In cadrul primei etape a proiectului „Connecting for children with autism”, a fost creata platforma www.eduaba.ro, care integreaza prima aplicatie integrata din Romania ce permite conectarea in timp real a membrilor echipei multidisciplinare implicate in terapia si recuperarea copiilor cu autism. Platforma va fi folosita in primul an de proiect pentru 300 de copii cu acest diagnostic din Bucuresti si judetele Ilfov si Suceava
Platforma www.eduaba.ro este o initiativa a Asociatiei Help Autism, in parteneriat cu Asociatia de Terapie Comportamentala Aplicata – ATCA si Asociatia New Odyssey. Acest proiect, in valoare de 600.000 de lei, a fost cofinantat de Fundatia Vodafone Romania, printr-o contributie de aproximativ 320.000 de lei, acordata prin programul Connecting for Good 2017.
Platforma are doua componente, fiecare dintre ele raspunzand unei nevoi reale cu care se confrunta specialistii din domeniul recuperarii copiilor cu autism: aplicatia integrata ce asigura conectarea echipei multidisciplinare formate din medic, psiholog, asistent social, parinte si educator si o baza de date online, care permite monitorizarea permanenta, in timp real, a interventiilor, a evolutiei micilor pacienti pe durata terapiei si a procesului de recuperare si stocarea informatiilor legate de istoricul terapeutic al fiecarui copil. Prin cele doua componente, noua platforma contribuie la integrarea mult mai usoara a acestor copii in sistemul educational.
„Acesta este unul dintre cele sapte proiecte finantate de fundatia noastra prin programul Connecting for Good in 2017. Ne bucuram de reusita a inca unui proiect care ilustreaza modul in care ne putem folosi de tehnologie, mai ales de cea mobila, pentru a gasi solutii care imbunatatesc viata oamenilor, eficientizand procesele, facand informatia usor accesibila si usurand comunicarea intre specialisti, asistenti sociali si parinti, indiferent de distantele care ii despart”, a declarat Angela Galeta, Directorul Fundatiei Vodafone Romania.
„Strangerea tuturor informatiilor intr-un sistem integrat si adaptarea acestuia la cerintele multiple ale interventiei terapeutice pentru copiii cu autism au insemnat o provocare pentru noi. Rezultatul proiectului ne dovedeste eficienta solutiei pentru aceasta abordare multidisciplinara, precum si pentru relatia deosebit de importanta dintre echipa terapeutica si parintii copiilor”, a declarat Mariana Hanganu, Manager de Proiect, Asociatia Help Autism.
Baza de date a platformei www.eduaba.ro , aflata acum in curs de completare, va include o librarie online ce contine un chestionar de evaluare psihologica a copilului cu tulburare de spectru autist (TSA), peste 300 de protocoale de lucru cu copii aflati in terapie, un modul CRM cu campuri dedicate informatiilor despre copii, despre familiile acestora si datelor lor medicale.
Chestionarul de evaluare psihologica, construit in cadrul proiectului, are la baza programa nationala de evaluare a copilului dezvoltata de Ministerul Educatiei Nationale si adaptata nevoilor educationale speciale ale copilului cu TSA. La elaborarea chestionarului au lucrat patru specialisti cu experienta in terapia TSA, coordonatori ai echipelor de interventie in terapie pentru multi copii cu autism si beneficiarii asociatiilor partenere, recuperarea celor mici fiind direct dependenta de interventia lor si a echipelor pe care le coordoneaza.
Specialistii au reusit sa realizeze unul din cele mai importante instrumente pentru procesul de recuperare a copilului cu autism, existent acum in aplicatia platformei www.eduaba.ro – o evaluare psihologica care genereaza planul de interventie si programele necesare pentru implementarea terapiei, adaptate nevoilor fiecarui copil in parte.
Cei 300 de copii beneficiari ai acestei etape a proiectului se afla in prezent in grija a opt centre speciale apartinand asociatiilor partenere, ei fiind primii beneficiari ai noii solutii. Implementarea solutiei urmeaza sa fie extinsa ulterior la nivelul intregii tari.
A doua etapa a proiectului „Connecting for children with autism”, ce urmeaza a se finaliza in martie 2018, va consta in pregatirea aplicatiei mobile, componenta indispensabila pentru notarea, in timpul interventiei terapeutice, a raspunsurilor copiilor la sarcinile primite de la terapeut. Aplicatia mobila va fi conectata permanent la baza de date, aceasta din urma colectand toate informatiile relevante din procesul de terapie si generand graficele pentru urmarirea evolutiei fiecarui pacient.
Fundatia Vodafone Romania este o organizatie neguvernamentala romaneasca, cu statut caritabil, distincta si independenta de operatiunile comerciale ale companiei, infiintata in 1998. In cei 19 ani de activitate, Fundatia Vodafone Romania a finantat 1.046 de programe derulate de 660 de ONG-uri din intreaga tara, in domeniile sanatatii, educatiei, serviciilor sociale.
Proiectele au avut 2 milioane de beneficiari – copii, tineri, batrani, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Pana in prezent, Fundatia Vodafone Romania a investit peste 26 de milioane de euro in proiecte desfasurate de organizatiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele fundatiei sunt disponibile pe www.fundatia-vodafone.ro, http://jurnaldebine.fundatia-vodafone.ro/ si www.facebook.com/fundatiavodafone
Asociatia Help Autism se implica activ, de 8 ani, in derularea de programe de constientizare privind autismul, diagnosticul precoce si interventia timpurie pentru copiii cu autism. Pe langa activitatea sustinuta in schimbarea statutului autismului in Romania, asociatia ofera servicii de terapie in cadrul a 5 centre, 7 parteneriate public-private si la domiciliu, desfasoara cursuri de formare in terapia ABA, cursuri gratuite pentru informarea cadrelor didactice, workshop-uri si sedinte de consiliere pentru parinti si este co-organizator al Conferintei Internationale ABA.
ATCA – Asociatia de Terapie Comportamentala Aplicata a devenit un standard profesional prin rezultatele remarcabile in programele de interventie pentru copiii cu tulburari comportamentale. In cei 9 ani de la infiintare, asociatia activeaza in doua centre de terapie, unde 139 copii sunt implicati in terapia de recuperare. Asociatia este co-organizator al Conferintei Internationale ABA si singura institutie din Romania care ofera analistilor comportamentali cursuri de formare continua acreditate BACB.
Asociatia New Odyssey sprijina de mai bine de 5 ani dezvoltarea copiilor cu autism prin educatie incluziva, cercetare si tehnologie. New Odyssey beneficiaza de o echipa multidisciplinara, incluzand in programul fiecarui copil servicii educationale eficiente folosind principiile analizei comportamentale aplicate, bazate pe dovezi stiintifice, dar si servicii de logopedie, terapie senzoriala si kinetoterapie.