Elevii din liceele românești au fost provocați de Agenția Spațiala Romană să se înscrie la un concurs de proiecte a cărui misiune este de a crea un rover spațial teleghidat. „Scopul proiectului este atragerea publicului tânăr către domeniul spaţial, pentru popularizarea ştiinţei şi nu în ultimul rând pentru a încuraja tinerii talentaţi din România, vizionari și pasionaţi de ştiinţă să aleagă o carieră în acest domeniu„, a declarat Virgiliu Pop, Manager ESERO România și cercetător științific al Agenției Spațiale Române.
Concursul de proiecte va avea în finală opt echipe ce reprezintă una din cele 8 regiuni de dezvoltare ale României. Cele 8 regiuni de dezoltare ale ţării sunt:
- Regiunea 1 Nord-Est, cu judeţele: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui;
- Regiunea 2 Sud-Est, cu judeţele: Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Vrancea, Tulcea;
- Regiunea 3 Sud, cu judeţele: Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman;
- Regiunea 4 Sud-Vest, cu judeţele: Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea;
- Regiunea 5 Vest, cu judeţele: Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș;
- Regiunea 6 Nord-Vest, cu judeţele: Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu-Mare și Sălaj;
- Regiunea 7 Centru, cu judeţele: Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu;
- Regiunea 8 Bucuresti-Ilfov: București și Județul Ilfov.
Reprezentanții Regiunii Sud-Est sunt cei de la clubul Interact din Braila. Echipa, ce poartă numele Astrolab, este formată din trei elevi, Irina Terente, Răzvan Neacșu și Dinu Adrian, cu toții învățând la Colegiul Național “Nicolae Bălcescu” din Brăila. Ei au ales să își unească cunoștințele dobândite pentru a construi un rover autonom, care, prin mecanismele, senzorii și instrumentele sale va reuși să analizeze diferite medii și situri de observații științifice, pentru a conclude dacă acestea pot sau nu să fie locuite de oameni. Echipa este sponsorizata de cluburile Rotary si Interact Braila ce o ajuta in popularizarea proiectului si popularizarea de fonduri pentru construirea roverului.
Cine sunt membrii echipei?
Irina Terente este eleva in clasa a zecea si are rezultate remarcabile obținute la Olimpiada Națională de Matematica, unde a obținut o medalie de bronz, la care se adaugă o participare la Olimpiada Națională de Fizică. De asemenea, pe lângă pasiunea pentru matematica, Irina are multe alte calități, printre care se numără o coordonare buna a sarcinilor in interiorul echipei. In timpul liber, Irina face o mulțime de activități, precum cântatul la pian, practicarea sporturilor si multe altele. Ea a ales sa participe la aceasta competiție pentru a-si dezvolta cunoștințele in domeniul S.T.E.M. (Science, Technology, Engineering, Mathematics) dorind ca pe viitor sa urmeze o cariera in inginerie.
Razvan Neacsu este elev in clasa a zecea, având rezultate deosebite la Olimpiada Națională de Fizica, unde a obținut o medalie de aur si una de argint, cat si la Olimpiada Națională de Matematica, fiind premiat cu doua medalii de bronz. Pe lângă pasiunea sa fata de cele doua științe, el își manifesta performantele si la concursuri interjudețene si naționale de informatica precum PROSOFT@NT, unde a obținut premiul III, cat si la concursul InfoEducatie la care este calificat anul acesta. Dorința de a acumula cat mai multe cunoștințe si experiență l-a determinat sa participe la acest concurs de Rovere.
Dinu Adrian este elev in clasa a noua si iese in evidenta prin rezultatele obținute la Olimpiada Națională de Fizica, cumulând o medalie de bronz si doua medalii de argint, cat si la Olimpiada Națională de Astronomie si Astrofizica, unde a obținut o medalie de bronz. El este pasionat de știința, observarea cerului nocturn si fotografie, dorind ca pe viitor sa lucreze in domeniul cercetării științifice. A ales sa participe la acest proiect pentru a-si dezvolta cunoștințele si pentru a-si pune in practica ideile. Adrian si-a descoperit pasiunea încă de la primele ore de fizica din clasa a șasea, îndrumat de doamna profesoara Neicu Maria. Acum, îndrumat de doamna profesoara Stroe Aurelia, coordonatoarea proiectului, este entuziasmat de posibilitatea construirii unui asemenea rover.
AstroLab a vizat anumite componente, care utilizate impreuna, vor reusi sa indeplineasca toate misiunile cerute de regulamentul concursului. Astfel, pentru a-si atinge scopul, ei au nevoie atat de sprijin financiar cat si de sprijin publicitar, dorind sa-si faca cat mai cunoscut proiectul, cu speranta ca din ce in ce mai multi tineri vor deveni pasionati de domeniul stiintei, domeniu pe care membrii echipei AstroLab îl indragesc atat de mult.
Prezentarea proiectelor şi premierea câştigătorilor va avea loc la Vulcanii Noroioşi în cursul lunii septembrie 2015.
Ultimul rand, penultimul paragraf: *pe care