• Acasa
  • Arhiva
  • Contact
  • Despre
  • Publicitate
  • Abonare newsletter
  • TV Online
  • Speedtest
luni, 16 mai, 2022
IT MANIA
  • Știri
  • Gadgets
  • Aplicații
  • Games
  • Articole
  • PROGRAME
  • Media
Fara rezultate
Toate rezultatele
IT MANIA
  • Știri
  • Gadgets
  • Aplicații
  • Games
  • Articole
  • PROGRAME
  • Media
Fara rezultate
Toate rezultatele
IT MANIA
Fara rezultate
Toate rezultatele
Acasa Articole Editorial

Cum va fi afectată industria tech de sancțiunile anunțate pentru Rusia

Bogdan Chirea de Bogdan Chirea
25/02/2022
in Editorial, Stiri
Timp de citire: 8 min de citit
151 8
A A
0

Industria tech din zilele noastre este influențată de firme din Rusia iar sancțiunile economice anunțate ne fac să ne întrebăm ce va însemna conflictul din Ucraina pentru viitorul relațiilor noastre cu companiile rusești de software, dezvoltatorii și talentul tehnologic externalizat.

Sub pretextul „operațiunilor de menținere a păcii”, Rusia a inițiat o invazie pe scară largă a Ucrainei. Probabil că Rusia a fost responsabilă pentru recentele atacuri cibernetice asupra băncilor ucrainene.

Ca răspuns, Statele Unite, Marea Britanie, națiunile NATO și țările aliate au impus numeroase sancțiuni economice Rusiei, inclusiv blocarea celor două bănci de stat de la tranzacționarea datoriilor pe piețele americane și europene și înghețarea activelor acestora sub jurisdicțiile SUA, precum și înghețarea bunurilor celor mai bogați cetățeni ai țării. Germania și-a oprit planurile privind gazoductul Nord Stream 2 din Rusia. Sunt așteptate noi sancțiuni cuprinzătoare pe măsură ce Rusia își continuă atacul asupra Ucrainei.

Impacturile economice ale acestui conflict vor fi probabil semnificative, inclusiv oprirea exporturilor rusești de petrol și gaze naturale către Europa de Vest și, probabil, refuzul tranzitului aerian civil și comercial către Asia prin spațiul aerian rusesc.

Un conflict extins cu Rusia, cuplat cu impunerea de sancțiuni ample, va avea un impact tangibil asupra industriei tehnologice globale.

Articolul continua duparecomandari

Techcelerator lansează Investment Readiness Program #2, programul dedicat startup-urilor high-tech

Cum arată topul producătorilor de telefoane din România în 2022

Meta re-evaluează ritmul de angajări în companie

Germania vrea să atragă producătorii de cipuri cu ajutoare de la stat

Companiile rusești de software au o cotă de piață semnificativă și o utilizare pe scară largă în cadrul corporațiilor din întreaga lume, inclusiv în România. Unele dintre acestea au fost fondate în Rusia, în timp ce altele au sediul în altă parte, dar își mențin o parte semnificativă a prezenței lor de dezvoltare în Rusia și în alte părți ale Europei de Est.

Kaspersky Lab, de exemplu, este un jucător important și bine stabilit în spațiul antivirus/antimalware. Își menține sediul central internațional și are capacități substanțiale de cercetare și dezvoltare în Rusia, chiar dacă centrul său principal de cercetare și dezvoltare a fost mutat în Israel în 2017.

Cu toate acestea, Kaspersky Lab are un birou local și în România, înregistrat sub numele Kaspersky Info Systems SRL și are și un site local. Chiar pe site-ul local stă scris mare faptul că sediul internațional este in Federația Rusă.

industria tech rusia
Captură site local Kaspersky cu datele de contact ale companiei

De asemenea, se crede că Eugene Kaspersky, fondatorul companiei, are legături personale puternice cu guvernul controlat de Putin. Kaspersky a negat în mod repetat aceste acuzații, dar întrebările despre fondatorul companiei rămân și vor fi analizate în continuare de jurnaliști, în special pe măsură ce conflictul se dezvoltă.

