Elon Musk a lansat o ofertă de 97,4 miliarde de dolari pentru a prelua controlul asupra OpenAI. Potrivit The Wall Street Journal, un grup de investitori condus de xAI, compania de inteligență artificială a lui Musk, a trimis luni o ofertă nesolicitată către consiliul de administrație al OpenAI. Grupul își dorește achiziționarea organizației nonprofit care controlează divizia comercială a OpenAI.
Întrebat despre ofertă, un purtător de cuvânt al OpenAI a făcut referire la un mesaj postat pe X de CEO-ul Sam Altman:
„Nu, mulțumim, dar vom cumpăra Twitter pentru 9,74 miliarde de dolari dacă vrei,” a scris Altman, ironizând propunerea lui Musk.
Consiliul de administrație al OpenAI respinge oferta
Vineri, OpenAI a anunțat oficial că respinge oferta lui Musk.
„OpenAI nu este de vânzare, iar consiliul a respins în unanimitate ultima încercare a domnului Musk de a perturba competiția,” a declarat Bret Taylor, președintele consiliului de administrație al OpenAI.
„Orice posibilă reorganizare a OpenAI va consolida misiunea noastră nonprofit de a asigura că AGI (inteligența artificială generală) aduce beneficii întregii umanități.”
Interesant este că Bret Taylor a fost președintele consiliului de administrație al Twitter înainte ca Musk să cumpere platforma în 2022 pentru 44 miliarde de dolari.
Musk a răspuns la această decizie printr-o declarație trimisă The Wall Street Journal:
„Este timpul ca OpenAI să revină la ceea ce a fost odată – o organizație open-source, concentrată pe siguranță și pe binele comun. Ne vom asigura că acest lucru se va întâmpla.”
Care sunt șansele ca oferta lui Musk să fie acceptată?
Oferta lui Musk ridică multe semne de întrebare, având în vedere structura atipică a OpenAI. Spre deosebire de o companie clasică, OpenAI este o organizație nonprofit care controlează divizia sa comercială.
Dacă OpenAI ar fi fost o companie cu acțiuni tranzacționate public, oferta lui Musk ar fi declanșat ceea ce în dreptul corporativ se numește un „moment Revlon” – o situație în care consiliul de administrație ar fi fost obligat să vândă compania celui mai mare ofertant pentru a maximiza profitul acționarilor.
În acest caz, structura nonprofit a OpenAI ar putea fi un obstacol major pentru Musk. Rămâne de văzut dacă va continua să își susțină oferta sau va încerca alte metode pentru a obține influență asupra companiei.