Grupul Digi Communications, ce oprereaza in Romania serviciile fixe oferite prin RCS-RDS (Digi Romania) si telefonie mobila prin Digi Mobil, a publicat informatii financiare pentru primul trimestru al anului 2020. Grupul a anunțat la 31 martie 2020 venituri în creștere cu 11%, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.
DIGI a raportat datele financiare despre operatiunile pe care le detine in Romania, Ungaria, Italia si Spania. Pentru Romania, Digi Communications a anuntat ca a obtinut venituri de 192,4 milioane de euro, in crestere cu 6,4% fata de anul precedent.
Romania este principala piata ce aduce venituri grupului, acestea fiind de peste 3 ori mai mari decat veniturile obtinute de grup in Ungaria, a doua piata ca importanta a operatorului.
Conform raportului financiar, Digi Romania are 3,76 milioane de abonati la servicii de televiziune prin cablu, 2,8 de milioane de abonati la servicii de internet fix , 3,47 milioane de abonati la serviciile de telefonie mobila, 0,5 milioane de abonati la serviciile DTH si 1,07 milioane de abonati la serviciile de telefonie fixa (clientii rezidentiali si cei business)
Creșterea veniturilor din România a fost determinată de cresterea numărului de abonati pentru servicii de televiziune prin cablu și internet și date fixe, cat și de creșterea veniturilor obtinute pentru servicii de telecomunicații mobile. Preturile pentru serviciile de telecomunicatii au crescut incepand cu Martie 2019.
Creşterea veniturilor obtinute din serviciile fixe a fost datorata in principal investitiilor în extinderea reţelelei fixe de fibră optică şi pachetelor de internet şi date fixe tot mai atractive, cat si prin achizitii minore, operatori locali de servicii telecom.
Creșterea abonaților la serviciile de telefonie mobilă este parțial compensată de scăderea stick-urilor de internet mobil. Venitul mediu din
serviciile de telecomunicații mobile a crescut la o medie de 4,7 EUR/lunar pentru perioada de trei luni încheiată la data de 31 martie 2020, comparativ cu media de 4,6 EUR/lunar pentru perioada de trei luni încheiată la data de 31 martie 2019, o creștere de aproximativ 2,2%, în principal ca urmare a creșterii traficului de servicii de voce, internet si date generat de clienți, compensat partial de scaderea tarifului de interconectare incepand cu 1 Ianuarie 2020, cat si din mixul de abonamente.
La fel ca si Telekom, si Digi Romania raporteaza scaderi in ceea ce priveste numarul de abonati la serviciile DTH (televiziune prin satelit) cat si telefonia fixa.
Numărul de abonati DTH a scăzut de la aproximativ 516 mii la data de 31 martie 2019 la 500 mii la data de 31 martie 2020, o scădere de aproximativ 3,1%. Această scădere s-a datorat în principal faptului că un număr de abonați DTH au încetat contractele, s-au mutat la concurenți sau au migrat de la serviciile DTH la serviciile de televiziune prin cablu.
Numărul de clienți rezidențiali (n.a persoane fizice) abonați la serviciile de telefonie fixă a scăzut de la 1.035 mii la data de 31 martie 2019 la aproximativ 943 mii la data de 31 decembrie 2020, o scădere de aproximativ 8,9%, ca urmare a tendinței generale de a migra de la telefonía fixă la serviciile de telecomunicații mobile.

– RGU: unitate generatoare de venit(abonati)
– ARPU: venit mediu pe unitate (abonat)
Raportul complet poate fi citit aici.