Publicația Bloomberg a scris în 2017 că Eugene Kaspersky a apelat la Reddit pentru a răspunde unor acuzații venite din partea autoritaților americane cu privire la legăturile sale cu Vladimir Putin. El a scris atunci că afirmațiile despre legăturile Kaspersky Lab cu Kremlinul sunt „teorii nefondate ale conspirației”. Deși guvernul SUA nu a dezvăluit nicio dovadă a legăturilor dintre firma de securitate și autoritățile de la Kremlin, e-mailurile interne ale companiei obținute de cei de la Bloomberg Businessweek au aratat că Kaspersky Lab a menținut o relație de lucru mult mai strânsă cu principala agenție de informații a Rusiei, FSB, decât a recunoscut public. Se pare că cei de la Kaspersky au dezvoltat tehnologie de securitate la comanda agenției de spionaj și au lucrat la proiecte comune despre care CEO-ul știa că ar fi jenant dacă ar fi făcute publice. Articolul celor de la Bloomberg poate fi citit aici.

În trecut, au apărut dovezi că software-ul Kaspersky a fost implicat în compromiterea securității unui angajat contractual al Agenției Naționale de Securitate a Statelor Unite în 2015, după cum au raportat cei de la CBS în acest reportaj de aici. Kaspersky Lab insistă că, dimpotrivă, dovezile care susțin acest lucru nu au fost stabilite în mod corespunzător și au produs un audit intern al constatărilor.

Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) al Statelor Unite a emis în 2017 o directivă, raportată pentru prima dată de Washington Post, prin care solicită departamentelor și agențiilor să identifice orice utilizare a software-ului antivirus Kaspersky și să dezvolte planuri pentru a le elimina și a le înlocui cu alternative în următoarele trei luni.

În 2020 Kaspersky anunțase că a finalizat relocarea activităților sale de stocare și procesare a datelor referitoare la unele piețe principale din Rusia în Elveția, în punctul culminant al unui proces de trei ani. Compania de securitate cibernetica, care a fost înființată la Moscova în 1997, și-a lansat un program de transparetizare a activității în 2017, în timp ce se confrunta cu interzicerea utilizării software-ului său în sistemele guvernamentale din SUA și cu acuzațiile că actori rău intenționați ar fi folosit software-ul său antivirus pentru a căuta material clasificat.

Acesta a spus că programul urmărește „să inițieze o nouă abordare pentru industria securității cibernetice bazată pe o mai mare transparență și responsabilitate”, implicând comunitatea de securitate și părțile interesate externe în validarea și verificarea fiabilității produselor, proceselor și operațiunilor sale. Printre altele, a lansat codul sursă al software-ului său, a efectuat evaluări și audituri terțe și a asigurat certificarea ISO 27001 pentru serviciile sale de date.

O altă companie tech cu rădăcini în Rusia sunt NGINX Inc, ce a oferit suport și consultanță pentru proiectele de server web proxy, care este foarte popular printre unele dintre cele mai mari servicii de internet de pe planetă. Compania este de origine rusă, dar a fost vândută către F5 Networks în 2019. Fondatorul companiei, Igor Sysoev, și-a anunțat plecarea în ianuarie a acestui an.

Parallels, Inc., pe care Corel a achiziționat-o în 2018, se concentrează pe tehnologia de virtualizare. Desktopul Parallels este una dintre cele mai populare soluții pentru virtualizarea Windows pe Mac. Din punct de vedere istoric, laboratoarele lor principale de dezvoltare au fost la Moscova și Novosibirsk, Rusia. Compania a fost fondată de un rus, Serguei Beloussov (care a devenit cetățean singaporez în 2001) și are multe persoane de origine rusă ca dezvoltatori și directori cheie. Două dintre produsele lor, Virtuozzo și Plesk, au fost separate ca propriile companii în 2017. Odin de la Parallels, o stivă complexă de gestionare pentru automatizarea facturării și aprovizionării, utilizată de furnizorii de servicii și cloud-urile private care rulează pe stiva de infrastructură virtuală a VMware și Azure a Microsoft, a fost vândut către Ingram Micro în 2015. Nu se știe cât de mult cod rusesc este în aceste sisteme.

