In ultimul secol, stiinta si tehnologia au revolutionat omenirea si ne-au schimbat stilul si perceptia asupra vietii. Nu mai este nici un secret ca tehnologia va avea un rol crucial si in viitor, iar acest lucru se datoreaza in cea mai mare parte inteligentei artificiale.
Pentru ca lucreaza cu date si informatii, inteligenta artificiala (IA) a devenit un instrument extrem de puternic care este folosit in toate ariile si domeniile societatii. Pana acum, IA a revolutionat e-commerce-ul, a avut o contributie majora in medicina, a ajutat in domeniul productiei si manufacturii, a avut un impact enorm in media si publicitate, iar rolul sau nu se opreste aici. De acum inainte, IA va continua sa aiba un impact extraordinar asupra tuturor activitatilor noastre.
Nimeni nu poate prezice cu exactitate cum se va schimba omenirea datorita IA, insa sunt cateva indicii care ne arata directia in care se vor indrepta anumite domenii.
Iata cum a reusit IA sa castige tot mai mult teren in societatea noastra si cum se preconizeaza ca o va schimba:
Inteligenta Artificiala si educatie
Prezent: Textele au fost digitalizate, iar acum ebook-urile sunt din ce in ce mai folosite de cititori. Informatia este nelimitata, iar internetul este o sursa inepuizabila de cunostinte. Putem invata orice, oricand, din confortul casei noastre, putem participa la conferinte video, putem invata limbi straine cu ajutorul aplicatiilor de acest fel, iar acestea sunt doar cateva din inovatiile pe care le-a adus IA in educatie.
Viitor: Tendinta este personalizarea procesului de educatie. In acest sens, specialistii in domeniu preconizeaza dezvoltarea instructorilor virtuali capabili de analiza faciala. Acest lucru va ajuta la identificarea emotiilor studentilor, instructorii virtuali isi vor da seama daca participantii la curs sunt plictisiti sau daca se chinuie sa inteleaga informatia predata.
Inteligenta Artificiala si forta de munca
Prezent: IA este incorporata in activitatile operationale ale unor companii, iar rolul sau incepe sa creasca din ce in ce mai mult. Cu ajutorul IA s-au dezvoltat programe complexe care analizeaza date si realizeaza predictii in toate domeniile de activitate. Sunt industrii (mai ales in productie si manufactura) in care robotii au preluat sarcini simple si repetitive cum sunt, de exemplu, stivuirea si asamblarea marfii, iar senzorii de analiza predictiva fac intregul sistem sa functioneze fara probleme.
Viitor: In domeniile cu activitati repetitive, masinile pot lua locul oamenilor. Datorita capacitatii crescute de invatare a masinilor, robotii vor putea prelua multe sarcini care acum sunt efectuate de oameni, iar acestia vor avea atunci nevoie de o reconversie profesionala. Cunostintele de IT si de limbaj de programare vor fi din ce in ce mai cautate, la fel si domeniile care implica creativitate si imaginatie (robotii nefiind capabili de asa ceva).
Inteligenta Artificiala si transportul
Prezent: Astazi, masinile (si nu numai) functioneaza pe modul ”pilot automat”.
Viitor: In viitorul apropiat (probabil este nevoie de cateva decenii), masina autonoma ne va transporta dintr-un loc intr-altul fara nici o problema. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, inteligenta artificiala este folosita pentru crearea unor senzori de o complexitate superioara care, adaugati pe masini, vor fi capabili sa intuiasca conditiile de trafic si sa prezica potentiale probleme din traficul rutier.
Inteligenta Artificiala si medicina
Prezent: Datorita evolutiei IA, in momentul de fata bolile pot fi diagnosticate mai rapid si mai precis, se fac cercetari accelerate pentru a trata boli grave/incurabile si se folosesc asistenti virtuali care sa monitorizeze indeaproape pacientii.
Viitor: Specialistii din acest domeniu lucreaza cu ajutorul IA la dezvoltarea unor programe care sa identifice si sa anticipeze evolutia cancerului in organism. De asemenea, conform predictiilor specialistilor, se vor folosi tot mai multi asistenti-roboti pentru efectuarea interventiilor chirurgicale si se vor crea realitati virtuale pentru a distrage pacientii de la sursele actuale de durere.
Citeste continuarea pe Risco.ro