Meta, compania mamă a Facebook, nu poate utiliza orientarea sexuală a utilizatorilor pentru a personaliza reclamele, chiar dacă aceștia se declară deschiși cu privire la identitatea lor queer și fac declarații publice despre acest subiect, a hotărât vineri Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).
Cazul a fost adus în atenție de Max Schrems, un activist austriac și critic constant al Meta, cunoscut pentru inițierea altor procese de profil împotriva companiei. Schrems a acuzat Meta de încălcarea legislației europene privind confidențialitatea prin colectarea datelor despre orientarea sa sexuală pe baza activității sale online și a utilizării acestor informații pentru a-i afișa reclame specifice LGBTQ+. Meta neagă aceste practici, afirmând că tratează orientarea sexuală ca pe o informație sensibilă și că nu o include în mod necontrolat în strategia sa publicitară.
Inițial, o instanță austriacă a decis că Meta avea dreptul să vizeze reclame legate de orientarea sexuală a lui Schrems, deoarece acesta a discutat public despre faptul că este gay într-o dezbatere. Totuși, instanța a trimis cazul spre analiză la CJUE, pentru o decizie finală.
CJUE a respins decizia instanței austriece, afirmând că declarațiile publice nu oferă companiilor tehnologice, precum Meta, dreptul de a folosi orientarea sexuală a utilizatorilor pentru a le trimite reclame personalizate. De asemenea, instanța a confirmat că Meta își extinde colectarea de date dincolo de activitatea utilizatorilor pe platformele sale de social media, analizând și comportamentul acestora pe alte site-uri web.
Impactul asupra Meta și utilizatorilor
Deși Meta poate deduce orientarea sexuală a unui utilizator pe baza activităților sale online sau offline, instanța a decis că nu poate folosi aceste informații pentru a trimite reclame personalizate. Meta a declarat că ia confidențialitatea foarte în serios și oferă utilizatorilor opțiuni pentru a controla modul în care informațiile lor sunt utilizate.
Avocata lui Schrems, Katharina Raabe-Stuppnig, a afirmat că această hotărâre va impune limite mai stricte în privința colectării de date de către Meta.
„Meta a construit practic un rezervor imens de date despre utilizatori timp de 20 de ani, care continuă să crească zilnic. Totuși, legislația UE cere ‘minimizarea datelor’… În urma acestei hotărâri, doar o mică parte din datele Meta va putea fi folosită pentru publicitate, chiar și atunci când utilizatorii consimt la reclame”, a declarat aceasta.
Deși acest caz ar putea părea minor, există riscuri mari pentru persoanele LGBTQ+ care pot fi „scoase din anonimat” prin intermediul reclamelor personalizate, în special în țările unde homosexualitatea este ilegală sau unde persoanele transgender sunt ținte ale violenței. În UE, tehnologia nu poate pune în pericol viețile oamenilor pentru câștiguri financiare.