Acronis, la fel ca Parallels, este o altă companie fondată de Serguei Beloussov. După ce a fondat Parallels în 1999 și a fost implicat de ceva timp cu ambele companii, a devenit CEO al Acronis în mai 2013. Compania este specializată în produse de securitate cibernetică pentru protecția dispozitivelor end-to-end și, în trecut, a avut produse pentru imagistica sistemelor metalice, implementarea sistemelor și gestionarea stocării pentru Microsoft Windows și Linux. Compania își menține sediul global în Singapore. Cu toate acestea, are operațiuni substanțiale de cercetare și dezvoltare în Europa de Est, pe lângă operațiunile din Israel, Singapore și SUA.

Veeam Software, fondată de Ratmir Timashev, născut în Rusia, se concentrează pe soluții de backup pentru întreprinderi pentru VMware și Microsoft, stive publice și private. La fel ca Parallels și Acronis, este și o companie multinațională. Timp de mulți ani, a avut o mare parte din cercetare și dezvoltare bazată în Sankt Petersburg, Rusia. A fost achiziționată de Insight Partners în 2020 și a instalat o nouă echipă de management. Cu toate acestea, încă nu a fost stabilit cât de mult cod rus moștenit este în produsele sale sau continuă să contribuie la acesta.

Acestea sunt doar câteva exemple. Numeroase firme rusești de software generează venituri de miliarde de dolari care au produse și servicii care au o penetrare semnificativă a întreprinderilor în Statele Unite, Europa și Asia. Există și multe altele mai mici care realizează servicii de nișă sau specializate, precum subcontractarea.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că multe aplicații mobile — inclusiv software de divertisment pentru iOS, Android, Windows — provin și din Rusia.

Mulți giganți ai tehnologiei la nivel mondial din industriile de software și servicii au folosit dezvoltatori ruși și est-europeni în trecut datorită muncii lor de înaltă calitate și la un preț avantajos, în comparație cu omologii lor din SUA și Europa de Vest. Și mulți au investit sute de milioane de dolari pentru a avea prezența unui canal de dezvoltare și de distribuție în Rusia.

Escaladarea războiului din Ucraina va face ca șefii din cadrul întreprinderilor globale să fie extrem de preocupați de utilizarea software-ului care provine din Rusia sau care a fost produs de cetățeni ruși. Cele mai conservatoare companii vor „smulge și înlocui” cele mai multe astfel de produse și vor opta pentru alte soluții.

Aplicațiile mobile rusești? Politicile BYOD de gestionare a dispozitivelor mobile (MDM) le vor împiedica să fie instalate pe orice dispozitiv care poate accesa o rețea corporativă. Și dacă sancțiunile sunt puse în aplicare de guvernele lumii, ne putem aștepta să dispară complet din magazinele de dispozitive mobile. Nenumărate jocuri și aplicații originare din Rusia ar putea să nu mai existe atunci când sunt implementate sancțiuni reale asupra acestei industrii.

Dar directorii cu funcții de CEO cel mai probabil nu vor aștepta ca guvernele să interzică software-ul rusesc. Dacă există vreo lipsă de încredere în credibilitatea unui furnizor sau dacă există vreo îngrijorare că loialitatea clienților acestora poate fi schimbată sau influențată de regimul Putin și folosită pentru a-și compromite propriile sisteme, fiți siguri că software-ul de origine rusă va dispărea foarte rapid din infrastructura IT a întreprinderilor.

Vizele antreprenorilor vor fi cu siguranță anulate în masă sau nu vor fi reînnoite pentru cetățenii ruși care efectuează lucrări pentru mari corporații. Orice furnizor care este luat în considerare pentru un contract mare de software cu o companie din SUA va fi supus unei examinări semnificative și va fi întrebat dacă vreunul dintre produsele lor a implicat dezvoltatori ruși. Dacă nu trece cele mai elementare audituri și teste de verificare, ei pot uita că ar putea face afaceri în SUA.

