DigiMobil va taxa in continuare abonatii pentru roaming in Uniunea Europeana

Now Reading
DigiMobil va taxa in continuare abonatii pentru roaming in Uniunea Europeana


A trecut un an de la intrarea in vigoare a regulamentului UE prin care cetatenii din statele comunitare pot sa beneficieze de minutele si traficul de date inclus in abonamente atunci cand calatoresc in tari din Spatiul Economic European.

Regulamentul le permite insa operatorilor de telefonie mobila care nu isi permit sa sustina financiar aceste beneficii sa taxeze in continuare abonatii prin obtinerea unui acord de la autoritatile de reglemntare in acest sens. In Romania, operatorul DigiMobil, detinut de RCS-RDS, este singurul care a depus o astfel de cerere si a obtinut acordul Autoritatii Nationale de Adimistrare si Reglementare in Comunicatii. La un an distanta, ANCOM a aprobat, o a doua cerere a RCS&RDS de a aplica propriilor clienți anumite suprataxe, în plus fața de tarifele naționale, pentru serviciile de roaming în Uniunea Europeana, dar și în Norvegia, Islanda, respectiv Liechtenstein (SEE).

Suprataxele autorizate de ANCOM sunt plafonate pentru a permite exclusiv recuperarea costurilor de roaming furnizate în aceasta zona și se pot aplica tuturor clienților RCS&RDS care consuma servicii de roaming în SEE începând cu 1 iulie 2018, pentru o perioada de 12 luni. Suprataxele pot fi aplicate de operator de la prima unitate de consum utilizata în roaming în SEE și numai pentru apelurile efectuate și primite, respectiv servicii de date (MB/GB).

Suprataxele maxime de roaming care pot fi aplicate de RCS & RDS sunt mai mici decât cele reglementate anul trecut, având urmatoarele valori (fara TVA):


a) 0,0208 Euro/minut, pentru apelurile efectuate (fața de 0,031 Euro/minut în 2017);
b) 0,0091 Euro/minut, pentru apelurile primite, sau orice valoare mai mica stabilita la nivel european de la data aplicarii (fața de 0,0108 Euro/minut în 2017);
c) 2,97 Euro/GB (0,00297 Euro/MB) (fața de 6,37 Euro/GB în 2017 pentru consumul de date efectuat între 30 iunie – 31 decembrie 2017, respectiv 4,9 Euro/GB (0,0049 Euro/MB), pentru consumul de date efectuat între 1 ianuarie – 30 iunie 2018).

Pentru apelurile efectuate în roaming în SEE abonații RCS&RDS vor plati, de la primul minut, numai suprataxa, în limita minutelor naționale incluse, respectiv tariful pentru apeluri în afara rețelei plus suprataxa, dupa epuizarea minutelor naționale incluse. Pentru apelurile primite în roaming în SEE abonații RCS&RDS vor plati, de la primul minut, numai suprataxa.
Pentru datele consumate în roaming în SEE abonații RCS&RDS vor plati, de la primul MB, numai suprataxa.

RCS&RDS poate în continuare sa stabileasca o politica de utilizare rezonabila a resurselor de roaming în SEE, caz în care devin aplicabile reglementarile mecanismului „Roam like at home” .

Suprataxele autorizate de Autoritate sunt menite sa asigure posibilitatea RCS&RDS sa își recupereze costurile pe care le suporta pentru a furniza propriilor clienți servicii de roaming în SEE, fara a fi afectate condițiile în care operatorul furnizeaza servicii mobile pe piața din România.

ANCOM va monitoriza RCS&RDS în tot acest interval, astfel încât operatorul sa nu depașeasca nivelul suprataxelor autorizate și sa nu recupereze mai mult decât costurile furnizarii serviciilor de roaming în SEE.


Aboneaza-te la noutati:
 
   

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa fi la curent cu cele mai recente noutati din lumea IT seteaza sa primesti actualizarile noastre in newsfeed-ul tau de Facebook. Daca ai dat deja LIKE paginii noastre de Facebook, nu uita sa selectezi optiunea 'Vezi mai intai' din sectiunea 'Urmareste'.


Cum ti s-a parut ?
Il ador
0%
Imi place
0%
Il vreau
0%
L-am avut
0%
Il urasc
0%
Interesant
0%
About The Author
IT MANIA