În ultimele luni tot mai multă lume a devenit interesată de domeniul Web3, iar tot mai multe companii au ales să își extindă afacerile în zona respectivă, scrie Risco.ro.
Această curiozitate, care a apărut brusc în jurul segmentului Web3, nu se datorează trendului sau câștigurilor financiare posibile, ci datorită principiilor tehnologice pe care se bazează.
Metaverse e tot mai aproape
Compania americană de consultanță și cercetare în domeniul IT, Gartner, se așteaptă ca 25% din populația care are acces la internet va petrece cel puțin o oră pe zi în metaverse în scopuri profesionale, comerciale, educaționale, sociale sau pentru divertisment până în anul 2026. Astfel, tehnologia blockchain nu va mai fi utilizată doar pentru mutarea paradigmelor în protocoale descentralizate, ci va fi folosită și în crearea unor modele inovative de business care vor avea o valoare diferită.
Ce este Web3 ?
Coform Wikipedia,
Web3 este un protocol pentru o nouă versiune a internetului descentralizată și publică bazată pe blockchain. În Web3, datele nu sunt deținute de entități centralizate, ci sunt partajate între utilizatori. Web3 cuprinde aplicații descentralizate (Dapps) și finanțe descentralizate (DeFi) bazate pe blockchain cum ar fi criptomonede, active și jetoane (NFT). Oricine este capabil să creeze și să se conecteze cu diferite aplicații Dapp fără permisiunea unei entități centrale. Aplicațiile din Web3 fie rulează pe blockchain, rețele descentralizate ale mai multor noduri (servere) peer-to-peer, fie o combinație a celor două care formează un protocol cripto-economic.
Web3 se auto-guvernează, utilizatorii nu accesează internetul prin servicii mediate de Google, Apple, Facebook, Twitter etc, ci își controlează propriile date folosind un singur cont personalizat, dețin și controlează părți ale internetului, având o singură înregistrare publică pe blockchain a întregii activități.
Termenul a fost introdus de Vitalic Buterin și Gavin Wood în 2014. Web3 este diferit de Web 3.0 definit de Tim Berners-Lee în conceptul de Web semantic. Web3 include seturi de aplicații API JavaScript (web3.js) și Python (web3.py) pentru funcțiile blockchain.
Care vor fi noile joburi?
Multe companii din industrii diferite, precum sănătate, gaming, IoT, lanțurile de aprovizionare au început să implementeze DeFi-urile în domeniile lor de activitate. Acesta este motivul pentru care blockchain-ul și criptomondele sunt populare în prezent, iar oferta de pe piața muncii vine cu noi oportunități. Iată doar câteva dintre noile joburi de care vom auzi din ce în ce mai des: Blockchain Software Developer, Solidity Developer, Blockchain Engineer, Community Manager.
Dacă o parte din ele sunt cât de cât intuitive în legătură cu ce presupune jobul, altele reprezintă o noutate. De exemplu, un Solidity Developer va avea responsabilitatea de a crea contracte pentru Ethereum prin utilizarea limbajului de programare Solidity. Un Community Manager va gestiona relațiile comunităților pe platforme precum Discord și Telegram, dar va crea și vizibilitate companiei Web3 la care lucrează.
Via: Risco.ro