Majoritatea oamenilor își pot trăi viața digitală presupunând că își pot șterge postările, mesajele și datele personale de pe servicii oricând doresc. Dar o audiere în domeniul tehnologiei din această săptămână a pus sub semnul întrebării această presupunere de bază. Altfel spus este „aproape imposibil” să ștergi ceva de pe internet.
Peiter „Mudge” Zatko, fostul șef al securității la Twitter, a declarat marți unei comisii din Senatul american că rețeaua de socializare nu șterge în mod fiabil datele utilizatorilor care își anulează conturile, extinzând acuzațiile bomba pe care le-a făcut într-o dezvăluire de tip denunț raportată pentru prima dată de CNN și The Washington Post luna trecută.
În mărturia sa și dezvăluirea avertizorilor, Zatko a susținut că Twitter nu șterge în mod fiabil datele utilizatorilor, în unele cazuri pentru că și-a pierdut urma informațiilor. Twitter s-a apărat pe scară largă împotriva acuzațiilor lui Zatko, spunând că dezvăluirea sa descrie o „povestire falsă” a companiei. Ca răspuns la întrebările celor de la CNN, Twitter a declarat anterior că are fluxuri de lucru în vigoare pentru a „începe un proces de ștergere”, dar nu a spus dacă de obicei finalizează acel proces.
Deși acuzațiile lui Zatko sunt uimitoare, au servit și ca un alt memento pentru Sandra Matz despre „cât de des suntem fără minte” în partajarea datelor noastre online.
„Sună foarte simplu, dar orice ai pune acolo, nu te aștepta să devină din nou privat”, a spus Matz, cercetător în rețelele sociale și profesor la Columbia Business School. „A șterge ceva de pe internet, apăsând butonul de resetare – este aproape imposibil.”
Miza de a ne simți controlul asupra datelor noastre și de a avea încredere în capacitatea noastră de a le șterge, probabil, nu a fost niciodată mai mare. În urma deciziei Curții Supreme de a anula cazul Roe v. Wade în iunie, există acum potențialul de a folosi istoricul căutărilor, datele despre locație, mesajele text și multe altele pentru a pedepsi persoanele care caută online informații despre sau acces la serviciile de avort.

În iulie, Meta, părintele Facebook, a fost supusă unei examinări dure după ce a apărut știrea că mesajele trimise prin Messenger și obținute de forțele de ordine au fost folosite pentru a acuza o adolescentă din Nebraska și mama ei de avort ilegal. (Nu a existat nicio indicație că vreunul dintre mesajele din acel caz a fost șters anterior.)
Ravi Sen, cercetător în domeniul securității cibernetice și profesor la Universitatea Texas A&M, a declarat că forțele de ordine și alte grupuri „cu resurse și acces la tipul potrivit de instrumente și expertiză” ar putea recupera datele șterse, în anumite circumstanțe.
Sen a spus că mulți oameni nu știu toate locurile în care ajung datele lor. Orice postare, fie că este un e-mail, un comentariu pe rețelele sociale sau un mesaj direct, este de obicei salvată pe dispozitivul utilizatorului, pe dispozitivul destinatarului și pe serverele deținute de o companie a cărei platformă ați folosit-o. „În mod ideal”, a spus el, „dacă utilizatorul care a generat conținutul” îl șterge, „conținutul ar trebui să dispară din toate cele trei locații”. Dar, în general, a spus el, „nu se întâmplă asta atât de ușor”.
Sen a spus că puteți contacta companiile și să le cereți să vă ștergă datele de pe serverele lor, deși, probabil, mulți nu fac niciodată acest pas. Șansele de a recupera un mesaj șters de pe dispozitivul unui utilizator scad cu timpul, a adăugat el.
Potrivit experților în confidențialitate, cel mai bun mod de a vă controla datele online este să utilizați în principal aplicații care oferă criptare end-to-end. De asemenea, este important să gestionați setările de backup în cloud pentru a vă asigura că datele private de la serviciile criptate nu sunt încă accesibile în altă parte.
Dar chiar și cu toate măsurile de precauție pe care le poate lua un individ, odată ce ai pus ceva online, spune Matz, „ai pierdut în esență controlul”.
„Pentru că chiar dacă Twitter șterge acum postarea sau tu o ștergi de pe Facebook, altcineva ar fi putut deja să fi copiat fotografia pe care ai pus-o acolo”, a spus ea.
Matz a spus că le recomandă oamenilor să fie mai atenți la ceea ce împărtășesc pe platformele Big Tech. Oricât de pesimist pare, ea crede că este mai bine ca lumea să fie mai precaută online.
„Să presupunem că tot ceea ce ai pus acolo poate fi folosit de oricine și va trăi definitiv”, a spus ea.