Compania de securitate Kaspersky Lab a publicat recent un raport prin intermediul caruia incearca sa descopere sursele de unde vin majoritatea infractorilor cibernetici.
Astfel, majoritatea hackerilor sunt racolati din randul companiilor de telecomunicatii, in acest mod accesul la datele utilizatorilor putand fi mai facil. Cei de la Kaspersky spun ca cei care accepta ofertele gruparilor de atacatori sunt in principal angajati nemultumiti. Acestia sunt abordati prin intermediul unor medii de comunicare private sau mai putin cunoscute sau sunt santajati cu expunerea unor date compromitatoare.
Conform analizei facute de cei de la Kaspersky, 28% dintre toate atacurile cibernetice si 38% dintre atacurile cu tinta predefinită sunt realizate in prezent si cu ajutor din partea unor angajati.
In acest context, furnizorii telecom se afla in topul companiilor vizate de atacurile cibernetice, iar explicatia este ca acestia administreaza retele din toata lumea, transmisiuni de voce si date si pastreaza cantitati imense de informatii confidentiale.
Conform cercetatorilor Kaspersky Lab, daca este planuit un atac asupra unui furnizor de servicii de telefonie mobila, infractorii vor cauta angajati care le pot oferi acces rapid la datele despre abonati si alte informatii din companie sau despre duplicarea unei cartele SIM sau re-emiterea ilegala. In schimb, daca tinta vizata este un furnizor de Internet, atacatorii vor incerca sa-i identifice pe cei care vor putea sa faca harta retelei si sa sprijine atacuri de tipul ‘man-in-the-middle’.
„Santajul a devenit mai popular dupa scurgerile de date de genul Ashley Madison, pentru ca astfel de cazuri le ofera atacatorilor material pentru a ameninta sau pune intr-o situatie jenanta persoanele respective. Santajul bazat pe scurgeri de date a devenit atat de raspandit in prezent, incat FBI a facut un anunt pe 1 iunie, avertizand utilizatorii in legatură cu riscul si impactul sau potential„, explica specialistii in securitate cibernetica.