Nota editorului: Publicația IT MANIA a primit și publicat nenumărate comunicate de presă din partea dezvoltatorului de produse de securitate Kaspersky. Publicația nu a fost plătită și nu are încheiat nici un contract cu această companie, aceste comunicate fiind publicate și promovate pentru că au conținut informații legate de securitate. Începând cu data de azi, în semn de solidaritate pentru cetățenii din Ucraina, publicația IT MANIA a decis să comunice în scris către compania de PR a celor de la Kaspersky că va refuza să mai publice orice articol care face trimitere la furnizorul de produse de securitate care își mentine public informația conform căreia are sediul central în Moscova, Rusia, contribuind direct sau indirect, prin plata de taxe si impozite, la finanțarea statului rus. Decizia nu are legătură cu securitatea datelor utilizatorilor de produse Kaspersky și acuzațiilor de legături cu Vladmir Putin, ci de faptul ca acest producător contribuie la economia rusească și implicit la finanțarea armatei ruse.

Etichete: economieindustria itkasperskyrusiaucraina
Share197Tweet123

Intra in comunitate si aboneaza-te la noutati
 

Ne poti citi gratuit si pe Google News



Articole recomandate parteneri


  • Să înțelegem persoanele care au un stil de atașament evitant dar și anxios

  • Muzica poate fi foarte puternică pentru sănătatea mintală

  • De ce mândria este otravă pentru sufletul tău


  • Almanah Cinema. Șase filme scurte” de Radu Jude, din 1 iulie pe marile ecrane

  • Ajutor de la UE pentru companiile afectate de războiul din Ucraina

  • Funcțiile de directorul de sustenabilitate (CSO), în ascensiune rapidă


  • Calvin Harris vine în premieră în România

  • Flight Festival, primul festival de edutainment din Sud-Estul Europei

  • Beach Please, festival de muzică trap și hip-hop la Costinești de 1 mai


Articolul anterior

Războiul din Ucraina este și cibernetic: hackerii chemați în ajutor

Articolul urmator

Crucea Roșie Română lansează o campanie online pentru ajutorarea refugiaților din Ucraina

Bogdan Chirea

Bogdan Chirea

Bogdan Chirea a lansat proiectul IT MANIA in anul 2012 atunci cand a intrat in echipa postului de televiziune Litoral TV. Tot in acel an a decis ca proiectul emisiunii are nevoie si de un website dedicat ce continua sa fie promotorul proiectului in prezent. Pe langa tehnologie, este pasionat de muzica, radio, fotografie si calatorii. Pe site-ul personal mai scrie si despre alte subiecte de actualitate, din domeniul sau de interes.

Din categoriePostari

Stiri

Planurile lui Elon Musk cu privire la Twitter sunt în continuă schimbare

de IT MANIA
13/05/2022
reclamele netflix
Stiri

Reclamele ar putea ajunge pe Netflix mai devreme decât credeam

de Bogdan Chirea
11/05/2022
devtalks fizic
Stiri

DevTalks – cea mai mare conferință IT revine în format fizic

de IT MANIA
11/05/2022
trotinetele bolt
Stiri

Bolt anunță o creștere de 500% a curselor cu trotinetele electrice

de IT MANIA
10/05/2022
how to web
Stiri

Conferința How to Web se reîntoarce în format fizic

de IT MANIA
10/05/2022
disney+
Stiri

Oferte la preînregistrare pentru Disney+ în România

de IT MANIA
10/05/2022
Incarca mai mult
Articolul urmator

Crucea Roșie Română lansează o campanie online pentru ajutorarea refugiaților din Ucraina

Articole recente

Studiu Xiaomi: camera telefonului este cea mai importantă pentru români

13/05/2022

Planurile lui Elon Musk cu privire la Twitter sunt în continuă schimbare

13/05/2022

Căştile vivo TWS 2 sunt disponibile în România

11/05/2022
In curs de redare

Unboxing si primele păreri despre Xiaomi Redmi Note 11 Pro

Unboxing si primele păreri despre Xiaomi Redmi Note 11 Pro

Reviews
tech buzz 16/12/2021

Tech Buzz – 16/12/2021

Tech Buzz
ameca

Ameca, „fața viitoare a roboticii”, este la fel de ciudat pe cât te-ai aștepta

Gadgets
tech buzz 8/12/2021

Tech Buzz – 8/12/2021

Tech Buzz
rech buzz 29/11/2021

Tech Buzz – 29/11/2021

Tech Buzz
PUBLICITATE

Articole populare

  • Cele mai bune site-uri de subtitrari pentru filme si seriale

    31489 shares
    Share 12595 Tweet 7872
  • Cum instalezi noul serviciu HBO Max și ce anume primești

