descriși mai jos, utilizați bara de căutare din aplicația Setări pentru a găsi „copie de rezervă”.
Backup de aplicații, date și setări
Pentru a vizualiza setările de backup, deschideți aplicația Setări pe dispozitivul Android și atingeți Sistem> Backup. Ar trebui să existe un comutator cu eticheta „Back to Google Drive”. Dacă este oprit, porniți-l. Puteți selecta ce cont Google doriți să utilizați pentru a stoca copiile de siguranță atingând opțiunea Conturi dacă sunteți conectat la mai multe conturi Google pe telefon.
Odată ce backup-ul este pornit, telefonul dvs. va face automat o copie de siguranță pentru următoarele informații:
- Contacte
- Setări și setări pentru evenimente Google Calendar
- Rețele și parole Wi-Fi
- Imagini de fundal
- Setări Gmail
- Aplicații
- Setări afișaj (luminozitate și somn)
- Setări de limbă și introducere
- Data si ora
- Setări și date pentru aplicațiile care nu sunt făcute de Google (variază în funcție de aplicație)
Veți vedea o listă de categorii de date în secțiunea Backup-uri active, împreună cu ultima dată când au fost salvate informațiile. Atingeți o secțiune, cum ar fi Date Aplicatii, pentru a vizualiza mai multe informații sau pentru a seta mai bine ce aplicații sunt salvate. De exemplu, dacă atingeți Fotografii și videoclipuri, pagina cu setările de rezervă pentru aplicația Google Photos este deschisă automat.
Dacă treceți de la un telefon Pixel la altul, aspectul ecranului de pornire este salvat și restaurat. Cu toate acestea, puteti avea mult noroc atunci când restabiliti o copie de rezervă de la un telefon Pixel, să spunem, pe un telefon Motorola.
În orice moment, puteți vizita această secțiune și atinge Back Up Now pentru a porni manual o copie de rezervă. Asigurați-vă că telefonul dvs. este conectat la o rețea Wi-Fi puternică și conectați-l la un încărcător pentru a accelera procesul. Dacă doriti sa actualizați un telefon, ar trebui să începeți manual o copie de rezervă înainte de a configura noul telefon.
Backup de poze si clipuri pe Android
Google Photos oferă o copie de rezervă gratuită nelimitată pentru fotografii și videoclipuri, atâta timp cât sunteti de acord cu faptul că Google le schimbă rezolutia la o „calitate superioară”. Asta înseamnă doar că Google fixează dimensiunea fotografiei la 16 megapixeli și videoclipurile la 1080p.
Puteți opta pentru ca Google Photos să facă copii de rezervă pentru fotografiile și videoclipurile dvs. la calitatea lor originală, dar orice copie de rezervă va conta în funcție de limita de stocare a Google Drive.
Asigurați-vă că aveți Google Photos instalat pe telefonul dvs. Android, activați backup-ul și alegeți calitatea fisierelor pe care doriți să o utilizați.
Aplicația va face o copie de siguranță a fotografiilor și videoclipurilor dvs. oricând vă conectați la Wi-Fi.
Backup pe telefoane Samsung Galaxy
Samsung oferă propriul serviciu de backup și restaurare prin Samsung Cloud, iar din experiența unor utilizatori se pace ca acesta este puțin mai fiabil decât serviciul de backup Google.
Verificați să vă asigurați că serviciul de rezervă al Samsung este activat prin deschiderea aplicației Setări și selectarea Conturi și copie de rezervă> Backup și restabilire. Acolo veți găsi setări de rezervă pentru contul Samsung, precum și pentru contul Google.
Folosiți ambele servicii. Folosirea ambelor servicii nu numai că va creează două copii de rezervă ale telefonului, dar vă oferă și flexibilitatea de a trece la un telefon care nu este Samsung, dacă vă decideți, deoarece puteți utiliza serviciul de backup Google pentru a vă restaura datele de pe telefonul vechi.
În secțiunea cont Samsung, atingeți Copia de rezervă a datelor și asigurați-vă că toate categoriile de date pe care doriți să le faceți backup sunt Samsung. Puteți porni manual o copie de rezervă selectând butonul Back up din partea de jos a ecranului.
Copiile de rezervă pentru Samsung Cloud vor utiliza spațiul de stocare gratuit de 15 GB de pe care îl are contul Samsung, cu opțiuni pentru a face upgrade la 50 GB pentru 0,99 USD sau 200 GB pentru 2,99 USD pe lună.
Dar ce optiuni exista pentru o copie de rezervă a tuturor fisierelor ?
Când vine vorba de backup pentru fișierele descărcate sau salvate pe spațiul de stocare al telefonului, aveți câteva opțiuni. Puteți conecta telefonul la computer și muta fișierele manual, sau puteți utiliza servicii de stocare în cloud, cum ar fi Google Drive sau Dropbox.
Configurați fiecare aplicație pe dispozitivul dvs. Android, apoi selectați fișierele sau folderele pe care doriți să le încărcați și lăsați aplicația să facă lucrurile de una singura.
Mergând mai departe, dacă obișnuiești să salvezi orice fișier în cloud, vei avea întotdeauna o copie de rezervă și nu trebuie să îți faci griji cu privire la încărcarea de rutină manuală a oricăror actualizări la oricare serviciu.
Dacă vă pierdeți telefonul Android, puteti sa folositi aplicatia dedicata Fiind My Device a celor de la Google care te poate ajuta să îl urmăriți și să îl recuperați cât mai curând posibil.