    1876 shares
    Share 750 Tweet 469
  • Cum poti urmari posturi tv online si care sunt cele mai bune site-uri de streaming

    8618 shares
    Share 3448 Tweet 2154
  • Cine sunt cei mai importanți influenceri din România în 2021

    1939 shares
    Share 776 Tweet 485
  • Cateva solutii la care apelezi daca nu merge HBO GO

    5832 shares
    Share 2334 Tweet 1458

Abonare.Newsletter

PUBLICITATE
PUBLICITATE

Despre noi

IT MANIA

Tehnologia la zi

IT MANIA este website-ul emisiunii cu acelasi nume ce a fost lansata in anul 2012. Misiunea sa este de a oferi pasionatilor cele mai importante noutati din lumea IT, de a prezenta cele mai interesante gadgeturi si aplicatii lansate pe piata, de a recomanda cele mai tari jocuri pentru PC si Console.

Va invitam sa urmariti cele mai recente clipuri video IT MANIA si TechBuzz.

Cititi mai multe aici.

Follow us

Categorii

  • Antivirus
  • Aplicații
  • Aplicatii Android
  • Aplicatii iOS
  • Aplicatii Windows Phone
  • Coltul incepatorilor
  • Dezvoltare web
  • Editorial
  • Featured
  • Gadgets
  • Galerii Foto
  • Games
  • Gaming Videos
  • How to
  • Internet
  • IT MANIA
  • IT Shopping
  • Jocuri mobil
  • Office
  • Perfomanta PC
  • Playere Audio/Video
  • Reviews
  • Stiri
  • Tech Buzz
  • Timp liber
  • Utilitare PC
  • Video
  • Websites

Etichete populare

5g allview android aplicatii aplicatii android apple arhiva emisiune camere foto companii confidentialitate economie evenimente facebook featured gaming google hackeri huawei instagram INTERNET it mania jocuri jocuri pc jocuri playstation jocuri PlayStation 4 jocuri xbox jocuri xbox one laptop lg microsoft retele sociale samsung securitate smartphone smart tv sony tablete tehnologie telecomunicatii video vodafone whatsapp windows 10 xiaomi youtube

Recomandari

- Bogdan Chirea
- MB MUSIC
- Voifibine
- IT Mania pe Google News
- Dropbox
- Onedrive
- Ziar.com
- Ziare.org
- Sustine proiectul nostru

Parteneriate

Cu cine am colaborat de-alungul timpului si cum putem colabora. Detalii aici >>>

Ai un pont ?

Propune un subiect sau o stire folosind datele de contact.

  • Despre
  • Contact
  • Colaborari
  • Publicitate si parteneriate
  • Confidentialitate

© 2012-2022 IT MANIA - Toate drepturile rezervate. Copierea continutului acestui site este interzisa. Este permisa preluarea de articole in limita a 500 de caractere cu mentionarea obligatorie a sursei [detalii]. Creat si dezvoltat de Bogdan Chirea.

Fara rezultate
Toate rezultatele
  • Home
  • Arhiva
  • Stiri
  • Gadgets
  • Aplicații
  • Games
    • Jocuri mobil
  • Media
  • Articole
    • Reviews
    • Editorial
    • How to
    • IT Shopping
    • Timp liber
    • Websites
    • Canale TV Online
    • Test viteză de internet
  • PROGRAME
  • Info
    • Despre proiectul IT MANIA
    • Contact
    • Abonare newsletter
    • Publicitate si parteneriate
    • Colaborari
    • Informatii cookie-uri si politica securitate

© 2012-2022 IT MANIA - Toate drepturile rezervate. Copierea continutului acestui site este interzisa. Este permisa preluarea de articole in limita a 500 de caractere cu mentionarea obligatorie a sursei [detalii]. Creat si dezvoltat de Bogdan Chirea.

Bun regasit !

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In